Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2009 | Teme: preizkus

Acer Revo

Kaj se zgodi, če križamo netbook in namizni računalnik? Dobimo mini računalnik, ki išče svoje mesto predvsem v dnevni sobi, ob televizorju, kot zamenjava za večpredstavni podaljšek, glasbeni stolp, igralno konzolo. Toda ali tak multipraktik res izvaja vse to, kar obljublja?

Živimo v času hibridov. Tako tistih s poljskih površin, ki končajo na naših krožnikih, kot tistih, ki jih srečamo tudi na avtomobilskih cestah kot alternativo bencinski potrati. V zadnjem času je opaziti precej hibridov tudi računalništvu, kot odgovor industrije, ki išče samo sebe in ob tem tržne niše, ki še niso zapolnjene. Ena takih je bila v minulih dveh letih zelo uspešna - "netbooki" kot križanci med prenosniki, internetnimi terminali in pametnimi telefoni so spremenili trg računalnikov. Zakaj se nekaj podobnega ne bi moglo ponoviti tudi na sicer usihajočem trgu namiznih računalnikov?

Med prvimi, ki odločno koraka na novo področje, je Acer, ki je konec pomladi predstavil zanimivo novost v obliki mini računalnika, ki sliši na ime Revo. Pravijo mu tudi "nettop", kot nekakšna namizna različica netbooka. Po tem, kar smo videli in preizkusili, pa lahko zagotovimo, da podobnosti niso zgolj v imenu.

Revo je posebnež že na prvi pogled. Ohišje je le malo večje od kakšne manjše knjige, zagotovo pa je manjše od večine prenosnikov in celo nekaterih netbookov. Največja površina je dolga le 18 cm, celota pa je tudi zelo lahka (750 gramov). Poleg tega ima prav posebno, nesimetrično obliko, tako da je lahko hkrati okras, če ga, denimo, postavimo v dnevno sobo. Škoda le, da so vmesniki postavljeni po celotnem obodu in če bomo nanj res priključili več naprav, bo videti kot novoletna jelka s kupom kablovja, ki sega iz vseh delov računalnika. Če bi avtorji našli kak način, kako prikriti to zmedo, bi bilo precej bolj estetsko.

K sreči ga lahko tudi povsem skrijemo. Ohišje računalnika je namreč narejeno tako, da ga lahko uporabljamo kot samostoječe (priloženo je stojalo, ki pa je dokaj nestabilno), Acer pa je tudi predvidel, da računalnik prek posebnega nosilca enostavno pritrdimo na zadnjo stran monitorja ali televizorja. Zaradi tega tudi razumemo nenavadno mesto za tipko za vklop (zgornji rob ob strani), ki ima smisel, ko je računalnik pritrjen na televizor, a je nerodno za rabo, ko je računalnik samostoječ. Kar nekaj sile je treba za vklop, na priloženem majavem stojalu pa se s tem nevarno nagne ves računalnik.

Kot se spodobi za pretendenta za mesto v dnevni sobi, je računalnik nadvse tih, saj uporablja zunanji napajalnik, kot pri prenosnikih. Ventilator za drobovje je sicer vgrajen (sliši se ga pri zagonskem testu), vendar se pri našem večtedenskem poletnem preizkusu ni nikoli vklopil. To je ugodno. Za povrh je računalnik pravi energijski šparovček, saj pri rednem delovanju porabi manj kot 25 wattov električne energije. Večina prenosnikov porabi več, da o namiznih računalnikih niti ne izgubljamo besed.

Acer z Revom ubira novo pot, vendar se obenem zgleduje po nekaterih uglednih vzornikih. Ko iz škatle potegnemo tipkovnico in miško bele barve, si ne moremo kaj, da se ne bi spomnili na Apple. Tipkovnica je nemogoče majhna (celo manjša kot pri prenosnikih) in s tipkami, ki dajejo zelo gumijast občutek. Pri testu smo jo zato hitro zamenjali za bolj standardno, za povrh vsega brezžično tipkovnico, ki ima pri takem računalniku več smisla. Priložena je namreč ožičena prek kabla USB. Prav tako ni nič posebnega miška, ki je prav tako zgolj pomanjšani brat večjih glodalcev. Še najbolj zanimiv je dodatek, ki ga Acer ponuja za doplačilo in gre za nekakšno kombinacijo brezžične miške in igralne palice, ki skuša Revo postaviti ob bok igralnim konzolam, kot je Nintendo Wii. Ta palica deluje tudi kot daljinski upravljavec in pride še kako prav v scenariju, ko računalnik uporabljamo za hišni kino. Žal ta dodatek v testnem sistemu ni bil priložen.

Svoje sorodstvo z netbooki Revo razkrije, ko pogledamo tehnične podatke. Srce je Intelov procesor Atom 230 s taktom 1,6 GHz, ob njem pa je vgrajen 2 GB pomnilnik s taktom 800 MHz. Tudi 160 GB disk je iz sveta prenosnikov, saj je komaj 1,8-palčni, s hitrostjo vrtenja 5400 vrtljajev na minuto. Največja posebnost Reva pa je sama platforma, saj gre za prvi izdelek, ki temelji na sistemski arhitekturi in naboru Nvidia Ion, ki je namenjena predvsem cenejšim namiznim računalnikom. Dobra plat tega je, da je vgrajena grafika pravzaprav enaka kot pri grafičnih karticah GeForce 9400. V Acerju pravijo, da je grafika vsaj desetkrat boljša kot pri konkurenci (toda kateri?).

Zanimivo, da ima tak preprost (ne smemo mu reči podhranjen) računalnik v osnovi naloženo okolje Windows Vista Home Premium, torej sistem, ki je daleč od idealnega glede sistemske požrešnosti. Sodimo, da bi mu Windows XP bolj ustrezal, vendar tega nismo imeli časa preizkusiti. Verjamemo in upamo, da bo prihod po sistemskih sredstvih bolj varčnega Windows 7 za Revo pravi obliž.

Delovanje nekaterih elementov, kot je na primer uporabniški vmesnik Aero, kaže znake razmeroma počasne platforme. Najbolj se pozna pri začetnem nalaganju praktično vseh programov. Že sam zagon operacijskega sistema je dolg, potem pa sam zagon Firefoxa traja skoraj toliko, kot sama Vista! In najnovejši Internet Explorer deluje na Revu obupno počasi.

Ker je ohišje računalnika zelo majhno, so skoraj vsi robovi (razen dveh največjih ploskev in dna) izkoriščeni za priključke in vmesnike. Na zadnji strani tako najdemo vmesnik VGA, kar štiri vmesnike USB, omrežni priključek in posebnost - vmesnik HDMI, ki najbolj priča o tem, da Acer Reva vidi predvsem ob sodobnih ploskih televizorjih. O tem, kako majhen je Revo, precej priča tudi reža za ključavnice Kensington, ker bi ga bilo sicer na javnih mestih preveč preprosto smukniti. Prostor za še dva priključka USB so našli na zgornji strani in zgornjem sprednjem robu računalnika (tik poleg tipke za vklop) in daje skupno kar šest vtičnic USB - precej za tako majhno napravo.

Vmesniki se gnetejo tudi na prednji strani. Tu je bralnik za pomnilniške kartice, koristen pa utegne biti priključek za zunanje diske eSATA, s katerim lahko podatke najhitreje dostavimo do procesorja in pomnilnika. Tu sta še priključka za slušalke in mikrofon. Začuda manjka optični zvočni izhod, kar pomeni, da nam utegne otežiti poslušanje prostorskega zvoka. Ta (7.1 kanalov) je sicer podprt s strani strojne opreme, vendar ga lahko prenašamo le prek vmesnika HDMI. Če tega naš ojačevalnik nima ali pa ne zna pravilno dekodirati, nam ostane le navaden stereo zvok. Škoda.

V praksi nas je Revo ponekod prijetno presenetil, vendar tudi večkrat razočaral. Osnovna zamisel je ponuditi sistem, ki je razmeroma poceni in ima ne preveč zmogljiv centralni procesor ter spodobno zmogljiv grafični procesor, ki bo kompenziral vse, česar CPU ne zmore. Toda praksa pokaže malo drugačno sliko.

Za spremljanje video posnetkov je dejansko skoraj nujna uporaba priloženega programa Cyberlink PowerDVD, ki zna izkoriščati hardware Nvidia Ion oziroma tehnologijo CUDA. Če priklopimo, denimo, zunanjo enoto blu-ray in poženemo Cyberlink PowerDVD, bo ta nemoteno požrl vse filme v visoki ločljivosti. Poskušali smo tudi z nekaterimi drugimi programi, optimiziranimi za Nvidio, kot je program Badaboom, ki uporablja tehnologijo CUDA za kodiranje video posnetkov. Zanimivo, da pri tako skromnem računalniku program deluje hitreje kot na štirijedrnem Intelu Core 2 Quad brez vključene podpore za CUDO.

Če pa uporabljamo druge predvajalnike, na primer Bsyplayer, Gom, tudi Windows Media Player, lahko računamo samo na nemoteno predvajanje posnetkov v standardni ločljivosti, to pa je za tak sistem zelo resna omejitev. Že pri posnetkih 720p bo Intelov Atom počepnil, celo bolj kot, denimo, pri deset let starem prenosniku s prastarim Penitumom M. Se pravi, če nimamo Nvidia optimizirane programske opreme, se bo to še kako poznalo. Že pri preprostem brskanju po internetu, zlasti, kadar je uporabljena tehnologija flash.

Zanimivo pa je, da razmeroma zahtevne grafične igre na Revu po drugi strani delujejo razmeroma zadovoljivo. Pač zato, ker grafični procesor kot del platforme prevzame večino bremena. Zaplete se tam, kjer je treba tudi intenzivno sodelovanje glavnega procesorja. Acer ob računalniku pri tem prilaga nekaj iger in demo različic manj znanih iger kot demonstracijo, kaj je sposoben ta mali računalnik.

Sicer pa je Acer Reva precej založil z različno programsko opremo. Poleg iger je tu še Office 2007 Home & Student edition, pa program eSobi, ki je pravzaprav Acerjev RSS reader, ter Acer Arcade Deluxe, ki je nekakšen program Home Theater, sposoben predvajati filme, glasbo in fotografije. So pa še boljši. Še najbolj nas je spravil ob živce McAfee Security Center, ki je še upočasnjeval že tako počasen računalnik.

Poleg počasnega delovanja z izbranimi programi smo imeli tudi nekaj težav s samo strojno opremo, zlasti vmesnikom HDMI. Nekajkrat se je zgodilo, da iz računalnika ni bilo zvoka, spet drugič ni bilo slike, ko smo imeli televizor ugasnjen med začetnim zagonom. Težave sicer lahko pripišemo tudi pomanjkljivi združljivosti med vmesniki HDMI računalnika in televizorja, vendar je to prva naprava, ki je povzročala take težave.

Na koncu lahko zapišemo, da Acerjeva zamisel ni slaba in Revo bi lahko bil resen kandidat za klasični namizni računalnik, še posebej v dnevni sobi, ob televizorju, kamor nedvomno sodi. Toda paziti moramo na programsko opremo, ki jo uporabljamo, in na njeno sestavo, sicer bomo razočarani. Ker je Aspire Revo pravzaprav "standardni" PC in lahko nanj priključimo praktično vse PC naprave, je bistveno bolj prilagodljiva platforma za domači kino kot praktično katerikoli večpredstavni podaljšek. Toda z njim bomo imeli več dela.

Cena se zdi primerna, celo mamljiva in nižja kot pri precej večjih in glasnejših, a v nekaterih delih zmogljivejših računalnikih. Meri na kupce, ki bi sicer vzeli specializiran računalnik za domači kino ali pa mini računalnike, kot sta Apple Mac Mini oziroma Dell Studio Hybrid. Ti stanejo bistveno več. Škoda le, da se ne odreže dovolj dobro tam, kjer bi pravzaprav pričakovali, da sploh ne bo težav - pri spletnem brskanju. Toda Revo zagotovo ni reva.

Acer Aspire Revo

Kaj:Osebni računalnik na platformi Nvidia Ion.

Izdeluje: Acer, www.acer.com.

Prodaja: Alterna, www.alterna.si.

Cena: 349 EUR.

Za: Majhne mere, izhod HDMI, tiho delovanje, lično ohišje, zanimiva cena.

Proti: Premalo zmogljiv procesor, nestabilno stojalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji