Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2012

Balzam za oči

Napredni uporabniki si želimo vedno zmogljivejših komponent. Zmogljivosti procesorjev in grafičnih kartic se strmo večajo, pogoni SSD so bliskovito hitri. Kaj pa druge komponente? Računalniški monitor je bržkone najpomembnejši stik uporabnika z računalnikom, a le redko kdo si omisli monitor, ki je večji in dražji od računalnika. Dokler na "sceno" ne stopijo Korejci in naredijo sicer napredne tehnologije cenovno dostopne.

Pred kratkim je v svetovnem spletu odjeknila novica, da so nekatera korejska podjetja začela prodajati cenovno dostopne monitorje velikane, ki so opremljeni s sodobnimi matrikami četverne visoke ločljivosti - WQHD - oziroma 2560 × 1440 pik, za vse, ki so bolj domači s številkami. Takšna ločljivost ponuja veliko delovno površino. To pride zelo prav vsem, ki uporabljajo veliko pisarniških in drugih programov, pa seveda grafičnim in video oblikovalcem. A zadnjim dvojim predvsem pod pogojem, da so barve, ki jih prikazuje monitor, kar se da pravilne.

V Monitorju zvesto sledimo vsem novotarijam, zato smo si naročili 27-palčnega "poceni korejca" in ga postavili ob bok vrhunskim izdelkom uveljavljenih znamk Samsung in Apple. Zato je prav, da izzivalca predstavimo prvega.

Matrix NEO 270WQ

Matrix NEO 270WQ že s svojo zunanjo podobo daje vedeti, da je šla nizka cena tokrat na račun več kompromisov. Ohišje je sestavljeno iz odsevne svetleče črne plastike, monitor pa ima razmeroma veliko stojalo. To sicer na področju ergonomije omogoča nagib zaslona, žal pa ne premore možnosti nastavitve višine, niti zasuka monitorja. Tudi priključki na spodnji strani monitorja so pravzaprav špartanski, saj poleg vhoda za napajalnik (ta je zunanji) in vmesnika DVI-D najdemo le še stereo vtič za povezavo monitorja z zvočno kartico. V monitor vgrajena zvočnika sta bolj zasilne narave, a od njiju, roko na srce, niti nismo pričakovali kaj drugega.

Od 27-palčnega monitorja z matriko S-IPS, osvetlitvijo LED in ločljivostjo 2560 × 1440 pik namreč pričakujemo predvsem odlično sliko. In tu monitor ne razočara, saj prikazuje ostro in živobarvno sliko. Mimogrede, matrika monitorja prihaja iz LGjevega proizvodnega obrata in premore oznako A+, kar nakazuje na odličen izdelek, tiste vrhunske, z oznako A++, pa so rezervirane za premijske modele, kakšen je, denimo, tudi tokrat preizkušeni Apple Thunderbolt Display. Za razliko od drugih tokrat preizkušenih tekmecev Matrixov monitor nima steklene protiodsevne površine prek matrike, zato ga velja uporabljati na mestu, kjer vanj ne sije neposredna sončna svetloba ali drug močnejši vir svetlobe. Svojevrstno presenečenje nas pričaka, ko pritisnemo na posamezne gumbe, ki naj bi rabili upravljanju nastavitev monitorja. Kljub temu da izdelovalec oglašuje funkcijo OSD (On Screen Display), se namreč na zaslonu ne pojavi noben menu. Šele nekajminutno eksperimentiranje nam je postreglo z odgovorom, da tipke za svetilnost in glasnost dejansko delujejo - le držati jih moramo in izpustiti, ko smo dosegli želeni nivo. Natančno nastavljanje monitorja torej odpade, k sreči pa niti ni potrebno, še največkrat se bomo igrali le s svetilnostjo. Težave z upravljanjem sicer večinoma omilijo gonilniki sodobnih grafičnih kartic, ki podpirajo igranje z nastavitvami kar prek namizja. Tudi sicer moramo monitor povezati z grafično kartico, ki premore vmesnik Dual Link DVI (DVI-D), zato, denimo, z večino prenosnikov in računalnikov z grafično rešitvijo, integrirano na osnovni plošči, ne bo deloval.

Monitor smo najprej preizkusili na privzetih nastavitvah, a je zaradi nastavitve maksimalne svetilnosti slika kar žarela, posledično pa je bilo povprečno odstopanje barv 2,4. Kalibracija barv s profesionalnim orodjem je dokazala, da je sama matrika v sorodu s tisto v Applovem monitorju, saj je končni rezultat postregel s podobno barvno pravilnostjo. Osvetlitev LED v Matrixu deluje nekoliko slabše, saj je testni model prikazoval nekoliko svetlejši levi zgornji rob slike, glede druge površine zaslona pa nimamo pripomb. Povprečna poraba energije med testom je bila 49 W.

Igre monitorju ne delajo preglavic (a manični igralci naj pomnijo, da je osveževanje slike pri najvišji ločljivosti vsega 60 Hz, je pa monitor, denimo, dovzeten za "navijanje"), le filmi znajo hitro razkriti slabost korejskega velikana. Ta namreč nima podpore HDCP (prek DVI) za preverjanje "legalnosti" večpredstavnih vsebin, zato zaščitenih vsebin na ploščkih blu-ray niti ne bo predvajal.

Cena je pravzaprav največja odlika tega monitorja. Tak ali soroden korejski monitor lahko na spletni dražbi eBay kupimo za vsega 250 evrov, pri čemer lahko najdemo tudi prodajalca, ki v ceno že všteje tudi stroške pošiljanja. Naš testni primerek je iz Južne Koreje v Slovenijo pripotoval po vsega 4 dneh! Nato monitor vzame v obdelavo carinski delavec in nam naloži plačilo DDV. Skupaj s stroški carinskega postopka smo za Matrix NEO 270WQ odšteli slaba 302 evra. Dobavitelji iz Koreje sicer ponujajo tudi druge modele monitorjev (Achieva, Crossover, First, Yamakasi itd.), ki so bližnji sorodniki preizkušenega Matrixa, saj se razlikujejo predvsem po oblikovanju ohišja, nekateri med njimi pa so dobavljivi tudi s stekleno prevleko zaslona in več grafičnimi vmesniki (HDMI 1.4a, DisplayPort ...), a so temu primerno dražji (od 50 do 100 evrov).

Ko tako tehtamo pluse (odlična slika, izredno nizka cena) in minuse monitorja (slaba ergonomija, težavno upravljanje brez zaslonskih menujev, garancija v Južni Koreji), moramo priznati, da Matrix NEO 270WQ vendarle ni monitor za vsakogar. Je odlična izbira za vse, ki si želijo kakovostne slike in velike delovne površine, a lahko spregledajo večino ali pa kar vse pomanjkljivosti. Vsi drugi bodo pač morali seči (precej) globlje v denarnico.

Matrix NEO 270WQ

Izdeluje: Matrix.

Prodaja: www.ebay.de.

Cena: 302 EUR.

Za: Cena, prikazana slika.

Proti: Samo priključek Dual Link DVI, ni zaslonskega menuja nastavitev.

Apple Thunderbolt Display

Apple ima očitno zelo rad zaprte kroge oziroma ekosisteme, saj jih tako lažje obvladuje. Tudi njegovi monitorji so že od nekdaj namenjeni le uporabi z računalniki te znamke. Polprofesionalni Apple Thunderbolt Display se ne obnaša nič drugače, saj namesto priključkov HDMI, DVI-D ali DisplayPort uporablja na novo razviti Thunderbolt (na voljo pa je tudi različica za DisplayPort). Je pač nekakšen velikozaslonski podaljšek prenosnikov MacBook. No, teh po svetu ne manjka, zato ima Apple vsekakor dovolj potencialnih kupcev. O tem, da gre za tesno sožitje računalnika in monitorja, pričajo drugi priključki na zadnji strani zaslona, kjer poleg treh priključkov USB najdemo še vmesnik FireWire 800 in gigabitno omrežno povezavo. Na prednji strani pa nas pričaka vgrajena kamera, namenjena videokonferenčnim aktivnostim, monitor pa premore tudi sistem vgrajenih zvočnikov 2.1, ki igrajo solidno. Vmesnik Thunderbolt ima vsaj eno zelo pozitivno lastnost: prek njega lahko verižno povežemo med seboj do šest naprav, ki bodo delovale bliskovito hitro (prepustnosti do 10 Gb/s).

Ohišje monitorja Apple Thunderbolt Display ostaja zvesto oblikovnim smernicam znamke, saj je precej minimalistično zasnovano, brušen aluminij in protiodsevna steklena plast pa delujeta prestižno. Ergonomija je tokrat sužnja oblike, saj monitor omogoča le nagib, ne pa tudi zasuka ali nastavljanja po višini. Nastavitve slike se v Applovem primeru opravljajo prek samega operacijskega sistema Mac OS, na monitorju uporabnik nastavlja le svetilnost.

Barvna pravilnost monitorja, ki je opremljen z matriko vrste S-IPS, je odlična, saj so odstopanja že ob privzetih nastavitvah manjša od 1, kalibracija pa jih je več kot prepolovila. Na tokratnem preizkusu je monitor moral priznati premoč le Samsungovemu modelu. Osvetlitev zaslona je enakomerna, a pozoren pogled razkrije njeno vpetost v ohišje (kot majhne vodoravne proge, ki pa so le težko vidne). Prikazu barv nimamo kaj očitati, saj je zelo uravnotežen, profesionalci pa se utegnejo malce zmrdovati nad prikazom (temnejših) sivin - to utegne biti maslo steklene zaščite zaslona. Ta očitno poskrbi, da je kalibrirana svetilnost malce višja od drugih modelov na tem preizkusu, kar se pozna tudi pri porabi, saj je monitor v povprečju porabil 54 W.

Apple Thunderbolt Display se lahko pohvali z eno najboljših svetilnosti med monitorji z osvetlitvijo LED. Vgrajena kakovostna kamera HD in priključek Thunderbolt pa ga naredita posebnega. Kakovost ohišja in prikazane slike je zelo visoka, četudi bo treba pozabiti na nastavljanje po višini in na zasuk. Visoka je tudi cena, a te so uporabniki naprav z logotipom ugriznjenega jabolka že vajeni.

Apple Thunderbolt Display

Izdeluje: www.apple.com.

Prodaja: Powercom sistemi, EPL, iStyle.

Cena: 1016 EUR.

Za: Prikazana slika, oblika, kamera.

Proti: Le vmesnik Thunderbolt, ni nastavitve višine, cena.

Samsung S27B970D

Podjetje Samsung ima v svetu monitorjev bogato zgodovino, saj ima v vsakem trenutku na prodajnih policah skoraj dva ducata različnih modelov. Prav v cenovnem vrhu pa najdemo model Samsung S27B970D. Gre za prestižni 27-palčnik, ki stane več kot evrski tisočak in uporabniku takoj da vedeti, da izdelovalec pri njegovi izdelavi ni pristajal na kompromise. Čemu bi le, saj je monitor namenjen profesionalnim uporabnikom, ki od njega pričakujejo le eno - vrhunski prikaz slike. Takoj ko odpremo škatlo monitorja, nas pozdravi tovarniški izpis kalibracije barv in nam da vedeti, da so ga že inženirji v tovarni ročno nastavili za kar najpravilnejši prikaz barv. To je vsekakor potrdil tudi naš preizkus s kalibratorjem, saj je monitor postregel z izredno natančno barvno reprodukcijo.

Ohišje zaslona je sestavljeno iz kombinacije brušenega aluminija, stekla in plastike, ki je prijetna za oko in dotik. Ergonomija kljub privlačnemu videzu ne trpi, saj zaslon ponuja tako nagib kot tudi nastavitev po višini (do 10 cm). Zanimiva, a za uporabo ne prav praktična je tudi vključitev za dotik občutljivega upravljanja v podstavek monitorja. Podstavek monitorja gosti tudi bogato bero grafičnih priključkov, saj so prisotni vmesniki HDMI (1.4), DVI-D in tudi DisplayPort, celo podpora tehnologiji/vmesnik MHL za enostavnejši priklop pametnih mobilnih naprav, predvsem telefonov in tablic (ki se tako povezane prek monitorja tudi napajajo). Ne manjkata niti dva vhoda USB 2.0. V hrbtni del podstavka priključimo tudi kabel za napajanje, saj ima monitor zunanji napajalnik. Strojno zasnovo monitorja zaokrožujeta vgrajena zvočnika, ki sta za svojo velikost in moč (2× 7W) slišati precej dobro, čeprav kljub Samsungovim navedbam pravega večpredstavnega in prostorskega zvoka od njiju le ne gre pričakovati.

Visokokakovostni materiali in izdelava ne bodo pustili nikogar ravnodušnega. A nas je tokrat zanimala predvsem prikazana slika. Samsung je dolgo izdeloval monitorje za zahtevnejše uporabnike na podlagi matrik s tehnologijo PVA, a se prednostim rešitev IPS ni mogel upreti. Zato je razvil lastno matriko PLS, ki jo odlikujeta visoka natančnost prikaza barv in dober vidni kot. Za natančno osvetlitev skrbijo bele diode LED, ki svoje delo opravljajo zelo dobro, saj je osvetlitev enakomerna čez ves zaslon.

Monitor je ob tovarniških nastavitvah porabil praviloma okoli 47 W električne energije, a jo z ECO nastavitvami hitro znižamo na 35 ali celo 25 W, toda dobrega razloga za to pravzaprav nimamo, saj bomo le stežka našli uporabnika, ki bi se bil pripravljen odpovedati vrhunski sliki.

In kako se Samsung S27B970D obnese z igrami in filmi? V nastavitvah bomo našli možnost pohitritve odzivnega časa, kar sicer pomaga igram, a odzivni čas ostaja okoli 28 ms. To pomeni, da bodo tisti najbolj zagrizeni igričarji raje poiskali še bolj odziven monitor, vsem drugim pa bi moral služiti zelo dobro. Že omenjena osvetlitev zaslona je zelo natančna, zato tudi v primeru ogleda filmov s črnimi robovi slednji ne "svetijo", širok zorni kot zaslona pa pomeni, da vanj lahko gleda tudi več ljudi hkrati, ne da bi se slika tistim, ki gledajo s strani, bistveno poslabšala.

Samsung S27B970D je vrhunski računalniški monitor. To od njega, ne nazadnje, tudi pričakujemo. Odlična slika, vrsta nastavitev, podpora strojni kalibraciji in kopica priključkov ga naredijo za idealno izbiro za najzahtevnejše uporabnike - če so ti le pripravljeni zanj odšteti lepe denarce.

Samsung S27B970D

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: Različne spletne trgovine.

Cena: Od 906 EUR.

Za: Prikazana slika, ergonomija, tovarniška kalibracija, število vmesnikov.

Proti: Cena.

Kako smo preizkušali?

Vse monitorje smo preizkušali po vsaj enournem ogrevanju v svetlobno enakomernih razmerah, pri katerih v samo sliko monitorjev med kalibracijo in merjenjem ni svetil noben zunanji vir svetlobe.

Za delo smo uporabljali računalnik z grafično kartico s priključnim kablom DVI, ki ga imajo vsi preizkušeni modeli, razen Applovega. Applov monitor smo zato preizkusili s pomočjo računalnika MacBook Pro, na katerem je tekel operacijski sistem Windows, ki podpira naš kalibrator in njegovo programska opremo.

Pred kalibracijo smo monitorjem nastavitve ponastavili na tovarniške in jim prilagodili barvno temperaturo na 6500 K in vrednost gama na 2,2, seveda če je monitor takšno nastavitev omogočal. Preizkuse smo opravili večkrat z različnimi prednastavljenimi možnostmi, da ne bi katerega izmed preizkušenih izdelkov napačno izmerili.

Pri preizkušanju smo uporabljali kalibrator znamke X-rite, MonacoOptix XR Pro, s katerim smo vsak monitor umerili tako, da bi bil kar najprimernejši za delo v običajnih svetlobnih razmerah, pri katerih smo monitor kasneje tudi podrobneje preizkusili. Tako smo lahko najbolj objektivno izmerili lastnosti prikaza slike preizkušenih monitorjev. S prilagoditvijo dodatnih nastavitev, ki jih omogočajo nekateri monitorji, in nekajurnim iskanjem idealnih razmer in nastavitev pa bi bilo vsekakor mogoče doseči še boljšo sliko.

Ko smo monitor tako umerili, smo s kalibratorjem izmerili odstopanja prikazanih barv. Izmerjene vrednosti si lahko ogledate v grafikonih, pri čemer vrednosti pod 1 pomenijo izredno dobro ujemanje barvnih odtenkov, vrednosti med 1 in 2 nam kažejo na normalno, vrednosti nad 2 pa na čezmerno odstopanje. Kot lahko vidite, vsi trije monitorji sodijo v kategorijo "izredno dobro".

Malo denarja, malo muzike?

Naš tokratni preizkus nekaterih monitorjev za zahtevnejše uporabnike dokazuje, da so tudi cenovno dostopni izdelki lahko odlična izbira za uporabnike, ki so pri zunanji podobi in funkcijah pripravljeni zamižati na eno oko. Samsung in Apple resda ponujata zares vrhunska monitorja, a za njuno ceno dobimo tri korejske monitorje, ki po prikazani sliki ne zaostajajo bistveno. Profesionalni uporabniki, ki pri svojem delu uporabljajo kalibracijo barv, bodo jasno še vedno posegali po izdelkih, ki jim omogočajo (skoraj) popolno prilagodljivost, povprečen uporabnik pa bo tudi za najcenejšim 27-palčnikom z ločljivostjo 2560 × 1440 pik vedno znova doživljal nasmešek na ustih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji