Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2011 | Teme: android

Android in večpredstavnost

Googlov operacijski sistem je v zadnjih letih postal pravcata uspešnica med prenosnimi napravami, še posebej mobilnimi telefoni. Tajvansko podjetje LifeView, ki je sicer znano predvsem po svojih tv karticah, se je odločilo, da bo pod blagovno znamko NOT takšno platformo spremenilo v večpredstavni predvajalnik oziroma podaljšek. Poskus ni najbolje uspel.

V podjetju LifeView so se odločili, da bodo svoje izdelke, namenjene sprejemanju in snemanju digitalnih video vsebin, ponujali pod novo blagovno znamko NOT, kjer kratica skriva naslednji zapis: Not Only TV. Eden najbolj inovativnih izdelkov iz njihovega programa je vsekakor večpredstavni podaljšek Android TV BOX, ki je v grobem rečeno v plastično ohišje zapakiran mobilnik z optimizirano programsko opremo za delovanje v dnevni sobi. Strojni zasnovi, ki jo sestavlja tiskovina, na kateri je procesor ARM Cortex A9 s taktom 800 MHz, ki ga sicer najdemo tudi v nekaterih pametnih telefonih, podprt s 512 MB delovnega pomnilnika, ne gre nič očitati. Tudi priključkov je napravi več kot dovolj, poleg vtiča HDMI, komponentnih priključkov za sliko in zvok na predvajalniku najdemo še omrežni priključek, tri vmesnike USB in bralnik pomnilniških kartic SD. Avdiofili bodo tako pogrešili le optični izhod za zvok. Podaljšek lovi tudi signale brezžičnega omrežja (b/g/n), vendar ima podobno kot drugi večpredstavni predvajalniki nekaj težav pri predvajanju vsebin polne visoke ločljivosti (1080p z visokim vzorčenjem) prek brezžičnega omrežja, vse drugo predvajanje (z diska ali ključka USB in prek krajevnega omrežja) pa deluje tekoče.

Prava novost je seveda platforma, ki jo sestavlja operacijski sistem Android. Testni predvajalnik je poganjal Android različice 2.2, ki je imel že nameščenih več aplikacij. Poleg samih aplikacij za predvajanje videa, glasbe ali fotografij namreč predvajalnik premore tudi spletni brskalnik (s podporo tehnologiji flash), odjemalec elektronske pošte in namenske aplikacije za dostop do priljubljenih spletnih mest in storitev, kot so YouTube, Skype, MSN, Facebook ... Našli smo tudi splošne aplikacije, kot so koledar, kalkulator in budilka. Predvajalnik zna brati celo elektronske knjige. Podpora spletni tržnici aplikacij Android Market omogoča, da na Android TV BOX namestimo tudi druge zanimive aplikacije, ker pa je večina pisana za mobilne telefone, se na škatlici brez zaslona, občutljivega za dotik, bržkone ne bodo dobro obnesle. Podobno, kot se precej klavrno obnese že standardni nabor aplikacij. Predvajalniku zamerimo že to, da je za vsako opravilo treba pognati ločeno aplikacijo in tako že na samem začetku omejiti njegovo uporabnost. Tudi aplikacije so same po sebi precej omejene in okorne. Predvajanje video vsebin, denimo, samodejno ne vklopi podnapisov, če so priloženi, temveč se moramo do njih prebiti skoz nepraktičen menu in za to porabiti vsaj pol ducata pritiskov tipk. Urejanje kakršnihkoli nastavitev med predvajanjem je preprosto silno zamudno.

Daleč najslabši del kompleta je vsekakor daljinec. Ta ni le slab, je naravnost obupen. Naj pojasnimo: snovalci so si zamislili upravljanje prek daljinca, ki združuje funkcije klasične tipkovnice in računalniške miške. V rokah ga zato lahko držimo vodoravno ali navpično, odvisno od funkcije, ki jo želimo uporabiti. Zato ima daljinec na vsakem robu tudi nameščen oddajni del, ki komunicira s predvajalnikom. 75 tipk na daljincu je preprosto pretiravanje, saj so te (pre)majhne in uporabniku večkrat v napoto kot pomoč. Tudi navigacijski del, ki skrbi za premikanje krmilne puščice po zaslonu, povsem razočara, saj svoje delo opravlja počasi in nenatančno, skratka nerodno. Če povzamemo: v želji, da bi daljinec nadomestil za dotik občutljivi zaslon, rešitev preprosto pogori in postane neuporabna.

Takšne kombinacije, kot jo trenutno ponuja Android TV BOX, žal ne moremo priporočiti prav nikomur, saj cenovno naprava sodi v srednji razred predvajalnikov, od katerih sicer po zaslugi spletnega brskalnika in aplikacij ponuja več, vendar bodo te funkcije lahko uporabljali le uporabniki z jeklenimi živci in potrpljenjem. Vsi drugi bodo bolje postreženi z modeli, ki smo jih preizkusili na našem velikem poletnem testu.

Nekaj upanja sicer še ostaja, saj je platforma Android nadgradljiva, zato lahko v prihodnosti pričakujemo tudi bolj dodelane večpredstavne aplikacije. Odkrito sicer dvomimo, da bi te zmogle skriti hibe upravljanja, ki jih prinaša preveč optimistično zastavljen daljinski upravljavec. Če bi NOT ostal pri "klasičnem" daljincu, bi Android TV BOX bržkone romal v razred povprečnih, a zanimivih predvajalnikov. Tako pa inženirjem želimo, da bi v naslednji napravi odpravili večino napak, kajti boj za kupce na trgu večpredstavnih podaljškov postaja neizprosen, ker tudi televizorji postajajo vse bolj pametni in povezani v splet ter tako izničujejo potrebo po dodatni namenski napravi.

Android TV BOX

Večpredstavni podaljšek.    

Izdeluje: www.notonlytv.net.  

Prodaja: www.eventus.si.    

Cena: 160 EUR.     

Za: Zamisel, nadgradljivost platforme.  

Proti: Daljinec, okoren vmesnik, aplikacije so premalo prilagojene večpredstavni rabi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji