Objavljeno: 29.1.2019 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Februar 2019

Blackberry KEY2

Blackberry, ime ki v marsikom vzbudi spomin na nekoč pomembnega izdelovalca pametnih telefonov. Redko kdo se sploh zaveda, da je podjetje na tem trgu še vedno navzoče. Dobro leto po preizkusu telefona KEYone smo končno prijeli v roke njegovega naslednika.

Kitajski TCL in kanadski Blackberry nadaljujeta skupno zgodbo izdelovanja pametnih androidnih telefonov s fizično tipkovnico in poudarkom na varnosti. Pravzaprav so v tem prostoru nekakšen unikum, saj prave konkurence praktično ni. Vsi izdelovalci zmogljivejših mobilnih telefonov so namreč prevzeli mantro velikih zaslonov in zaslonske tipkovnice.

Prav fizična tipkovnica na spodnji strani naprave je (še vedno) značilnost znamke Blackberry. A če je nekoč privlačila številne uporabnike, je danes krog ljudi, ki bi zamenjali svoj Samsung ali iPhone za Blackberry, verjetno malo. Zelo malo. Zdi se, da širok krog kupcev niti ni njihov ciljni trg, saj dobro vedo, kdo so njihovi potencialni uporabniki. Telefon je namenjen predvsem resni poslovni rabi, ljudem, ki se zavedajo, da je veliko količino elektronske pošte na poti težko napisati na navidezni tipkovnici. In hkrati želijo nekoliko večji nadzor in informacij o varnosti in dogajanju na napravi. Zaposlenim v večjih korporacijah torej.

In takšno dobro zavedanje o kupcu vpliva tudi na samo napravo. Tokrat preizkušeni Key2 namreč ne izstopa po strojnih zmogljivostih, saj nima niti procesorja višjega razreda niti kakšne druge komponente. Udobno se umešča v srednji razred pametnih telefonov, a to naredi z odliko.

Primerjava z drugimi napravami je zaradi vsega prej zapisanega nehvaležna. Še največ primerjav se nam je tako ponudilo v primerjavi z njegovim predhodnikom, ki ga želi nadomestiti. V primerjavi z njim je viden napredek že pri obliki. Naprava je postala veliko tanjša, lažja in že na pogled bolj privlačna. A vseeno ohranja nezmotljivo Blackberryjev videz. Tako za primer na zadnji strani ne bomo našli steklene prevleke kot pri večini dražjih sodobnih naprav, temveč dobro znano kombinacijo plastike in gume. To bo marsikdo znal ceniti (koga drugega pa bo odbilo).

Spredaj je zaslon, ki je skorajda pravokoten in je praktično enak zaslonu iz predhodnika. Še vedno se nam zaradi svoje oblike zdi nepraktičen za spremljanje video vsebin in podobnega. Pod njim bomo našli odlično fizično tipkovnico, ki ji je težko karkoli očitati. V primerjavi s predhodnikom so tipke večje in manj drseče. Tako je uporaba res preprosta in napak pri vnosu praktično ni, tudi pri večjih hitrostih tipkanja.

Še vedno je mogoče vsaki od tipk nameniti bližnjico do poljubnih zmožnosti ali programov. Zelo priročno, a uporabniki androidnih telefonov drugih znamk boste pogosto pozabili na nastavljene bližnjice in do aplikacij še vedno dostopali prek zaslona, kot ste vajeni.

Vse štiri stranske tipke so tokrat na isti, desni, strani. Kot zanimivost, na zadnji strani bomo tokrat našli dvojno kamero, vsako od tipal zmore zajeti 12 milijonov pik. Drugo tipalo je seveda zgolj pomožno in služi zoomiranju. Fotoaparat nikoli ni bil močnejša stran Blackberryjevih naprav in tudi tokrat ni presežek. Slike so sicer povsem solidne, nekoliko slabše se obnese v slabših svetlobnih razmerah, a v primerjavi s slikami, zajetimi z, denimo, že starim iPhone X, so skorajda nemogoče. In razlike v kakovosti se samo stopnjujejo, ko poskušamo zajeti osebo v tako imenovanem portretnem načinu. Pri zajemu videa se hitro pozna tudi pomanjkanje optične stabilizacije slike.

A manjši zaslon in srednje zmogljiv procesor pripomoreta k pomembni dobri lastnosti te naprave, vzdržljivosti baterije. Slednje je bilo sicer od nekdaj zaščitni znak tega izdelovalca, njihovim napravam je vedno uspelo zdržati dlje kot konkurenca. In tudi tokrat nam je uspelo z enim polnjenjem brez težav preživeti skoraj dva dneva.

Za konec omenimo še varnost, na katero je Blackberry še posebej ponosen. Nad operacijski sistem Android so namreč nadeli kup svojega programja, ki poskrbi za dodatne varnostne ukrepe. Ta del smo sicer dodobra opisali že lani, večjih novosti s stališča uporabnika pravzaprav ni. Vsekakor je nameščeno programje v nasprotju z nesnago, ki jo ponavadi najdemo nameščeno na mobilnih napravah, tokrat koristno in celo dobro delujoče. A pravo vrednost takih varnostnih reči bodo cenili le redki.

In prav tak je pravzaprav vtis o celotni napravi. Soliden telefon, ki v ničemer (razen s tipkovnico) zares ne odstopa od povprečja, a mu kljub temu uspe narediti poseben vtis. Res pa ima le omenjen omejen nabor kupcev, še posebej, ko dodamo ne ravno najnižjo ceno.

Blackberry KEY2

Hitrost delovanja: 8.

Kakovost izdelave: 9.

Izdeluje: Blackberry (TLC), www.blackberry.com.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 707 EUR.

Za: Osredotočenost na varnost, tipkovnica, baterija.

Proti: Visoka cena glede na zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji