Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2015

Android na PCju

Zbližanje namiznega in mobilnega sveta je neizogibno. Vedno več zmožnosti prehaja iz enega okolja v drugo, podobnosti že davno niso zgolj naključne. Prišel bo dan, ko bo operacijski sistem dejansko neodvisen od naprave, ki ga uporablja. Med čakanjem na prihodnost združimo svetova sami.

Na operacijski sistem Android na PCju je z nekaj truda mogoče namestiti tudi Googlovo tržnico Play, ki uporabo programa AMIDuOS dodatno olajša, če ne kar dokončno osmisli.

Na operacijski sistem Android na PCju je z nekaj truda mogoče namestiti tudi Googlovo tržnico Play, ki uporabo programa AMIDuOS dodatno olajša, če ne kar dokončno osmisli.

AMIDuOS je izdelek, s katerim na računalniku z operacijskim sistemom Windows (7 ali 8) zaženemo mobilno okolje Android. Program, ki ga izdeluje podjetje American Megatrends (AMI), bolj znano po osnovnih vhodno-izhodnih sistemih (BIOS), lahko preizkusi prav vsakdo in se v mesecu dni odloči, ali je izdelek vreden zahtevanih deset ameriških dolarjev. Poleg denarja in že omenjenega operacijskega sistema program zahteva računalnik z Intelovim procesorjem, v BIOSu omogočeno virtualizacijo strojne opreme, grafični programski vmesnik OpenGL 3.0, 2 GB pomnilnika RAM in vsaj 2 GB prostora na disku.

AMIDuOS deluje podobno kot Bluestacks. Gre za program, ki v Windows ustvari okolje, znotraj katerega brez težav zaženemo mobilni operacijski sistem Android. Računalniški Android se obnaša, kot bi ga pognali na poljubni tablici. Z nekaj muje lahko vanj umestimo tudi Googlovo tržnico Play. Na uradni spletni strani programa so jasna navodila, ki nas po postopku vodijo za roko. Najprej prenesemo namestitveno datoteko na krajevni disk, jo z desnim klikom izberemo in ob odprtem programu AMIDuOS poženemo akcijo Apply to AMIDuOS. To je vse. V trenutku smo na PCju dobili nov, skorajda neusahljiv vir najrazličnejših programskih izdelkov.

AMIDuOS je v bistvu pravi navidezni stroj. Podobno kot pri virtualizaciji katerega od namiznih sistemov moramo virtualni Android najprej nastaviti. Postopek je enak prvi nastavitvi telefona ali tablice. Namesto zaslona, občutljivega za dotik, uporabimo miško in tipkovnico. Naveza deluje zadovoljivo. Kljub temu da testni program Geekbench že ob srednje dobrem računalu dobesedno ponori, pa sicer gladko delovanje namiznega Androida zmoti občasno zatikanje. AMIDuOS za zdaj posnema različico Androida 4.2.2. Bojda ni več daleč nadgradnja, ki bo poleg Lollipopa prinesla tudi boljšo podporo igralnim ploščkom s konzol Playstation in Xbox.

AMIDuOS

Program za zagon operacijskega sistema Android na računalniku.

Prodaja: www.amiduos.com.

Cena: 10 USD (prvi mesec brezplačno).

✓    Preprost postopek namestitve, tržnica Google Play, mesec dni brezplačne rabe.

✗    Občasna neubogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji