Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2015 | Teme: ssd

Bliska se!

Povsem nenadejano so nas ob začetku novega šolskega in študijskega leta z novostmi zasuli izdelovalci pogonov SSD. V vsega nekaj tednih smo preizkusili kar šest novincev, ki vsak zase dokazujejo, da danes slabih pogonov SSD pravzaprav ni. So le dobri in odlični.

Izdelovalci pogonov SSD so v zadnjih letih opravili izjemno delo. Nihče v računalniški industriji pravzaprav ne dvomi več v njihove izdelke, ki pospešeno nadomeščajo klasične diske kot primarne pogone (za operacijski sistem in aplikacije) v računalnikih in strežnikih. Prav ta hip smo priča tudi obračunu dveh tehnologij pomnilniških čipov – cenejše, hitre, a nekoliko manj vzdržljive (same celice omogočajo manjše število prepisov) TLC ter trdovratnejše, a še vedno hitre MLC. Tekma še zdaleč ni odločena, o tem priča tudi tokratni preizkus aktualnih modelov petih različnih znamk.

Pogone SSD smo preizkušali s programom AS SSD, ki meri rezultate zgolj na nestisljivih testnih podatkih in kot tak predstavlja najneugodnejši scenarij z vidika pogona SSD, saj hitrosti branja in pisanja podatkov skoraj nikoli ne dosežejo na embalaži oglaševanih hitrosti (bomo pa te navadno dosegli pri testiranju s programom ATTO). Dolgotrajnejšo odzivanje pogonov na obremenitev smo preizkušali s programom IOMETER, majhno velikostjo datotek in 15-minutno obremenitvijo, a je večina pogonov pri prikazanih rezultatih zelo nihala, zato jih nismo uvrstili v tabelo. V besedilu smo sicer izpostavili modela z največ očitnimi težavami na omenjenem preizkusu.

■ Crucial BX100, 250 GB

Podjetje Crucial zadnja leta uživa ugled kakovostnega izdelovalca pogonov SSD, ki svoje izdelke prodaja po ugodni ceni. Slednje še posebej velja za model BX100, ki se znajde na začetku cenikov. Tudi na našem preizkusu se je pogon pohvalil z najnižjo ceno in najboljšim razmerjem med zmogljivostjo in ceno. Gigabajt prostora v tem primeru stane zgolj slabih 36 evrskih centov. Nizko ceno pogona je izdelovalec dosegal z uporabo manj znanega pomnilniškega krmilnika (Silicon Motion SM2246EN, ki pa hitro pridobiva stranke med izdelovalci cenovno ugodnih pogonov SSD) in dostopom do »hišnih« MLC NAND flash pomnilniških čipov. Uporabo Micronovih čipov MLC (in to najnovejših, izdelanih v 16-nm rezinah) v izdelku vstopnega razreda lahko samo pohvalimo.

V želji, da bi bila razlika med pogonom SSD iz vstopnega razreda ter tistimi iz srednjega in višjega čim bolj očitna, so se v Crucialu odločili, da bodo modeli BX100 ostali brez strojne podpore enkripciji podatkov (sam krmilnik jo namreč podpira!). So pa zato pogonu priložili programsko opremo Storage Executive, prek katere lahko uporabnik spremlja kondicijo pogona, nadgradi strojno programsko opremo ter varno zbriše vse podatke s pogona (npr. pred prodajo).

Pogon Crucial BX100 se v praksi izkaže kot zelo uravnotežen, nekoliko preglavic mu povzroča le počasnejše zapisovanje manjših datotek, drugače je zelo blizu precej dražjim modelom. Uporabnikom, ki ne zahtevajo premijskih funkcij, kot sta strojna enkripcija podatkov ali zaščita podatkov pred izpadom električne energije, bo lahko dolgo služil. Vzdržljivost z deklariranih 72 TB zapisanih podatkov ni med najboljšimi, a tudi to vrednost bo povprečen uporabnik le stežka dosegel. Upoštevaje razliko v zmogljivosti (od 10 do 15 odstotkov glede na najboljše) in razliko v ceni, lahko pogon Crucial BX100 mirne vesti priporočimo vsem manj zahtevnim uporabnikom.

Crucial BX100, 250 GB

Izdeluje: Crucial, www.crucial.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 89 EUR.

✓    Cena.

✗    Nekoliko počasnejše branje manjših datotek, slabša dolgoročna vzdržljivost.

■ Crucial MX200

Z modelom MX200 Crucial že meri na nekoliko zahtevnejše stranke kot z modelom BX100. Pogon srednjega razreda tako še vedno uporablja enake Micronove pomnilniške čipo 16 nm MLC NAND flash, a podatke do njih pošilja in z njih bere pomnilniški krmilnik Marvell 88SS9189, ki smo ga v preteklosti že imeli priložnost preizkusiti v številnih pogonih SSD višjega razreda. Za pametnejše delo s predpomnilnikom skrbi tehnologija Dynamic Write Acceleration (DWA), ki količino predpomnilnika prilagaja obremenitvi in količini podatkov, s katero ima opravka. Kljub omenjeni tehnologiji so razlike v zmogljivosti v primerjavi z modelom BX100 opazne predvsem pri hitrostih pisanja datotek, pa še zanje je bolj zaslužen sam krmilnik. Visoke vrednosti IOPS naredijo pogon v teoriji primeren tudi za strežniško rabo, čeprav velja v tem primeru upoštevati njegovo nekoliko manjšo vzdržljivost. Crucial za model MX200 navaja, da se njegove pomnilniške celice izrabijo po 80 TB zapisanih podatkov, to pa je občutno manj,  kot zmorejo sodobni konkurenti (je pa res, da 500 GB in 1 TB različica že zmoreta zapisati 160 oziroma 320 TB podatkov). Strojno podprta enkripcija podatkov podpira standarda TCG Opal 2.0 in IEEE-1667, ki omogočata uporabo rešitve Microsoft eDrive (v operacijskih sistemih od Windows 8 Pro naprej). Tudi pogonu MX200 je priložena programska oprema Storage Executive in koda za program Acronis True Image HD, ki uporabniku olajša prenos podatkov in operacijskega sistema s starega diska ali pogona SSD na nov pogon. Tako kot cenejši brat ima tudi model srednjega razreda triletno garancijsko jamstvo.

Sam preizkus zmogljivosti je pogon Crucial MX200 uvrstil v zlato sredino. Hitrosti branja in pisanja so v številnih primerih visoke, nekaj zadreg pogonu povzročajo le majhne datoteke in hitro izmenično delo (branje/pisanje), kjer se je odrezal celo slabše kot model BX100. To mu nikakor ne more biti v čast. Ob obsežnejšem in/ali dolgotrajnejšem izmeničnem branju in pisanju namreč pogon znatno upočasni svoje delovanje in odzivnost, zato ga zahtevnejšim uporabnikom preprosto odsvetujemo.

Crucial MX200, 250 GB

Izdeluje: Crucial, www.crucial.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 106 EUR.

✓    Strojna enkripcija podatkov.

✗    V primerjavi s konkurenti slabša dolgoročna vzdržlji­vost, slabše zmogljivosti ob mešani obremenitvi.

■ Kingston HyperX Savage

Kingstonov pogon ni divjak le po imenu, temveč tudi s svojo zunanjo podobo želi izstopati in dejansko izstopa. Pogon HyperX Savage, namenjen igričarjem in zahtevnejšim uporabnikom, je namreč odet v živo rdečo in črno barvno kombinacijo, ki naj bi zelo ugajala ciljni skupini. Nas seveda zanima le tisto, kar je skrito »pod pokrovom«. In tu že naletimo na prvo presenečenje. Vse niti (beri: podatke) v pogonu SSD vleče (beri: usmerja) krmilnik tajvanskega specialista Phison, model PS3110-S10. Gre za zelo zmogljiv pomnilniški 8-kanalni krmilnik s štirijedrnim srcem. Zmogljivosti torej ne manjka, krmilnik pa podatke bere in shranjuje na Toshibine pomnilniške čipe TLC NAND flash. Presenetljivo pogon premore zgolj 256 MB hitrega predpomnilnika DDR3, a se to sploh ne pozna na rezultatih, saj zlahka presega dosežke tekmecev, ki premorejo dvakratno ali celo štirikratno količino predpomnilnika. Izdelovalcu je uspelo ob nekoliko nižji zmogljivosti hrambe (240 GB v primerjavi z 250 in 256 GB modeli) doseči precej večjo rezervo pomnilniških celic, zato je deklarirana vzdržljivost s 306 zapisanimi terabajti podatkov naravnost impresivna. Phisonov krmilnik ponudi vrsto funkcij, ki jih najdemo v (naj)boljših pogonih, poleg celovite zaščite podatkov ponuja še funkcijo Smart ECC za odpravo napak.

Poleg pogona prejmemo tudi prilagoditveno ploščico za vgradnjo pogona v 3,5-palčne reže in licenco za programsko opremo Acronis True Image HD, ki nam omogoča enostavnejšo preselitev podatkov s starega diska ali pogona SSD na novi pogon. Kingston za pogon HyperX Savage ponuja tri leta garancije, to je toliko, kot za svoje izdelke jamči večina konkurentov.

Pogon se v praksi obnese odlično, saj je na našem preizkusu dosegel najvišjo skupno oceno, pa tudi postavil nekaj hitrostnih rekordov. Pri preizkusu IOPS se je celo najbolj približal številki 100.000. Gre za uravnotežen pogon, ki presega povprečje v srednjem (cenovnem) razredu, v katerega je uvrščen. Suvereno je opravil s tokratno konkurenco, ker pa je sposoben mešati štrene tudi dražjim modelom drugih znamk, ga lahko samo priporočimo uporabnikom, ki želijo od svojega pogona SSD nekoliko več zmogljivosti.

Kingston HyperX Savage, 240 GB

Izdeluje: Kingston, www.kingston.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 105 EUR.

✓    Zmogljivosti, vzdržljivost.

✗    Nič.

■ OCZ Trion 100

OCZ oziroma OCZ Storage Solutions je eden izmed pionirjev v svetu pogonov SSD. Podjetju, ki je leta 2014 prešlo v roke skupine Toshiba, v preteklosti v svetu pogonov SSD ni šlo vse po načrtih – dve generaciji umirajočih pogonov sta mu povsem očrnili ugled. A znanje je v podjetju ostalo in to zadnji leti dokazuje z odličnimi pogoni. Tokrat smo preizkusili model Trion 100 v različici s 480 GB zmogljivosti. Trion 100 sicer po svoji tržni usmeritvi sodi med cenovno dostopnejše modele (vsaj z vidika OCZja), kar se pozna tudi pri vgrajenih komponentah. V tem pogonu SSD bomo našli Toshibin pomnilniški krmilnik TC58 in Toshibine pomnilniške module TLC NAND flash. Slednji so iz zadnje generacije, magijo v obliki strojne programske opreme pa so prispevali inženirji OCZja. Tudi skrb za dolgoživost pogona je v tem primeru odveč, saj pametno upravljanje pomnilniških celic in njihove rabe izdelovalcu vliva zaupanje, da bo pogon v svoji življenjski dobi zmogel zapisati vsaj 240 terabajtov podatkov. Za pogon, ki je namenjen povprečno zahtevnim lastnikom namiznih in prenosnih računalnikov, je to vsekakor odličen podatek.

OCZ pogonu Trion 100 prilaga lastno programsko opremo SSD Guru, s katero lahko uporabnik v vsakem trenutku preveri zdravje in kondicijo pogona SSD ali poskrbi za njegovo vzdrževanje (nadgradnjo strojne programske opreme, varen izbris ...), pri tem pa ves čas deluje v ozadju in uporabnika ne moti. Uporabniku omogoča tudi optimizacijo pogona za delovanje s posamezno različico operacijskega sistema. Z drugimi nastavitvami pa lahko iz pogona iztisne še zadnje atome hitrosti ali zanesljivosti. Zelo dobrodošla je tudi garancija ShieldPlus Warranty, ki jo OCZ prizna že na podlagi serijske številke (tudi brez računa), saj v primeru okvarjenega SSD kupec prejme novega, in ne popravljenega. Le trajanje garancije je v primeru pogona Trion 100 omejeno na razredno povprečje treh let (prestižnejši modeli tega izdelovalca imajo še daljšo garancijo).

Pogon smo preizkusili s privzetimi nastavitvami – njegove zmogljivosti pa so, upoštevaje strojno zasnovo, dobre, prehitel je celo Toshibinega bratranca, ki uporablja isti pomnilniški krmilnik. Mu pa zamerimo znatno nihanje in nižje hitrosti pri mešanih obremenitvah branja in pisanja manjših datotek, ki predstavljajo dober približek vsakdanjemu delu z računalnikom. Še en dokaz več, da ni vse zgolj v strojni opremi. Kdor išče solidno zmogljiv pogon z obilo prostora, bo v tem primeru sicer ustrezno postrežen, saj je treba v tem primeru za gigabajt hrambe odšteti le 0,37 evra.

OCZ Trion 100, 480 GB

Izdeluje: OCZ Storage Solutions, www.ocz.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 179 EUR.

✓    Vzdržljivost, cena.

✗    Slabše zmogljivosti IOPS in mešano branje/zapisovanje manjših datotek.

■ Toshiba Q300 Pro

Toshiba sodi med večje izdelovalce NAND flash pomnilnika na svetu, zato njen vstop v segment pogonov SSD ni nobeno presenečenje. Prav tako ni bila presenetljiva odločitev podjetja, da kupi bankrotirano družbo OCZ Technology in tako pridobi cel kup patentov in intelektualne lastnine. V začetku septembra je Toshiba napovedala dve novi družini pogonov SSD,  Q300 in Q300 Pro. Na preizkus smo dobili model Q300 Pro zmogljivosti 256 GB, ki je po trditvah izdelovalca namenjen igričarjem in drugim uporabnikom zahtevnejših aplikacij. Pogon uporablja hišne komponente in hišno znanje, vgrajene ima namreč MLC NAND Flash pomnilniške celice in pomnilniški krmilnik Toshiba TC58. A to še ni vse, ta družina pogonov premore Toshibino ekskluzivno tehnologijo odkrivanja in odpravljanja napak QSBC (Quadruple Swing-by Code, ki deluje podobno kot ECC pri strežniških pomnilniških modulih), zato je zanesljivost teh pogonov še odtenek boljša, v povprečju naj bi do okvare pogona prišlo po okoli 1,5 milijona delovnih urah. Tudi sicer izdelovalec navaja zelo dobre podatke o vzdržljivosti, pogon je sposoben zapisati kar 160 TB podatkov. Garancijsko jamstvo pet let ob vsem navedenem seveda ni nobeno presenečenje.

Na preizkusu se je pogon izkazal za zelo hitrega, še največ težav je imel pri zapisovanju večje količine manjših datotek, zato je tudi njegova skupna ocena malce nižja. Morebiti bi lahko pri Toshibi za kak nasvet vprašali OCZjeve čarovnike, ki so iz modulov TLC NAND flash, ki so na papirju slabši, dobili za odtenek boljše rezultate. V realnih scenarijih nalaganja programov in iger se je pogon odrezal zelo dobro, k temu je precej prispevala tudi tehnologija naprednega upravljanja predpomnilnika Adaptive Size SLC Write cache, katere vloga ni le zagotavljati visoke hitrosti ob obremenitvi, temveč tudi varčevanje z energijo, ko pogon ni polno obremenjen. Glede na prikazano je nekoliko višja cena pogona pričakovana, a vendarle težje opravičljiva. Konkurenca v svetu pogonov SSD je namreč izjemna, cenovna odstopanja navzgor v vrednosti četrtine izdelka pa med potrošniki težje opravičljiva.

Toshiba Q300 Pro, 256 GB

Izdeluje: Toshiba, www.toshiba.com.

Prodaja: mimovrste, www.mimovrste.com.

Cena: 139 EUR.

✓    Vzdržljivost, garancija.

✗    Počasno branje majhnih datotek, cena.

■ Transcend SSD370S

Podjetje Transcend se je pred leti uveljavilo kot izdelovalec kakovostnih in cenovno dostopnih pomnilniških modulov, zato je bil njegov vstop na trg pogonov SSD logično nadaljevanje širitve ponudbe. Še več, Transcend sodi celo med razvijalce pomnilniških krmilnikov, kar je vsekakor hvale vredno. Družina pogonov SSD370S tako uporablja hišni krmilnik Transcend TS6500, ki poleg napredne enkripcije (AES) med drugim premore algoritem ECC za odpravo morebitnih napak, mi pa smo preizkusili model z zmogljivostjo 256 GB. Pogon je veljal za dostopnega, v tokratni konkurenci je uvrščen v zlato sredino. Poleg pogona uporabnik prejme prilagoditveno ploščico za vgradnjo pogona v 3,5-palčne reže ter povezavo do programske opreme SSD Scope. Ta uporabniku omenjenega pogona omogoča branje parametrov SMART, ki sporočajo »zdravstveno stanje« pogona, pa tudi enostavno nadgrajevanje strojne programske kode in varno brisanje. Zelo priročna je omenjena programska oprema tudi pri kloniranju diska na pogon SSD – zadostujeta le en oziroma dva klika.

Vzdržljivost pogona je zgledna, saj izdelovalec jamči, da pomnilniške celice MLC zdržijo vsaj 280 TB zapisanih podatkov. Če bi torej na pogon vsak dan zapisali 30 gigabajtov podatkov, bi potrebovali več kot 20 let, da bi njegov pomnilnik izrabili. V praksi se je pogon Transcend SSD370S obnesel podobno kot Crucialov BX100, a je po skupni oceni zaradi nekoliko šibkejših zmogljivosti pri pisanju majhnih in velikih datotek kljub temu pristal na zadnjem mestu. Samo delo s programi in igrami je sicer odzivnost pogona postavilo povsem na raven drugih tekmecev, nekoliko slabosti so izpostavile le mešane bralno-pisalne dolgotrajnejše obremenitve. Glede na prikazano je cena pogona korektna, saj z zmogljivostmi ne odstopa bistveno (ne navzgor ne navzdol), prav tako ima enako dolgo garancijski jamstvo kot neposredni tekmeci (tri leta).

Transcend SSD370S, 256 GB

Izdeluje: Transcend, www.transcend-info.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 105 EUR.

✓    Vzdržljivost.

✗    Nekoliko počasnejše branje manjših datotek, slabosti ob večji in mešani obremenitvi.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji