Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2014 | Teme: prenosnik, tablica

Akrobatski hibrid po pravi ceni

Želja po združitvi tablice in prenosnika je pripeljala do nemalo izdelkov in dodatkov. Med njimi prevladujejo hibridi, tablice, ki se ob pomoči sidrišča v obliki klasične tipkovnice prelevijo v polnokrvna prenosna računala. Nad dospelimi primerki načeloma nismo najbolj navdušeni, zato še vedno mrzlično iščemo dobitno kombinacijo, ki bi navezo povzdignila v izdelek, vreden našega in vašega zaupanja. Med raziskovanjem smo naleteli na Acerjev izdelek Aspire Switch 10.

Acer Aspire Switch 10 je v bistvu tablica Windows 8 s tipkovnico, ob pomoči katere se prelevi v štiri različne naprave. Poleg tabličnega dela so tu še delovanje na način klasičnega prenosnika, predstavitveni način v obliki digitalnega okvirja ter šotorska postavitev za spremljanje predstavitev ali večpredstavnih vsebin. Za udobno spajanje naj bi poskrbela dva namagnetena konektorja, ki v praksi marsikdaj nehote zgrešita pravi cilj, zato besedam izdelovalca, da gre za najučinkovitejši način povezovanja doslej, ne gre verjeti.

V desetpalčni tablici/zaslonu z ločljivostjo 1366 × 768 pik se skriva vse drobovje (procesor, pomnilnik, 32/64 GB disk SSD), ki zadostuje za običajna vsakdanja opravila z računalnikom. K njim štejemo spletno brskanje, elektronsko korespondenco, pisarniško delo in zmerno uživanje večpredstavnih vsebin. Zahtevnejšim nalogam Aspire Switch 10 ni kos. Sidrišče tablici poleg tipk in sledilne ploščice doda zgolj en vhod USB 2.0, to pa je odločno premalo. Želeli bi si vsaj dodatne baterije – uporabljena kljub varčnemu procesorju Intel Atom zadošča le za pet ur avtonomije – če že ne večjega kosa diskovnega prostora, saj skopo odmerjenega privzeto zasedejo (pre)požrešna Okna.

Acer Aspire Switch 10 v primerjavi z istovrstnimi napravami stane manj, to pa se v praksi žal prevede v počasnejši procesor, manj pomnilnika RAM in kronično pomanjkanje diskovnega prostora. Dokler se z napravo ukvarjamo v tabličnem delu operacijskega sistema Windows 8, se kompromisi ne zdijo tako grozni, za tekoče delo poskrbijo uporabniški vmesnik in prilagojeni programi; hibe hibrida pa občutimo takoj, ko preklopimo v namizni del Oken, kjer je strojnih virov hitro manj kot v Sahari vode.

Acer Aspire Switch 10

Prenosni računalnik/tablica.

Prodaja: www.avtera.si

Cena: Od 300 EUR naprej.

✓    Cena, izdelava.

✗    Nerodno spajanje tablice s tipkovnico, varčevanje s strojno opremo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji