Objavljeno: 20.4.2010 10:18 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2010 | Teme: preizkus

Bliskovita elektronska pošta

Je v današnjem času, ko se vse seli na splet, sploh še prostora za namizne programe, ki se ukvarjajo z tako banalnimi stvarmi kot je elektronska pošta? "Vsekakor", prikimava avtor tega članka.

Mozilla Foundation je 7. Decembra 2004 splovila neposrednega tekmeca programu Outlook Expres (po novem Windows Mail). Strategija pri naskoku na trg je bila sorodna tisti, katera je spremljala njihovega paradnega konja, spletni brskalnik Firefox. Skromnejšemu uspehu navkljub, odjemalec pošte Thunderbird ni prešel neopazno. Z odprto naravo, podporo različnim operacijskim sistemom ter enostavnostjo dodajanja novih zmožnosti, je počasi, vendar vztrajno, novačil nove uporabnike. Začetne različice so bile (pre)polne napak in raznih nevšečnosti, a so avtorji hitro prisluhnili spletnim krikom na pomoč ter jih sprotno odpravljali.

Domač uporabniški vmesnik boste hitro osvojili vsi, ki ste v preteklosti že imeli opravka z namiznimi odjemalci e-pošte.

Nova izvedenka se tako ponaša s kar nekaj naprednimi lastnostmi. V prvi vrsti je tu delo z zavihki. V posnemanju večjega brata je Thunderbird uspešen in zavihki dejansko prinesejo nekaj več k mizi. Nasploh se možnost jezičkov zdi pisana na kožo uporabnikom z malimi zasloni, kakršnih je v zadnjem času čedalje več. Žal se trenutno še vedno izvajajo v skupnem procesu, vendar je v planu njihova razdelitev, po en vir moči za vsak bliskoviti zavihek posebej. Enkrat v prihodnosti, torej. Nič ne de, ta je po videnem sodeč zelo svetla. Vsakdo, ki bo preizkusil novinca iz Mozillinega hleva bo najprej presenečen nad enostavnostjo same namestitve ter nastavitve računa. Elektronsko pošto znanih spletnih ponudnikov, kot je to na primer Gmail (Google), bo znal malček nastaviti samodejno, le uporabniško ime in geslo mu je treba prišepniti. Malce se zaplete z računi, katerih sistem ne prepozna (beri: nobenega od slovenskih ponudnikov), a gredo težave na rovaš navajenosti dela z "običajnimi" programi za e-pošto (Outlook, Windows Mail). To oviro z vztrajnostjo zlahka preskočimo. Skupaj z zavihki se Trojka diči z izboljšanim iskanjem. Sporočila so predhodno označena (ang. indexed), kar pridoda k imenski bliskovitosti programa. Pojme je mogoče iskati po najrazličnejših kriterijih poljubnega števila. Ko uporabnik vnese iskano besedo/besedno zvezo, navdihnjeni iskalnik prikaže zadetke v svojem, na novo odprtem zavihku. Iskalec tako ne izgubi stika z ostalo elektronsko pošto, ki bi jo morebiti potreboval med samim iskanjem. Za lažjo orientacijo med zadetki poskrbijo tekstovni izseki besedila, ki jih lahko filtriramo po mapah, pošiljateljih, prejemnikih ali po čem tretjem. Vse v prid uporabniški izkušnji. Tako preprosto zmogljivega iskanja že dolgo nismo videli. Avtorji se na vsakem koraku trudijo poenostaviti posamezne aspekte dela s pošto. Za dodajanje naslova v lasten imenik je na primer treba uporabiti le zvezdico, katera se pojavi ob naslovu v glavi posameznega sporočila. Samo klik na njo je potreben, da je lastnik naslova varno shranjen v internem spominu sistema. Pohvalno. Vendar je treba obenem povedati, da so avtorji včasih z enostavnostjo pretiravali. Malce se to čuti ob, že omenjeni avtomatiki nastavljanja računov, še bolj pa je to opazno v samem uporabniškem vmesniku, natančneje v orodni vrstici. Samo pogled na njo je potreben, da ugotovimo kako prazna je postala. Na srečo jo lahko z lastnimi prilagoditvami povrnemo v stanje prejšnjih različic Thunderbirda, oziroma tako kot je to v navadi pri konkurenci. Še vedno smo (žal) preveč odvisni od svojih navad in zato imamo pogosto uporabljene akcije raje na dosegu roke kot v navlaki menijskih seznamov.

Odličen dodatek za Thunderbird sliši na ime Lightning Calendar Add-On. Slednji mu doda funkcionalnost elektronskega koledarja ter Ptiča še približa komercialnim rešitvam tipa Microsoft Outlook.

Ako dodamo naštetim novostim še stare paradne konje, dobimo resnično nevarnega konkurenta za prestol brezplačnih, namiznih odjemalcev elektronske pošte. Kot v prejšnjih verzijah, je moč raznovrstnost Thunderbirda spet nadgraditi z razširitvami (ang. Add-ons) in mu dodati na primer priročni koledar. Upravitelj dodatkov je to pot vzet iz Firefoxa, zato bo mnogim že poznan in kot tak preizkušena rešitev tudi za popolne začetnike pri prilagajanju lastnega programa za prenašanje elektronskih sporočil. Vmesniku lahko spremenimo tudi videz, se naročamo na novičarske vire ter arhiviramo stara sporočila ter s tem vzdržujemo urejenost svojega nabiralnika. Thuderbird je sorazmerno varen odjemalec elektronske pošte, preko vgrajenih SSL/TLS in S/MIME s šifriranjem ter podpisovanjem, podpira večino sodobnih varnostnih mehanizmov. Zahtevnejši ali paranoični uporabniki lahko nabor podprtih mehanizmov skozi dodatke bistveno razširijo (npr. PGP šifriranje z namestitvijo Enigmail Add-on programčka). Za tiste, ki svoj naslov radi delijo širom spleta, je dodana zaščita pred nezaželeno pošto. Thunderbird zanjo uporablja Bayes filter, kateri od uporabnika pričakuje, da mu bo pomagal ločiti pravo pošto od smeti. Če si vzamemo čas zanj, ga naučimo kaj smatramo za nezaželeno, nas bo presenetil z izredno natančnostjo pri odkrivanju plevela v našem nabiralniku.

Takole izgleda zavihek rezultatov inteligentnega iskanja. Pregledno, učinkovito in nadvse zmogljivo orodje pusti odličen vtis.

Vas vsem naštetim bonbončkom navkljub še vedno nismo prepričali? Saj ne osporavamo prednosti spletnih ponudnikov e-pošte, a tudi namizni poštarji jih imajo. V prvi vrsti je tu hitrost. Delo na namizju je dejansko produktivnejše ter udobnejše kot podobna opravila znotraj spletnega brskalnika. Zatem se na seznamu adutov znajde prenosljivost. Hej, boste rekli, saj je spletna pošta lažje prenosljiva kot namizna. Res je dostopna od vsepovsod po spletu in mogoča iz kateregakoli operacijskega sistema s spletnim brskanjem, vendar kaj se zgodi tam kjer dostopa do spleta ni, mi pa še vedno imamo v rokah naš prenosnik s celotnim poštnim arhivom za par let nazaj? Slednje zna biti v marsikateri situaciji, zlasti poslovni, nadvse priročno. Za konec naj vas prepričamo še z varnostnim vidikom. Za mirnejšo vest je pomembnejše informacije dobro imeti v osebni lasti. Nič ni narobe z, na primer, Gmailom, vendar ali ne zna že vsak mulo razbiti vstopne kode vanj? Seveda je tisti pravi odgovor, kot vedno, nekje vmes. Najboljše je uporabljati oba pristopa ter izkoristiti možnosti obeh.

Thunderbird 3

Kaj: Odjemalec elektronske pošte.

Izdeluje: Mozilla Foundation, www.mozillamessaging.com/thunderbird/

Cena: Zastonj.

Za: Razširljivost, zavihki, napredno iskanje, cena.

Proti: "Drugačne" nastavitve, nove različice (še) ni v slovenščini.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji