Objavljeno: 22.10.2005 12:18 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2004 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Acer Aspire 2001WLCi

Prenosniki z zaslonom širokega formata so v zadnjem času čedalje bolj priljubljeni in svoj lonček na tem trgu je z modelom Aspire 2001WLCi pristavil tudi daljnovzhodni gigant Acer. Gre za dokaj spodobno opremljen prenosnik s procesorjem Intel Pentium M s taktom 1,4 GHz, 512 MB pomnilnika in 40-gigabajtnim diskom. Za grafiko skrbi ATI Radeon 9200 s 64 MB pomnilnika. Zaslon je 15,4-palčen, s stranicami v razmerju 16 : 10 in ločljivostjo 1280 × 800 pik. Za vrtenje optičnih nosilcev pa je vgrajen pogon DVD-ROM/CD-RW.

Posebnost novega Acerja je način Arcade, ki ga vklopimo z gumbom na prednji strani ohišja. V tem načinu, podobno kot pri nekaterih računalnikih, namenjenih postavitvi v dnevno sobo namesto v pisarno, procesor in večina drugih sestavnih delov ne deluje, oziroma deluje z zmanjšano zmogljivostjo (in hrupnostjo), lahko pa predvajamo večpredstavne datoteke. Pri Acerju lahko v načinu Arcade predvajamo glasbene CD-je, tudi s posnetki MP3, slikovne datoteke ter DVD-je in CD-je s filmi, tudi v formatu SVCD. Če bi znal poleg glasbenih in slikovnih datotek z diska predvajati tudi filme DivX, bi bil nabor zmožnosti popoln. Uporabnost tega načina bo prišla do izraza le redko, cenili pa ga bodo vsi, ki si pri ogledu večpredstavnih vsebin želijo povsem tih računalnik.

Opremljenost z vmesniki je dokaj spodobna: vzporednemu vmesniku, trem vmesnikom USB 2.0 in vmesniku firewire delata družbo tudi dva brezžična vmesnika: infrardeči in WiFi. Za vklop vmesnika bluetooth je sicer na voljo gumb na ohišju, vendar je vmesnik na voljo le z dodatno kartico, ta pa ni priložena. Za razširitev zmožnosti je na voljo eno razširitveno mesto PC Card vrste II. Tipkovnica sodi med boljše, pograjali bi le to, da so slovenski znaki dodani z nalepkami. Za premikanje kazalke po zaslonu je vgrajena sledilna ploščica.

Na meritvah se je novi Acer obnesel odlično. Predvsem na testu Business Winstone, ki meri zmogljivost pri poganjanju pisarniških programov, je posekal večino konkurentov, saj je dosegel rezultat 61,8, s tem pa se po tej prvini preizkusa uvršča v sam vrh med preizkušenimi prenosniki. Tudi čas trajanja baterije je za prenosnik s tako velikim zaslonom povsem spodoben: brez napajanja bo deloval natanko tri ure in tri četrt.

Acerjev Aspire 2001 sodi med bolje opremljene prenosnike z zaslonom širokega formata, ki so mu po zmogljivostih kos le redki konkurenti. Ob tem je na voljo tudi po dokaj ugodni ceni, tako da bo premamil marsikaterega kupca.

Acer Aspire 2001WLCi

Mere: 36 × 27,3 × 3,4 cm, masa 3 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,4 GHz, 512 MB RAM, 40 GB disk, DVD-ROM/CD-RW, WiFi 802.11b.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Trajanje delovanja: 3 ure 45 minut.

Hitrost: 61,8.

Skupna ocena: 8,19.

Cena: 445.440 tolarjev.

Prodaja: Trendnet, www.trendnet.si, (03) 586 30 33.

Za: Opremljenost, zmogljivost, način "Arcade".

Proti: Mere.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji