Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2008

Akrobat gre v svetovni splet

Podjetje Adobe je objavilo storitev Acrobat.com, ki je prva etapa načrtovanega vstopa tega izdelovalca na področje spletnih programov kot nadomestilo za tradicionalna pisarniška orodja, nameščena v osebne računalnike. Ali lahko konkurira mogotcem, kot sta Microsoft in Google?

O tem, da so spletne storitve prihodnost računalniških programov, najbrž čivkajo že vrabci na strehi. Ta hip morda še vedno ne zmorejo vsega, kar zmorejo tradicionalni programi, toda resnici na ljubo to pogosto niti ni potrebno. Prav tako jih resnično uporablja šele zanemarljivo malo uporabnikov, vendar so napovedi povsem drugačne. O tem, kako pomembne so spletne storitve prihodnosti, najbolj zgovorno priča podatek, da Microsoft in Google kot glavna "igralca" na področju programske opreme ta hip v razvoj tovrstnih rešitev vlagata silno veliko sredstev, tako denarnih kot razvojnih.

Toda ali bo boj za uporabnike v prihodnosti res zgolj dvoboj dveh velikih tekmecev, medtem ko bodo drugi zgolj nišni igralci, tako kot je to danes? Številni poznavalci menijo, da so spletne storitve nov začetek in priložnost, da se vnovič premešajo karte na igralni mizi. Točno tega se zavedajo v družbi Adobe, ki po portfelju izdelkov, pa tudi po pomenu danes zagotovo sodi tik za največje. Predvsem pa imajo v lasti nekatere ključne tehnologije, kot sta Acrobat (PDF) in Flash.

Nedavno objavljeni komplet storitev Acrobat.com, ki je še v razvojni fazi, je najboljši dokaz, da Adobe tu misli resno. Spretna je tudi izraba tržno zelo znanega imena Acrobat, čeprav ima spletna storitev v resnici sorazmerno malo skupnega z istoimensko družino namiznih programov, ki jo uporabljamo pretežno za izdelavo dokumentov PDF.

Na Acrobat.com moramo gledati kot na družino storitev, ki se bo s časom širila. Ta hip Adobe v okviru storitve ponuja dva resnična spletna programa in tri spletne storitve, ki bi jih lahko označili kot pomožne. Osrednja zvezda kompleta je nedvomno spletni urejevalnik Buzzword, zanimiv pa je tudi program za spletne video konference ConnectNow. Ob tem uporabnik dobi še orodje za spletno hrambo datotek (dokler bo paket v razvoju, je prostor omejen na 5 GB), program za spletno izdelavo datotek PDF (v testu do 5) ter orodje za skupinsko sodelovanje/souporabo datotek.

Čeprav je vsak od omenjenih modulov zanimiv sam po sebi, se bomo osredotočili predvsem na urejevalnik Buzzword, ki je najboljši kazalec, kaj lahko naredi Adobe na tem področju. Tako kot druge storitve urejevalnik za delovanje potrebuje zgolj dostop do interneta, spletni brskalnik in, to je posebnost, nameščeno podporo tehnologiji Flash. Vsi programi namreč temeljijo na izdatni uporabi animacij in možnostih Flasha, pri čemer ima Adobe kar lepo prednost pred tekmeci.

Neposredna posledica je to, da Buzzword in drugi programi zaradi Flasha delujejo precej bolj "dodelani" oziroma podobni klasičnim programom. To, ne nazadnje, tudi pričakujemo, ko razmišljamo o zamenjavi ali dopolnilu klasičnih programov, kot je, denimo, Microsoft Word. Flash spletno naravo programov spretno prikrije in večino časa se bomo zavedali, da gre v bistvu za spletni program zgolj tedaj, ko bomo prenašali datoteke ali večje objekte (slike) v strežnik, v katerem hranimo podatke. Flash namreč poskrbi, da je delovanje hitro in interaktivno, to pa je skoraj netipično za večino spletnih storitev.

Videz programa je sila preprost in to lahko štejemo storitvi v plus, morda pa bi se po organizaciji programa lahko zgledovali tudi tekmeci pri namiznih programih. Na začetku se prikaže bela površina, na kateri ustvarjamo dokument, nad njo pa sta zgolj preprosta vrstica z menuji in manjša orodjarna. Število vgrajenih funkcij je omejeno, toda že zdaj je večje kot pri spletnih tekmecih iz Microsofta in Googla. Za pripravo preprostih in srednje zapletenih besedil najbrž ne bomo skoraj nič pogrešali. Takoj je treba pohvaliti prikaz dokumentov, ki sledi načelom WYSIWYG precej bolje kot druge spletne storitve. Tu se vidijo dolgoletne izkušnje družbe Adobe na področju upodabljanja dokumentov in ekspertiza na področju pisav. Mimogrede, Buzzoword ima vgrajenih sedem, med njimi tudi priznani Adobe Garamond Pro.

Kot rečeno, program ponuja majhno, a izbrano število funkcij. Besedilom lahko spreminjamo pisave, velikost, barvo črk. Poglavjem lahko določamo poravnavo, razdaljo med vrsticami in zamik. Besedila lahko združujemo v sezname, čeprav je trenutno storitev omejena na zgolj dva nivoja. Vstavljamo lahko slike, prijetno presenečenje pa je, da zna Buzzword pravilno prelivati besedilo okrog nepravilnih oblik. K sreči niso pozabili na orodje za tabele, kjer lahko določamo število in mere vrstic in stolpcev, spreminjamo barve in določamo format. Za večino preprostejših opravil vse našteto povsem zadostuje. Program je izdelan tako, da ponuja kontekstne menuje, na moč podobne tistim z desno tipko v programih paketa Office, le da tu vse opravimo z levo tipko. Koristno.

Vgrajen je črkovalnik (za zdaj po pričakovanjih zgolj angleški), predvsem pa ponuja orodje za komentiranje besedila po zgledu paketov Microsoft Word ali Adobe Acrobat. Odlično je rešeno dodajanje opomb na koncu dokumenta. Vstavljamo lahko posebne znake in celo polja z nekaterimi podatki, kot so ime avtorja ali datum zadnje različice dokumenta. Vgrajeno je orodje za pomoč, ki je zgledno urejeno in bi lahko bilo za zgled tudi marsikomu drugemu.

Dokumente v osnovi shranjujemo v spletno shrambo Acrobat.com. Ena najlepših lastnosti Buzzworda je možnost uvoza in izvoza teh dokumentov v številne najpogostejše zapise. Izvozimo lahko seveda v zapis PDF, Wordove dokumente (tako različice 2003, kot 2007, skupaj s podporo datotekam XML v različici 2003), zapis OpenDocument Format (.odt), seveda pa tudi zapise RTF, HTML in TXT. Več skoraj ne bi potrebovali.

Seveda se takoj zastavlja vprašanje, kako zvesto zna te zapise podpirati in kako prikazati dokumente, ki jih uvozimo v sistem. Preizkusili smo več dokumentov v različnih zapisih in program jih je presenetljivo natančno prikazal na zaslonu. Če izvzamemo eno veliko pomanjkljivost - Buzzword za zdaj ne podpira šumnikov. Za razliko od tekmecev namreč uporablja lastne pisave in ne tistih, vgrajenih v uporabnikov računalnik. Prav tako nam je nekajkrat zagodel pri pravilnem prikazovanju tabel, kjer smo zasledili nepravilno postavljene mere stolpcev. V nasprotni smeri smo imeli manj težav. Dokumenti, ki smo jih urejali v Buzzowordu, so bili normalno berljivi tudi v Microsoftovemu Wordu 2007.

Program omogoča tudi tiskanje dokumentov, ki je urejeno zgledno; to bi lahko pričakovali od podjetja, ki je v bistvu definiralo pojem namiznega založništva in tiskanja. Buzzword omogoča tudi korak naprej pri skupinskem delu z dokumenti, saj lahko povabimo k sodelovanju druge udeležence. Dovolj je, da vpišemo elektronske naslove, storitev Acrobat.com pa bo poskrbela za obvestilo prek elektronske pošte z vsemi navodili, kako priti do skupinskega mesta in dokumenta. Če bi se izrazili v Microsoftovi "terminologiji", bi lahko rekli, da s storitvijo Acrobat.com dobimo Word in SharePoint v enem paketu.

Če odmislimo pomanjkanje podpore šumnikom smo že skoraj tam, kjer si želi biti povprečen uporabnik pri urejanju besedil. Zanimivo, da je še najbolj moteče tedaj, ko želimo, denimo, vključiti večjo fotografijo v dokument. Ta se bo prenašala do Buzzworda precej časa, pač toliko, kot je potrebno, da se datoteka prenese do strežnika. Seveda je to manj izrazito, če imamo hitro internetno povezavo.

Preostali deli sedanjega paketa Acrobat.com so bolj preprosti. Še najbolj zanimiv je videokonferenčni program ConnectNow, ki v bistvu lepo dopolnjuje orodja za skupinsko delo, tudi kadar delamo na daljavo. Zopet gre za program, ki je v celoti narejen v Flashu, omogoča pa video in zvočno povezavo, tekstovno klepetanje in souporabo namizja oziroma posredovanje zaslona prek oddaljene povezave. Program za pripravo dokumentov PDF je Flash različica orodij, ki jih je imel Adobe že doslej v svoji ponudbi, omogoča pa pretvorbo v PDF zapis niza različnih dokumentov (ne samo besedilnih). Orodje za souporabo datotek je nekakšna spletna različica okenskega raziskovalca, ki omogoča razvrščanje po različnih ključih.

Iz doslej videnega lahko zatrdimo, da je Buzzword, pa tudi koncept celotnih storitev Acrobat.com, zelo obetaven. Delo še ni končano, vendar je morda ta hip najboljši med vsemi, ki se trudijo koncept namiznih programov preseliti v splet. Seveda tekmeci ne počivajo. Microsoft se je pri svoji storitvah Office Live lotil podobne zamisli, le da tam uporabljajo platformo Silverlight namesto Flasha. Niso pa še "predelali" vseh svojih spletnih storitev v znamenju uporabniškega vmesnika, ki bi bil bolj podoben temu, kar je začrtal Adobe. Na neki način se zdi, da na tem področju ta hip še najbolj zaostaja tisti, ki je bil še nedavno prvi, torej Google s svojim paketom Google Docs and Spreasheets. Toda prepričan sem, da je to le trenutno stanje. Pove pa precej o tem, kako dinamično je in kako hitro se razvija to področje.

Povsem mogoče pa je, da se bodo v igro trojice vključili še drugi večji in manjši ponudniki. Zgled vedno privlači posnemanje. Adobe po drugi strani sedanji Acrobat.com razvija naprej. Za zdaj molčijo, kaj natančno še pripravljajo. Če bi sklepali po ponudbi tekmecev, se bo seznam najbrž hitro podaljšal (morda preglednica, predstavitveni program ...). Zanimivo bo tudi videti, kako bo Adobe kasneje združeval storitve. Pred časom so tako na podobni osnovi zgradili še eno zanimivo spletno rešitev - urejevalnik fotografij Adobe Photoshop Express. Tega tekmeci nimajo. Podobno kot Google pa Adobe pripravlja tudi "offline" različico svojih programov, ki bodo omogočali rabo, tudi kadar uporabnik ni priključen v internet. Tu so pri Adobu segli po svoji platformi Air.

Ključna neznanka pa je, kako namerava Adobe tržiti storitve. Za zdaj še ni znano, ali bodo nekatere različice storitve Acrobat.com brezplačne, zagotovo pa je moč pričakovati, da bo za naprednejše storitve treba plačati. Adobe preprosto (še) nima oglaševalskega stroja, kot ga imata za seboj Google in Microsoft, da bi celoto ponudil povsem brezplačno. To utegne biti dolgoročno težava za tega izdelovalca. Škoda pa bi bilo, ko bi zgolj zaradi tega tak zanimiv projekt utonil v pozabo. Ne nazadnje je konkurenca koristna, na področju pisarniških programov pa smo je že dolgo let zelo pogrešali.

Adobe Acrobat.com

Kaj: Spletni komplet pisarniških programov s poudarkom na urejevalniku besedil.

Izdeluje: Adobe, www.acrobat.com, www.adobe.com.

Cena: Še ni določena, v beta različici brezplačna.

Za: Spletna raba in hramba podatkov, preprosta raba in videz, podpora različnim zapisom.

Proti: Ne podpira šumnikov, omejen nabor funkcionalnosti, komplet nima preglednice in drugih tipičnih pisarniških programov.

Vsi programi Acrobat.com temeljijo na izdatni rabi animacij in možnostih Flasha, pri čemer ima Adobe kar lepo prednost pred tekmeci.

Flash poskrbi, da je delovanje hitro in interaktivno, to pa je za večino spletnih storitev skoraj netipično.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji