Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2017

Asus Zenfone3 in Zenfone3 Deluxe

Tajvanski izdelovalec Asus je nemara najbolj znan po osebnih računalnikih, prenosnikih in matičnih ploščah, toda že kar nekaj let izdeluje tudi nadpovprečno dobre telefone. Ponavadi jih odlikuje ugodna cena, že kar nekaj časa pa je na voljo tudi model z nadpovprečno zmogljivo baterijo. Tak je tokratni model Max, ki smo ga preizkusili v okviru velikega preizkusa cenejših telefonov, tu pa si oglejmo dva druga modela, ki sta prav tako del serije Zenfone3.

Osrednji model Zenfone3 je malce nenavadna sestavljanka, glede na ceno, s katero nas poskuša prepričati. Gre sicer za dokaj tanek 5,5-palčni telefon z zelo dobrim zaslonom z ločljivostjo 1920 × 1080 pik, ki je tudi videti lepo. Zaslon je obrobljen s kovinsko obrobo, tipke za krmiljenje pa so strojne, in ne programske, kot sicer priporoča Google. Upravljanje s telefonom je prijetno, telefon lepo sede v roki. Všeč nam je tudi bralnik prstnih odtisov na zadnji strani, ki se izkaže praktičen za vse, ki telefon nosimo v žepu. Pohvalno je tudi, da ima nameščen Android 7, kar danes, več kot pol leta po predstavitvi tega sistema, žal še ni povsem običajno. Telefonu lahko v resnici očitamo le strojno opremo. Osem jeder, 3 GB pomnilnika in 32 GB shrambe se sicer sliši dobro, a je treba vedeti, da so jedra »počasne sorte« oz. varčna A53. V praksi je telefon za večino opravil dovolj hiter, a ga preklapljanje med programi in »težji« programi hitro upočasnijo. To bi mu še spregledali, če ne bi zanj zahtevali več kot 450 evrov. Tako pa menimo, da je na trgu za ta denar mogoče najti tudi boljše izbire.

Podobno lahko rečemo tudi za model Zefone3 Deluxe, navsezadnje se ponaša s ceno, ki konkurira najdražjim modelom na trgu. Ker Asus pač nima tako prepoznavnega imena kot npr. Samsung ali Apple (in se mu bliža Huawei), menimo, da bi morala biti za komercialni uspeh cena veliko nižja. Pri Asusu so se očitno odločili za tako ceno na podlagi strojnih specifikacij telefona, ki dejansko konkurirajo najboljšim. Vgrajen je namreč Qualcommov procesor Snapdragon 821, ki je skorajda najbolje, kar je na voljo (šele najnovejši Galaxy S8 premore novejši procesor, Snapdragon 835), kar 6 GB pomnilnika pa zagotavlja zelo hitro in mehko delovanje, brez slehernega zatikanja. Da gre za »premijski« telefon, kaže tudi to, da je že v osnovni različici vgrajene 64 GB shrambe.

5,7-palčni zaslon je tipa AMOLED, ki se odlikuje z zelo živimi in kontrastnimi barvami, njegova ločljivost pa je 1920 × 1080 pik. To je sicer manj kot zmorejo najdražji konkurenti, a menimo, da višje ločljivosti ne bo pogrešal nihče, saj je s prostim očesom neopazna. Telefon je velik, z navigacijskimi tipkami, ki so strojnega tipa, žal pa jim v Asusu v velik telefon ni uspelo stisniti tudi nadpovprečno velike baterije. Verjetno zato, ker je telefon dokaj tanek. 3000 mAh tako ni nekaj, nad čimer bi bili resni uporabniki zelo navdušeni, res pa je, da to velja za večino današnjih telefonov, ki se ponašajo s tankostjo.

Tudi model Deluxe ima nameščen najnovejši Android 7 in seveda bralnik prstnih odtisov na zadnji strani.

In še beseda, dve o programski opremi, ki jo premorejo Asusovi telefoni. Kot smo že vajeni, se tudi Asus ni mogel upreti temu, da ne bi Googlovega sistema dopolnil s svojimi izdelki. Kot velja za vse take poskuse, lahko tudi za tega rečemo, da se mu je mogoče privaditi, a je prvi vtis dokaj slab. Sistem se namreč trudi z barvnimi temami, malce drugačnimi ikonami in zelo barvitimi nastavitvenimi meniji. Videti so nedodelani, v resnici pa so najverjetneje narejeni tako, da so všeč kupcem v Aziji, nekoliko manj pa tistim pri nas. Kakorkoli, sistemu se lahko privadimo ali pa si namestimo že tolikokrat omenjeni zaganjalnik Nova Launcher, ki je v osnovni različici zastonj. Enako lahko rečemo tudi za nameščeno tipkovnico, ki jo, to vam priporočamo, kar najhitreje zamenjajte z brezplačno Swiftkey. Množico Asusovih programov, ki so že nameščeni, pa pozabimo. Med njimi tudi spletni brskalnik Puffin, ki ima privzeto, kdo ve zakaj, prednost pred Googlovim Chromom.

Asus Zenfone 3

Prodaja: Operaterji.

Cena: 458 EUR.

Za: Lepa zunanjost.

Proti: Nekoliko previsoka cena za vgrajeno strojno opremo. Uporabniški vmesnik.

  

Asus Zenfone 3 Deluxe

Prodaja: Operaterji.

Cena: 645 EUR.

Za: Kovinsko ohišje, lepa zunanjost. Hitrost, zvezno delovanje.

Proti: Relativno visoka cena, nekoliko premajhna baterija. Uporabniški vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji