Objavljeno: 29.4.2008 09:45 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor April 2008 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Beli in črni

Računalniki so lahko tudi seksi, je že pred časom dokazal Apple. Pa vendar, je pri prenosniku dovolj to, da je seksi, ali naj bo tudi primerno opremljen? Dilema, ki jo najbolje ponazarjata Applov MacBook Air in Lenovov Thinkpad X300. Beli in črni.

Praktično hkrati sta v Monitorjev laboratorij prispela dva ultra lahka prenosnika, ki sta v začetku letošnjega leta s svojo napovedjo razburkala svet. To sta seveda Lenovov Thinkpad X300 in Applov MacBook Air. Kljub temu da spadata v isto kategorijo (ultra lahkih) prenosnikov, po našem mnenju nista namenjena istemu krogu kupcev. Thinkpad X300 je mišljen predvsem za poslovneže, ki veliko potujejo in računalnik potrebujejo za delo na poti. Tudi MacBook Air bo prišel prav poslovnežem, še bolj pa tistim, ki želijo biti opaženi. Kajti, resnici na ljubo, MacBook Air je narejen predvsem s tem namenom - da ga opazimo. Po opremljenosti se prenosnika dokaj razlikujeta, po zmogljivosti pa ne preveč. MacBook Air je na voljo v dveh različicah. Tista z navadnim diskom je za slabih 1300 evrov cenejša od modela z diskom SSD. Thinkpad X300 lahko kupimo le z diskom nove tehnologije po ustrezno visoki ceni. Oba prenosnika imata 13,3-palčni zaslon z osvetlitvijo LED, žal pa tudi sorazmerno kratek čas delovanja.

Lenovo Thinkpad X300

Thinkpad X300 iz hiše Lenovo je prenosnik, ki je še pred uradnim začetkom prodaje dvignil kar precej prahu. Predvsem s fizično velikostjo, saj je med najtanjšimi prenosniki na trgu (vsaj med tistimi z 13,3-palčnim zaslonom) in tehta vsega kilogram in pol. Pri tem ni nepomembno, da je inženirjem uspelo stlačiti v ohišje polnokrvno optično enoto. Te, recimo, pri še tanjšem prenosniku Apple MacBook Air ne najdemo.

Že omenjeni zaslon ločljivosti 1440 × 900 je od zadaj osvetljen z diodami LED in to precej pripomore k tankosti. Zamerimo mu nekaj slabši kot vidljivosti, predvsem v navpični smeri. Dobro pa je, da pokrov zaslona ne deluje krhko, kot smo opazili pri konkurenčni Toshibi Portege R500. Pravzaprav je celoten prenosnik nadvse kakovostno izdelan in ima neprekosljivo tipkovnico polne velikosti. Kazalček po zaslonu krmilimo na dva načina (sledilna paličica in ploščica). To je značilnost večine prenosnikov Thinkpad in se temu v Lenovu kljub majhnim meram prenosnika niso odpovedali. Nekaj manj je zgolj priključkov, saj smo pogrešali vmesnik firewire in bralnik priljubljenih pomnilniških kartic, prav nič pa nas ni motilo to, da ni analognega modema (ki ga večina tako ali tako ne uporablja več). Tu so tako trije vmesniki USB in priključek VGA, prav pa prideta tudi zvočni izhod in mikrofonski vhod, ki lahko popestrita morebitne videokonference prek vgrajene spletne kamere. Težav s povezovanjem v splet ne bo, saj prenosnik premore že običajno Wi-Fi in modrozobo povezavo, opcijsko pa omogoča tudi vgradnjo modema UMTS s podporo HSDPA ter sprejemnikom signalov sistema GPS. Nekateri modeli v ZDA se hvalijo celo z vmesnikom WiMax, vendar takih modelov X300 v Evropi žal ne bomo srečali.

Gotovo najdražji del prenosnika je disk vrste SSD in zmogljivosti 64 GB. To je danes v resnici precej malo, saj je uporabniku dejansko na voljo zgolj okrog 40 GB prostora, preostalo pa zaseda operacijski sistem in poseben, neviden razdelek za vnovično vzpostavitev sistema (t. i. "recovery"). Škoda, da X300 (zaenkrat) ni na voljo z običajnim diskom, saj bi to prenosnik konkretno pocenilo. Zato bo prišel toliko bolj prav vgrajeni zapisovalec DVD, ki navduši s tankostjo in tihim delovanjem.

Ultra varčen procesor Intel pri 1,2 GHz danes ni hitrostni prvak, pa vendar v kombinaciji z 2 GB delovnega pomnilnika in prej omenjenim hitrim diskom SSD spodobno hitro poganja že naloženi Vista Business. Kljub temu so naši testi pokazali, da je prenosnik skorajda pol počasnejši od večjih in zmogljivejših sorodnikov. Podpovprečno je bilo tudi trajanje akumulatorja, saj je priloženi s slabima dvema urama in pol delovanja dosti manj, kot bi pričakovali. Resda lahko dokupimo dodaten, zmogljivejši akumulator, pa vendarle.

Gre torej za odličen prenosnik, ki je v nekaterih podrobnostih pred časom (npr. disk SSD), a to seveda prispeva h ceni. Ta je visoka, pravzaprav zelo visoka, kar pa za navdušence nad ultra prenosnimi računalniki v resnici ni nič novega.

Lenovo Thinkpad X300

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 60.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 51.

Trajanje delovanja: 2 uri 24 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 6.

Mere: 31,7 × 23,6 × 2,2 cm, 1,45 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo L7100, 1,2 GHz, 2 GB RAM, 64 GB SSD disk, DVD?RW, WLAN 802.11a/b/g/Draft-N, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 2800 EUR.

Prodajajo: Alterna, www.alterna-i.si; Diss, www.diss.si; Mikropis, www.mikropis.si.

Za: Kakovost izdelave, vgrajena optična enota.

Proti: Zmogljivost, visoka cena.

Apple MacBook Air

Zagrizeni Applovi privrženci so potrpežljivo čakali, da bo podjetje izdelalo svoj prvi ultra-lahki prenosnik po več kot desetih letih. Slednjič so prišli na svoj račun na letošnjem sejmu Mac Expo. Apple je predstavil 13,3-palčni prenosnik, ki je po trditvah Applovega šefa Steva Jobsa najtanjši prenosnik na svetu.

MacBook Air (MBA) je zelo verjetno res najtanjši prenosnik, sploh med tistimi, katerih diagonala zaslona meri vsaj 12 palcev. Na najdebelejšem mestu meri 2 cm, na najtanjšem mestu le 4 mm. Nikakor pa ni najlažji - kar nekaj modelov drugih proizvajalcev je lažjih, v dobršni meri zato, ker jih večina meri po diagonali 12 palcev. Zaradi tega je njihov tloris za dobrih 20 odstotkov manjši, kar posledično pomeni vsaj manjšo maso ohišja. Resnično pa po eleganci (ki je subjektivna kategorija) MBA najbrž poseka vse tekmece. Pravzaprav največ vzdihov občudovanja izvabi, ko je zaprt oziroma pri prenašanju v roki. Pri samem delu z odprtim prenosnikom majhna debelina niti ne pride toliko do izraza.

Da so lahko izdelali tako tanek prenosnik, so morali Applovi oblikovalci in razvojni inženirji marsikaj žrtvovati. Najbolj opazna in boleča je odsotnost optičnega pogona. Tudi ob velikosti diska požremo slino, saj je disk (80 GB) dvakrat slabše zmogljivosti kot tisti, ki se vrti v najzmogljivejšem iPodu. Če si zaželimo disk SSD, smo še na slabšem, saj je enak kot pri X300, torej 64 GB. Akumulator ni preprosto izmenljiv, zamenjati ga morajo na servisu. Enako velja tudi za pomnilnik (solidnih 2 GB), ki je vgrajen na matično ploščo.

Povrnimo se k optičnemu pogonu. Kar nekaj proizvajalcev ultralahkih prenosnikov ponuja modele z vgrajenim optičnim pogonom. Jasno, pri najmanjši debelini ohišja 4 mm ga Applu ni uspelo stlačiti v računalnik. Če je podjetje hotelo dokazati, da je mogoče narediti tako tanek prenosnik, bi lahko ponudili še malce debelejšo (in najbrž ne dosti težjo) različico z optičnim pogonom. Ugibamo lahko, da modela z optičnim pogonom niso izdelali, ker bi prodaja tanjšega MBA utegnila iti po zlu.

Za lažje delo si lahko omislimo zunanji DVD pogon USB, kar pa močno zmanjšuje eleganco notesnika. Zato so pri Applu ubrali drugo pot. Na prvi od dveh priloženih plošč DVD za namestitev okolja OS X Leopard najdemo program, ki ga namestimo na drugem računalniku z optičnim pogonom (računalnik je lahko Mac ali pa PC z okoljem Windows). Nato ta računalnik preko brezžičnega omrežja uporabljamo kot gostitelja za optične nosilce. Ironično - po namestitvi programa moramo Maca ponovno zagnati, medtem ko peceja ni treba.

Na ta način lahko na MBA namestimo tudi operacijski sistem OS X 10.5, ki je sicer prednaložen. Preizkusili smo sveže nameščanje sistema s peceja, kar nam je vzelo uro in pol časa. Omeniti velja, da lahko na MBA namestimo okolje Windows v načinu BootCamp le z zunanjim optičnim pogonom USB, kar je nerodna, pa tudi ne povsem razumljiva omejitev, res pa je časovno ugodnejša.

Zaslon je nižje ločljivosti (1280 × 800 pik), kot jo ima ThinkPad X300. Prenosnik ima nad zaslonom vgrajeno nepogrešljivo spletno kamero iSight, žal pa je z drugimi priključki in vmesniki nedopustno slabo opremljen. Pokrovček na desnem boku skriva zgolj en vtič USB 2.0, izhod mikro-DVI in izhod za slušalke. Precej uborno. Pogrešali smo vsaj ožičeni omrežni vmesnik ter režo za razširitvene kartice Express Card, kakšen dodatni vtič USB pa tudi ne bi škodil.

Tipkovnica je polne velikosti in je oblikovana enako kot pri prenosnikih MacBook in računalnikih iMac. Tipke se pri slabših svetlobnih pogojih osvetlijo. Tipka sledilne ploščice je preblizu spodnjega roba prenosnika. Sledilna ploščica je ogromna in omogoča dodatne funkcije (t.i. multi touch), ki jih poznamo pri napravah iPod Touch in iPhone. Preizkusni primerek ni imel tipkovnice s slovenskimi znaki, a je vnašalka (tipka Enter) kljub temu standardno preozka.

Z nameščeno programsko opremo pri Applu niso pretiravali, saj bi drugače lahko preveč zapolnili disk. Poleg okolja OS X 10.5 je nameščen še paket iLife '08.

Kakorkoli že, pri Applu so spet poskrbeli, da se govori in piše o njihovem najnovejšem prenosniku, za analizo njegovih prodajnih rezultatov pa bo treba še nekoliko počakati.

Apple MacBook Air

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 78.

Trajanje delovanja: 2 uri 45 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 9.

Mere: 32,5 × 22,7 × 1,2 cm, 1,36 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo P7500, 1,6 GHz, 2 GB RAM, 80 GB, WLAN 802.11a/b/g/Draft-N, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Mac OS X 10.5.

Cena: 1.843 EUR.

Prodaja: E.P.L., www.epl.si.

Za: Mere. Oblikovanje.

Proti: Ni optične enote. Trajanje delovanja. Slaba opremljenost.

Thinkpad X300 je namenjen predvsem poslovnežem, ki veliko potujejo in računalnik potrebujejo za delo na poti. Tudi MacBook Air bo prišel prav poslovnežem, še bolj pa tistim, ki želijo biti opaženi.

X300 poleg že običajne Wi-Fi in modrozobe povezave omogoča tudi HSDPA, kasneje pa bo na voljo celo brezžični vmesnik USB ter sprejemnik signalov sistema GPS. Nekateri modeli v ZDA se hvalijo celo z vmesnikom WiMax, vendar je to zaenkrat še skorajda stvar futurologije.

MacBook Air je z drugimi priključki in vmesniki nedopustno slabo opremljen. Pokrovček na desnem boku skriva zgolj en vtič USB 2.0, izhod mikro-DVI in izhod za slušalke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji