Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2015 | Teme: nenehni testi

Asus Transformer Book T300 Chi

V zadnjih letih smo dobili v laboratorij že kup različnih prenosnikov, ki so se tako ali drugače želeli vsaj občasno obnašati tudi kot tablice. Nekateri ob pomoči različnih tečajev, ki omogočajo, da se tipkovnico obrne naokoli, denimo Lenovo Yoga Pro 3, ki smo ga preizkusili pred pol leta. Drugi so bolj podobni tablicam, ki jim je bila dodana tipkovnica. To je pred leti začel Asus s svojimi napravami Transformer. To so bile v osnovi tablice s procesorji ARM in sistemom Android. Tokrat preizkušeni Transformer Book T300 Chi pa prihaja z druge strani – čeprav lahko ločimo zaslon od tipkovnice, gre po duhu najprej za prenosnik, šele nato za tablico.

Pri tem je najočitnejša njegova velikost – z 12,5-palčnim zaslonom se uvršča med ultralahke prenosnike, ki jih je na trgu že kar precej. Ta je med tanjšimi, lažjimi in manjšimi, saj tehta le 1,4 kilograme, po debelini meri 1,6 centimetra. Jasno je pri tako tankem ohišju treba poseči po aluminiju, zaradi katerega daje naprava odličen občutek kakovosti. Ohišje je zelo preprosto, obenem tudi lepo, brez nepotrebnih oblikovalskih dodatkov in manir, edino, kar pade v oko, je aluminijast rob. Pri tem velja omeniti, da nas je zmotil tanek rob, zaradi katerega je prenosnik praktično nemogoče odpreti z eno roko.

Notranjost je kljub temu plastična, a je kakovost izdelave dovolj dobra. V primerjavi z nekaterimi drugimi takimi napravami je morda nekoliko širši rob okoli zaslona, a je toliko primernejši pri uporabi v tabličnem načinu. Ena izmed pogostih težav, ki pestijo take naprave, je razporeditev teže, saj so komponente v zaslonu, ne v spodnjem delu, torej v tipkovnici, kot pri navadnih prenosnikih. Tu je to bistveno manjši problem kot pri manjših, desetpalčnih napravah, torej se naprava med uporabo ni prevračala nazaj. Dobro se obnese sistem pritrjevanja, saj so v Asusu uporabili izredno močne magnete, ki držijo napravo skupaj. Ti držijo dovolj dobro, da se nam ni nikoli zgodilo, da bi se naprava po nesreči razdelila na dvoje, obenem pa omogočajo lažje in hitrejše parjenje kot fizični zatiči, ki so v rabi na drugih Asusovih Transformerjih.

Tipkovnica je solidna, resda se malo upogiba, ravno globokega hoda tipk pa tudi ne moremo pričakovati, a se glede na velikost kljub vsemu dobro obnese. Sledilna ploščica je razmeroma majhna, a dovolj natančna, seveda je možno tudi tapkati po zaslonu. Zvočniki niso nič posebnega, kar je bržkone posledica omejenega oziroma tankega ohišja. Zelo dober je zaslon, v rabi je matrika IPS ločljivosti FullHD, velja pa omeniti, da gre za svetleč zaslon. Danes je sicer na voljo vse več prenosnikov z mat zasloni, a to ne velja za naprave, občutljive za dotik. Barve so zelo žive, svetlost dovolj dobra.

Aluminijasto ohišje je koristno tudi zaradi uporabljenega procesorja, ki ne uporablja ventilatorja, torej se hladi povsem pasivno. Vgrajen je namreč Intelov novi Core M, konkretno 5Y71, ta bije pri 1,2 GHz. Gre za duhovnega naslednika procesorja Atom oziroma podobnih varčnih procesorjev, te procesorje bomo v prihodnje srečevali v varčnih prenosnikih, zmogljivih tablicah in vseh vmesnih napravah – med drugim tudi v prihajajočem ultralahkem Applovem Macbooku. Procesor je očitno v desnem spodnjem vogalu zaslona (oziroma tablice), ki se med rabo občutno segreje. Ne toliko, da nas bi zares motilo, se pa opazi.

Procesor seveda ni najhitrejši, a se glede na varčnost kljub vsemu presenetljivo dobro obnese – po preizkusih je primerljiv s kakšnimi starejšimi procesorji i3, med uporabo pa daje občutek hitrejše naprave. Seveda delno tudi zaradi vgrajenega pogona SSD, konkretno gre za Sandiskov model,  velik 128 GB. SSDji so pri tako lahkih prenosnikih seveda obvezni, saj so hitrejši, varčnejši in manjši od klasičnih, vrtljivih diskov. Pomnilnika je 4 GB, to ni ravno veliko, pravzaprav je to danes nekakšen minimum za udobno delo, bo pa manj zahtevnim uporabnikom zadoščalo. Za grafiko skrbi Intelova vgrajena HD Graphics 5300, ki resnejših iger resda ne bo prebavila, lahko pa med drugim izvozi tudi video 4K. Malce smo bili razočarani le nad trajanjem delovanja brez polnjenja, na preizkusu je zdržal le dobre štiri ure.

S tem smo prišli še do priključkov, ki jih seveda ni prav veliko. No, še tisti, ki so, so manjši, kot smo jih vajeni. Prenosnik ima dva vmesnika Micro USB (po standardu USB 3.0), v škatli dobimo tudi en adapter za navaden USB. Zraven je še izhod Micro HDMI, bralnik pomnilniških kartic SD ter kombiniran vmesnik za zvočno kartico. Jasno se lahko z napravami pogovarja prek standarda bluetooth, vgrajena povezava WiFi pa se spozna tudi na najnovejši standard, 802.11 AC.

Asusov Transformer Book T300 Chi je lep zgled tankega, prenosljivega prenosnika, ki se lahko občasno spremeni tudi v tablico. V tej obliki je za naše pojme kljub vsemu prevelik in pretežak, bolje se torej obnese kot prenosnik. Tu ponuja predvsem eleganco, združeno z dejstvom, da na ohišju nima ugriznjenega jabolka.

Asus Transformer Book T300 Chi

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 113.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 137.

Trajanje delovanja: 4 ure 7 minut.

Mere:  31,7 × 19,2 × 1,6 cm., 1,4 kg.

Značilnosti: Intel Core M 5Y71 1,2 GHz, 4 GB RAM, 128 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth.

Zaslon: 12,5-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 8.1 64-bit.

Cena: 729 EUR.

Prodaja: www.avtera.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Velikost in teža, kakovost izdelave.

✗    Cena, vmesniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji