Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2016

Androidna kraljica

Tablice so v zatonu. Nižje prodajne številke je prvi priobčil Apple, sledili so mu drugi izdelovalci. Suša je najopaznejša na področju naprav z operacijskim sistemom Android. Slednje so se že v preteklosti težko približale jabolčnemu iPadu, danes je razlika v kakovosti še bolj očitna. Razen Samsungovih Galaksij in HTCjevega Nexusa na trgu ni omembe vrednih tablic. Če denar ni težava, sorodnikom in prijateljem nakup tabličnega računala z Androidom odsvetujemo. Dokler ne dobimo v roke Xperie Z4.

ony Xperia Z4 Tablet je tablica, ki preseneti. Gre za eno izmed najtanjših (6,1 mm) in najlažjih (393 g) takih naprav. Krasi jo izjemno, proti vodi in prahu odporno oblikovanje (IP65/68). Čeprav je tablica povečini izdelana iz plastike, je občutek v roki odličen. Kljub določeni vodotesnosti sta vhod za slušalke in napajalni kabel odprta. Izvedbo pozdravljamo in se sprašujemo, zakaj se tekmeci še vedno ukvarjajo z nadležnimi plastičnimi zatiči. Tablica je na voljo v beli in črni barvi.

Osrednja zvezda tablice je 10,1-palčni zaslon z ločljivostjo 2K oziroma s prikazom 2560 × 1600 slikovnih pik. Zaslon postreže s čudovito sliko, polno podrobnosti in barv. Uživanje v filmih in nadaljevankah na tablici je zagotovljeno. Še bolje se naprava odreže pri igranju iger. Že to je dovolj, da tablico razglasimo za najboljšo izbiro med napravami z operacijskim sistemom Android.

Da se Xperia Z4 Tablet popolnoma enakovredno meri tudi z Applovim iPadom Air 2, poskrbita 64-bitni osemjedrni procesor Qualcomm Snapdragon 810 (2 GHz) in trije gigabajti pomnilnika RAM. Prostora za shranjevanje podatkov je 32 GB. Po želji ga razširimo s pomnilniškimi karticami microSD. Tablica ima poleg običajne opremljenosti tudi povezavo Bluetooth 4.1, FM radio in NFC. Obe kameri sta šibkejša točka naprave. Sony se zaveda, da je fotografiranje s tablico bolj zabavno opravilo kot profesionalna raba, zato je kameri opremil z vrsto priboljškov. Med zanimivejšimi je navidezna maska, ki osebek na sliki spremeni v žival, prijatelja ali neznanca.

V preteklosti so Japonci operacijski sistem Android popolnoma predrugačili, zato so bile preobleke podjetja Sony med bolj osovraženimi. Tako vmešavanje v zdravo zasnovo je danes precej manj opazno, spremembe so skladne z Googlovimi zamislimi, napravo je užitek uporabljati. Najbolj dobrodošla pridobitev je povezava s konzolo Playstation 4. S tablico sparimo namenski uradni igralni plošček in sliko z igralne konzole preslikamo na mobilni zaslon. Igranje iger je neproblematično, zakasnitev sprejemljiva. Igričarska nebesa za zdaj delujejo le znotraj domačega omrežja. Naslednja velika posodobitev naj bi omogočila igranje tudi, ko bosta tablica in igralna konzola v različnih krajevnih omrežjih. Igranje domačega Playstationa z drugega konca sveta nestrpno pričakujemo.

Operacijski sistem Android 5.0 Lollipop po želji predrugačimo po svoje. Spremenimo lahko hitre gumbe v opozorilni vrstici ali način razvrščanja aplikacij na seznamu nameščenih programskih pripomočkov. Z orodjem Smart Connect ustvarimo dogodke in jih povežemo z ustreznimi akcijami. Tablici vnaprej določimo, da ob priklopu slušalk zažene seznam priljubljenih skladb ali nastavi alarm ter izklopi povezave, ko je priklopljena na električno napajanje.

Tablica je opremljena z baterijo, veliko 6000 mAh, ki naj bi zagotavljala 17 ur nepretrganega predvajanja video posnetkov. Dolgoživost baterije je seveda odvisna od našega početja. Gledanje posnetkov zalogi energije v resnici ne povzroči vidnejše škode, igranje iger, tako lokalnih kot tistih z igralne konzole Playstation 4, pa je povsem druga pesem. Načeloma velja, da tablice ob običajni rabi ni treba polniti večkrat na dan. V Angliji je naprodaj skupaj s pripadajočo tipkovnico, zato jo moramo vsaj omeniti. Gre za dodatek, ki se z mobilno napravo spaja prek povezave bluetooth. Ker je tablica opremljena z Microsoftovo pisarniško zbirko Office, si tipkovnice želimo. Žal kakovost dodatka ne dohaja osnove. Tipke so preblizu skupaj, zato so napake pri tipkanju pogoste. Zaradi načina povezovanja je naveza tablice in tipkovnice počasna. Samostojna naprava je kljub visoki ceni vredna nakupa. Ne samo, da gre za bržčas najboljšo tablico z operacijskim sistemom Android ta hip, Xperia Z4 Tablet se povsem enakovredno meri tudi z Applovim iPadom. Če vam Googlov sistem ugaja, ga nemara celo preseže.

Sony Xperia Z4 Tablet

Prodaja: acssony.si.

Cena: 549 EUR.

Za    Oblika, zaslon, hitrost, odporna proti vodi in prahu.

Proti    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji