Objavljeno: 15.4.2005 16:45 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2004

Bitka v spodnjem razredu

Podjetji AMD in Intel se že nekaj let bojujeta za prevlado na trgu procesorjev za namizne računalnike. Največ pozornosti pri tem pritegnejo procesorji višjega cenovnega razreda, dvoboj pa je verjetno še bolj silovit pri procesorjih za povprečne uporabnike.

Intelovi procesorji Celeron sicer spadajo med bolj priljubljene izdelke tega podjetja, še posebej med velikimi izdelovalci računalnikov, kljub temu pa se med malenkost zahtevnejšimi uporabniki niso najbolj prijeli, saj je AMD s svojimi Athloni po podobni, če ne celo enaki ceni ponujal precej zmogljivejši procesor. Z novo družino procesorjev Celeron D pa so ti procesorji po dokaj dolgem času doživeli tudi nekoliko večji poseg v samo zasnovo procesorja.

Intel Celeron D 330 2,66 GHz

Novi Celeroni imajo tako 256 KB predpomnilnika (prej 128 KB), višji pa je tudi takt pomnilniškega vodila, ki zdaj deluje s 553 MHz (prej 400 MHz). Procesorji temeljijo na jedru Prescott, tako da so izdelani v 90-nanometrski tehnologiji. Zaenkrat so na voljo s takti od 2,4 do 2,8 GHz, Intel pa je že napovedal tudi različice procesorja s takti nad 3 GHz. Trenutno so na voljo le za podnožje Socket 478, v kratkem pa bomo Celerone D lahko namestili tudi na plošče s podnožjem LGA775.

AMDjev Sempron je novo ime na trgu procesorjev, če si podrobneje ogledamo njegove lastnosti, pa vidimo, da gre pravzaprav le za Athlona XP v novi preobleki. V AMDju so želeli poimenovanje procesorjev uskladiti tako, da bi oznake zmogljivosti bolj ustrezale zmogljivostim Intelovih Celeronov s podobnim taktom. AMD je zato Sempron zgradil na jedru Thoroughbred, ki sicer ne sodi med najzmogljivejša jedra Athlon XP, je pa zato v primerjavi z zmogljivejšim jedrom Barton cenejše, zaradi manjše velikosti pa se tudi nekoliko manj greje. Številčne oznake pri Sempronih ne ustrezajo tistim pri Athlonih. Sempron 2400+ namreč deluje pri 1,67 GHz, medtem ko je Athlon XP 2400+ (prav tako z jedrom Thoroughbred) deloval pri 2 GHz. Semproni imajo 256 K drugostopenjskega predpomnilnika, takt pomnilniškega vodila pa je 333 MHz. Šibkejše različice Sempronov (2400+ do 2800+) namestimo na plošče s podnožjem Socket A, medtem ko zmogljivejše različice namestimo na plošče s podnožjem Socket 754. Ti Semproni so tudi nekoliko zmogljivejše zasnovani od različic za Socket A.

AMD Sempron 2400+

Pri preizkušanju smo AMDjev procesor Sempron 2400+ namestili na osnovno ploščo Gigabyte GA-7N400 Pro 2, medtem ko je bil Intelov Celeron D 330 na QDIjevi plošči P4I865PEA. Ob bok smo jima postavili 3,4-gigaherčni Pentium 4 na MSIjevi osnovni plošči 915P Neo2 Platinum, saj nas je zanimalo, kako se nova procesorja obneseta v primerjavi z zmogljivejše zasnovanim računalnikom. Rečunalnik smo opremili še s 512 MB pomnilnika DDR (pri Pentiumu 4 3,4 GHz smo uporabili 512 MB pomnilnika DDR2) in grafično kartico ATI Radeon 9800 Pro. Rezultati meritev so zbrani v tabeli.

Rezultati meritev v testnih programih

Izkaže se, da je Intel uspešno zmanjšal zaostanek za AMDjem pri procesorjih nižjega cenovnega razreda. Sempron in Celeron D sta namreč skoraj enako zmogljiva, na voljo pa sta tudi po zelo podobni ceni. Oba procesorja sicer občutno zaostajata za Pentiumom 4 s 3,4 GHz (in primerljivimi procesorji), vendar bosta, razen za najzahtevnejše uporabnike, povsem dovolj zmogljiva. Se pa na spodnjem delu trga obeta bolj zanimiv boj za prevlado, saj AMD s Sempronom nima več take prednosti pred Intelovim Celeronom D, kot jo je imel Athlon XP pred Celeroni prejšnjega rodu.

Intel Celeron D 330, 2,66 GHz

Kaj: Procesor za podnožje 478.

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si, (01) 530 32 20; Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Cena: 26.400 tolarjev.

Za: Ugodna cena.

Proti: Ni dovolj zmogljiv za najzahtevnejše uporabnike.

AMD Sempron 2400+

Kaj: Procesor za podnožje SocketA.

Izdeluje: AMD, www.amd.com.

Prodaja: JAE, www.jae.si, (01) 589 62 00.

Cena: 22.800 tolarjev.

Za: Ugodna cena.

Proti: Ni dovolj zmogljiv za najzahtevnejše uporabnike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji