Objavljeno: 5.11.2007 13:16 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Acer Aspire 5920G

Acer z novim modelom Aspire 5920G meri na domače uporabnike, predvsem tiste, ki prenosni računalnik pogosto uporabljajo za predvajanje različnih večpredstavnih vsebin. V Acerju so se tokrat odločili za nekoliko drugačno zunanjost, t. i. "Gemstone", ki je precej atraktivna. Zaslon, velik 15,4 palca, sicer ni razkošje za predvajanje filmov, ponuja pa priklop HDMI na LCD ali plazemski televizor. Poglede privablja tudi zanimiv dolg vzorec nad tipkovnico, pod katerim se skriva sistem zvočnikov, ki ustvari občutek prostorskega zvoka. Za nameček so na spodnjo stran računalnika namestili še globokotonski zvočnik. Malce drugačni so tudi gumbi za predvajanje, nanizani na desni strani tipkovnice. Občutljivi so za dotik, a se to ne izkaže vedno dobro. Pri hitrem tipkanju se nam večkrat zgodi, da z mezincem oplazimo gumbe in tako nehote zaženemo večpredstavno programsko opremo. Računalnik poleg Vistinega operacijskega sistema ponuja možnost zagona posebnega Acerjevega programa (v biosu), ki ponuja preprosto predvajanje filmov DVD, glasbe in pregledovanja slik. To je še posebej dobrodošlo, če bi si radi kaj na hitro ogledali, ne da bi čakali na dolgotrajno nalaganje operacijskega sistema Microsoft Vista Home Premium.

Aspire 5920G je strojno precej razkošno opremljen. Testna različica ima vgrajen Intelov Core 2 Duo T7100 s taktom 1,8 GHz, priročnih 2 GB rama ter zelo močno grafično kartico nVidia 8600M GT. 160 GB disk zadostuje za vsakdanje potrebe, za omrežno povezljivost pa skrbi WLAN z novim Intelovim vezjem Santa Rosa, ki zmore povezovanje Draft-N. V preizkušeno različico ni bil vgrajen bluetooth modul, na voljo pa so tudi različice z vgrajenim TV tunerjem in enoto HD DVD.

Poleg že omenjenega HDMI video izhoda je na voljo tudi navaden S-video ter izhod VGA, štiri vtičnice USB, omrežni in modemski priklop, pozabili niso niti na vmesnik firewire, vtičnica za ExpressCard pa je samo ena. Računalnik ima tudi infrardečo povezavo, ki je pri današnjih prenosnikih prej izjema kot pravilo, ter bralnik pomnilniških kartic.

Zaslon, ki zmore največjo ločljivost 1280 x 800 pik, je prevlečen z bleščečo prevleko. Zaradi prevleke je zaslon manj uporaben pri neposredni svetlobi, na splošno pa je dovolj močno osvetljen.

Na vrhu zaslona je pritrjena spletna kamera, ki ne omogoča večje kakovosti, in dva mikrofona. Žal so v Acerju skoparili s kamero in ji privoščili zgolj 0,3 megapike, vendar svojo nalogo opravlja povsem zadovoljivo.

Tipke na tipkovnici so ravno prav velike in normalno občutljive. Tudi tiskanje znakov na tipkah je kakovostno in za šumnike niso uporabili naknadnega tiskanja ali nalepk. Sledilna plošča je v primerjavi z drugimi prenosniki precej velika. Temu primerno veliki so tudi trije gumbi pod ploščo, a je to precej nerodno, saj je desni gumb s palcem težko dosegljiv in zato skoraj vedno pritisnemo sredinski gumb.

Čeprav je prenosnik na prvi pogled nekoliko debelušen, s prenašanjem ni večjih težav, saj tehta dobre tri kilograme.

Žal ga nismo mogli preizkusiti v Windows XP, ker trenutno še ni na voljo gonilnikov za ta operacijski sistem. Zato tudi nismo mogli izmeriti trajanja vgrajenega akumulatorja.

Acer Aspire 5920G

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 103.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 68,4.

Trajanje delovanja: Nismo ga izmerili.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9.

Mere: 36,4 x 27,0 x 4,3 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7100, 1,8 GHz, 2 GB RAM, 160 GB disk, DVD?RW, WiFi 802.11a/b/g/n, HDMI

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 x 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 1882,80 EUR.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, Avtera, www.avtera.si, TrendNet, www.trendnet.si.

Za: Izdelava, tiho delovanje, vgrajeno svetlobno tipalo.

Proti: Skromna zmogljivost, dokaj visoka cena, velika zunanja optična enota.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji