Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2010 | Teme: android

66 najboljših Androidov

V Sloveniji in po svetu je na voljo prava poplava telefonov z operacijskim sistemom Android. Ena izmed njegovih odlik je obilica programov oz. programov, ki jih lahko namestimo in s tem spremenimo in izboljšamo telefon ter mu dodamo dodatne zmožnosti. Ker se je med to množico težko znajti, smo pripravili pregled 66 zanimivih brezplačnih programov za vsak okus.

Ko je Apple odprl trgovino za programe za iPhone, se je na področju programov za mobilne telefone v trenutku vse spremenilo. Namesto programov, raztresenih po vsem spletu, ki jih je bilo težko prenesti v telefone in smo jim še teže zaupali, smo dobili enotno mesto, možnost iskanja, statistike prenosov, ocene in možnost enostavnega nakupa. Applova trgovina z več kot 200.000 programi in neverjetnimi 5 milijardami prenesenih programov je še vedno alfa in omega, vendar ji Android Market pošteno diha za ovratnik, saj je z velikim mesečnim prilivom novih programov do poletja 2010 pridobil že spoštljivih 100.000 naslovov. Poleg tega nas veseli, da je več kot polovica teh programov brezplačnih. Med obema tržnicama je še precej razlik, vendar o tem kdaj drugič.

Programi so vseh mogočih vrst in z njimi lahko do potankosti preuredimo in zelo izboljšamo katerikoli androidni telefon. Ne manjka tudi iger in zabavnih oz. šaljivih programov. Pri brskanju med programi boste hitro opazili, da je skoraj za vsak namen na voljo več zelo podobnih programov.

Namizje

1.Launcher Pro

Najbolj uporabljana funkcija pametnega telefona je njegov osnovni zaslon ali namizje. Rabi za prikaz ažurnih informacij in za hiter dostop do funkcij telefona. Nekateri izdelovalci namesto standardnega namizja Android v telefone nameščajo lastne rešitve, od teh pa je najbolj znan in priljubljen HTC Sense. Uporabniki telefonov drugih izdelovalcev pa si lahko namestimo različne programe, ki namizje izboljšajo, recimo Launcher Pro, ki je izboljšana različica standardnega namizja z veliko možnostmi prilagoditev. Nastavimo lahko več zaslonov, v vrstici z bližnjicami smo lahko obveščeni o neprebranih sporočilih, zgrešenih klicih in še čem.

Kako do plačljivih programov?

Plačljivi programi v Android Market so trenutno na voljo le v 13 državah po svetu, med katerimi, pričakovano, ni Slovenije. Teoretično torej v Sloveniji ni mogoče kupiti in uporabljati tistih najboljših programov, ki stanejo vsega kak evro ali dva.

Omejitev lahko zaobidemo tako, da kupimo poceni predplačniško kartico v Italiji ali Avstriji, jo vstavimo v telefon, se odpravimo v Android Market in opravimo nakup. Ko nato v telefon vrnemo domačo kartico SIM, programi ostanejo nameščeni, ostanemo le brez samodejnih nadgradenj, ki pa jih opravimo tako, da občasno vstavimo tujo kartico in takrat posodobimo vse plačljive programe.

Za tiste z nekaj več živci je na voljo program Market Enabler, ki pa ga lahko namestimo samo v odklenjen (rooted) telefon in, seveda, ni na voljo na tržnici.

2.Fancy Widget

Če želite na namizju imeti retro uro s padajoči številkami in vremensko napovedjo, kot jo imajo lastniki telefonov HTC, si lahko namestite Fancy Widget.

3.Smooth Calendar

Če si sestanke, zmenke in druge dogodke skrbno zapisujete v Google Calendar (ali Exchangeov koledar), si jih lahko z namiznim dodatkom Smooth Calendar prikažete na namizju telefona in tako zmanjšate možnost, da bi pozabili nanje.

4.gTasks

Podobno lahko poskrbite tudi za svoja opravila, shranjena v Google Tasks. Z dodatkom gTasks jih dodate na namizje, od tam pa jih lahko tudi urejate in dodajate.

5.One Nightstand

Telefon lahko s pravim programom nadomesti budilko. One Nightstand med svojim delovanjem v nizkokontrastnem načinu prikazuje poleg ure še kup koristnih informacij in je hkrati tudi urejevalnik alarmov.

6.Better Alarm Clock

Better Alarm Clock je izboljšana budilka in urejevalnik alarmov, ki je na las podobna izvirnemu programu, le da prikazuje več informacij.

7.Battery Indicator

Poraba baterije je pri pametnih telefonih praviloma precej večja kot pri "navadnih". Pa ne samo zaradi večjega zaslona, močnejšega procesorja in več zagnanih programov - tudi zato, ker na njih več postorimo, jih več uporabljamo in se z njimi tudi več igramo. Če vam v Android vgrajeni indikator stanja baterije ne zadošča, lahko uporabite Battery Indicator, ki v vrstico obvestil doda številski podatek o stanju baterije.

8.BatteryTime Lite

BatteryTime Lite je program, ki poleg ličnega grafičnega prikaza trenutnega stanja baterije poskuša oceniti, koliko časa bo telefon še deloval, glede na to, kako ga bomo v prihodnjih minutah in urah uporabljali.

9.Contact Owner

Izguba dragega telefona je lahko boleča. Ker smo po nekih raziskavah Slovenci precej pošteni najditelji izgubljenih stvari, lahko računamo, da se bo izgubljeni telefon vrnil k lastniku. S programčkom Contact Owner lahko poštenemu najditelju iskanje lastnika olajšamo, saj ta podatke o lastniku izpisuje na zaslon, ko je telefon zaklenjen. Prikaz se precej razlikuje od vrste telefona in različice Androida. Na telefonih podjetja HTC menda ne deluje.

Kako namestimo programe za Android

Program lahko v telefon z operacijskim sistemom Android namestimo na več načinov. Kar nekaj je sila enostavnih, zato ta korak nikakor ni razlog, da ne bi preizkusili dobrot, ki so na voljo.

Najenostavneje je, če v telefonu poiščete program Market, ga poženete in v iskalniku poiščete želeni program. S klikom se bo prenesel v telefon in nato namestil. Priporočljivo je, da po Marketu brskate, ko ste priklopljeni na brezžično omrežje, saj bo takrat nameščanje hitrejše in cenejše.

Market

Še lažji način za namestitev uporablja t. i. kode QR. Gre za posebne dvodimenzionalne "črtne kode", ki jih najdemo na raznih blogih in spletiščih s seznami programov. Takšno kodo posnamemo s kamero telefona, telefon v njej prepozna spletni naslov in ponudi odpiranje naslova. Tako pridemo do programov brez iskanja. Za skeniranje kod uporabite program Barcode Scanner ali katerega izmed podobnih. Kode za vse programe, ki smo jih opisali v tem članku, najdete na naslovu www.monitor.si/Android_66.

Na žalost Android Market nima spletne strani, s katero bi prebirali programe na "pravem" računalniku. Zato so se pojavile t. i. alternativne tržnice, ki indeksirajo, ocenjujejo in zbirajo podatke o programih, nato pa uporabnika preusmerijo na Googlovo zbirko programov. Zgledi takih spletišč so AppBrain (www.appbrain.com), AndroLib (www.androlib.com), Android Apps (www.android-apss.com) in AndroidZoom (www.androidzoom.com). Vsako od njih ima svoje prednosti, tako ima AndroLib na straneh programov objavljene že omenjene kode QR, da lahko s telefonom posnamemo kodo na zaslonu in z nekaj kliki namestimo program. AppBrain ponuja še enostavnejši način! V telefon namestimo program AppBrain App Market in se prijavimo z računom, ki smo ga ustvarili prek spleta. Nato v spletu naklikamo programe, ki jih želimo namestiti. Ko na telefonu sprožimo sinhronizacijo, se bodo samodejno namestili, nadgradili ali odstranili programe, ki smo jih izbrali. Zares enostavno! V zadnjih različicah avtorji ponujajo celo možnost, da se program namesti neposredno po kliku spletne povezave Install, brez posredovanja na samem telefonu.

AppBrain App Market

Programe lahko namestite tudi s spletnih strani izdelovalcev ali drugih spletnih strani, vendar le, če to izrecno dovolite v nastavitvah. Tako početje je nekoliko nevarno, saj nihče ne jamči, da program ne počne kaj zlonamernega.

Ne nazadnje lahko programe nameščate tudi tako, da datoteko programa prenesete na pomnilniško kartico in uporabite enega izmed programov za nameščanje; omenimo Installer. Datoteko lahko na pomnilniško kartico spravite tako, da jo vtaknete v prenosnik ali bralnik kartic, priklopljen na računalnik, prek povezave USB, bluetooth, pa še kakšen način bi se našel. Tak način nameščanja je potreben le, če programa ni na tržnici; to največkrat velja za nelegalne kopije plačljivih programov.

Za tiste, ki se na Android šele navajajo, omenimo, da se večina programov po namestitvi pokaže na seznamu programov, nekateri pa se namestijo kot namizni okraski ("widget"). Do njih pridemo z dolgim pritiskom na namizje, kjer izbiramo, kateri dodatek želimo na namizje dodati.

Klici in sporočanje

Z namestitvami dodatnih programov je mogoče izboljšati in nadgraditi tudi tako osnovne funkcije androidne naprave, kot so klicanje, pošiljanje sporočil SMS in upravljanje stikov.

10.Dialer One

Dialer One nadgrajuje in zamenjuje funkcije brskanja po stikih, klicanja in sprejemanja klicev ter zapisovanja zgodovine klicev. Ena izmed bolj uporabnih možnosti je t. i. iskanje T-9, ki omogoča iskanje stikov s tipkanjem po številčnici telefona in ne s pravo tipkovnico.

11.Handcent SMS

Zelo priljubljeni Handcent SMS je program, ki nadgrajuje zmožnosti Androida pri pošiljanje sporočil SMS in MMS. Prikazovanje toka sporočil lahko prilagodimo svojemu okusu in zaradi barvitega videza ne bo po okusu vseh.

12.SMS popup

Za hitrejše branje sporočil priporočamo SMS popup, ki prejeto sporočilo takoj prikaže na zaslonu in za branje ni treba klikati po vrstici stanja ali zaganjati programe za sporočanje. Omogoča tudi hitro odgovarjanje, ustvarjanje vnaprej pripravljenih sporočil in še kakšno malenkost.

13.Phonalyzr

Ker Android skrbno popisuje zgodovino klicev in sporočil, je na voljo kar nekaj programov, ki prikazujejo statistiko uporabe telefona. Ena boljših je Phonalyzr, ki v številski in grafični obliki prikazuje veliko število statističnih pregledov uporabe telefona, od najpogosteje klicanih ljudi do porazdelitve dolžine klicev in še marsikaj.

14.NetCounter

Celo bolj kot na klice in sporočila moramo pri pametnih telefonih paziti na količino podatkov, pretočenih prek spleta, sploh če imamo mobilni paket z vključeno določeno količino prenesenih podatkov. To nalogo solidno opravlja programček NetCounter, ki postreže podatke za tekoči dan, teden, mesec in skupno količino podatkov, prenesenih prek Wi-Fi in mobilnega omrežja.

15.APNdroid

Ker imajo moderni telefoni vse mogoče senzorje in dodatke, je zelo smiselno, da jih pametno upravljamo in vklopimo le, kadar jih potrebujemo. Za brezžično omrežje, GPS in še kako drugo funkcijo so že privzeto na voljo dodatki za namizje, s katerimi jih na hitro izklopimo. Na tržnici pa boste našli še številne nekoliko drugačne izdelke. Privzeto pa ni mogoče izklopiti podatkovne povezave prek brezžičnih omrežij. In prav to počne dodatek APNdroid, ki se namesti kot ikona na namizje, s pritiskom nanjo pa izklopimo ali vklopimo povezave.

16.Gesture Search

Google, velikan iskanja po spletu in še kje, je izdelal eksperimentalni program Gesture Search, ki omogoča, da po imeniku iščemo s pisanjem črk in številk na zaslon. Prepoznavanje je precej dobro in odpušča tudi površno pisanje. Čas bo pokazal, ali se ta način iskanja uporabnikom res zdi uporaben, dovolj enostaven in hiter.

Sistemska orodja

17.Advanced Task Killer

Če želite vsaj občasno zares zapreti vse programe, si omislite Advanced Task Killer, ki pa je le eden izmed številnih takih pripomočkov. Omogoča, da samodejno ali pa z zagonom bližnjice na namizju ali pa programa samega pozapremo vse nedelujoče programe, hkrati pa omogoča gradnjo seznama programov, ki jih ne želimo zapreti.

18.AppBrain App Market

O fantastičnem programu AppBrain App Market boste našli več v posebnem okvirčku o namestitvah programov, v članku omenimo le to, da ne bi smel manjkati na mobilniku uporabnika dodatnih programov. Z njim so namestitve in posodobitve res udobne, hkrati pa omogoča enostavno deljenje seznama nameščenih programov s prijatelji, ki se šele podajajo v svet Androida.

19.Installer

Včasih program ni dosegljiv prek tržnice. Takrat bomo potrebovali dodaten program, ki bo program znal namestiti. Eden takih je Installer, več o njem pa si preberite v okvirčku o nameščanju programov.

20.EStrongs File Explorer

Pametni telefon ni nič drugega kot računalnik in ti hranijo podatke na različne nosilce, skoraj brez izjem pa so ti podatki shranjeni v datotekah in mapah. Točno tako streže stvari tudi Android. EStrongs File Explorer je namenjen brskanju po podatkih telefona in podatkih na podatkovni kartici, omogoča pa vpogled tudi v kotičke telefona, ki jih v operacijski sistem vgrajeni brskalnik ne pokaže. Poleg tega zna upravljati nameščene programe, zagnane procese, prikazovati slike in, seveda, brskati po deljenih diskih oddaljenih računalnikov.

21.Prey

Program Prey je bil prvotno namenjen odkrivanju ukradenih prenosnih računalnikov, pred kratkim pa se je pojavil tudi program za telefone Android. V trenutku, ko s poslanim sporočilom SMS s posebno vsebino telefonski aparat označimo za pogrešan, naprava pošlje strežniku poročilo o svoji lokaciji, trenutnem naslovu IP in drugih omrežnih podatkih. Prav tako program zazna, ko je uporabnik v telefonu zamenjal kartico SIM, in nas o tem obvesti.

22.Spare Parts

Spare Parts je program, ki omogoča spreminjanje nekaterih nastavitev, ki niso dosegljive v normalnih nastavitvah telefona. Vendar pozor, ni nujno, da bo deloval na vseh telefonih in vseh različicah enako dobro!

Družabna omrežja

23.Facebook for Android

Med najbolj uporabljane programe za pametnih telefonih sodijo odjemalci za družabna omrežja. Vsi večji igralci na tem področju so razvili namenske programe za večja tovrstna omrežja. Ti programi so zmogljivejši in na pogled prijetnejši kot mobilnikom prilagojene spletne strani. Skoraj na vseh telefonih lahko že naložen najdemo program Facebook for Android.

24.Twidroyd for Twitter

Twitter je spletišče, za katero je verjetno na voljo največ programov, med najbolj priljubljene spada Twidroyd for Twitter, ki pa ni uradni program avtorjev spletišča Twitter. Redni uporabniki Twitterja bodo lahko opravili (skoraj) vse potrebna opravila v zvezi z objavami, saj je seznam možnosti silno dolg, na voljo pa je tudi v še boljši, plačljivi različici.

25.fring

Tudi za vnete klepetalce je poskrbljeno. Program fring omogoča takojšnje klepetanje, pa tudi pogovore in celo video pogovore v večjih omrežjih, kot so MSN, Yahoo!, Google Talk, ICQ, AIM in druga. Avtorji so v nenehnem boju z avtorji Skypa in občasno fring deluje tudi v tem, sicer zaprtem omrežju. Upajmo, da kmalu najdejo skupni jezik in omogočijo programu fring, da postane res univerzalen pripomoček za klepetanje.

26.Foursquare

Eno izmed družabnih omrežij, ki jim analitiki pripisujejo precej možnosti za uspeh, je Foursquare. Tokrat ne gre le za mobilno različico klasičnega družabnega omrežja, temveč Foursquare učinkovito deluje le na pametnih telefonih z vgrajenim sprejemnikom GPS. Gre za zamisel, da se uporabniki "prijavijo", ko se ustavijo v kavarnah, klubih in drugih zbirališčih ljudi. Tako izvemo, ali so naši prijatelji tudi kje v bližini in pripravljeni na zabavo in druženje. Hkrati smo za prijave nagrajeni, podeljujejo se različne značke in nagrade za dosežke. V nekaterih lokalih po svetu so že na voljo posebni popusti za uporabnike Foursquare, ki dokažejo, da so redni obiskovalci ali celo "župani" posameznega lokala. To pomeni, da so se v nekem obdobju tam ustavili največkrat izmed vseh.

27.Dropbox

Če ste uporabnik programa Dropbox na računalniku, si kar se da hitro namestite še program za mobilnik. Za vse druge - Dropbox omogoča, da nekatere mape v računalniku sinhroniziramo med računalniki, kopija pa je shranjena tudi v spletu in dostopna od koderkoli. Poleg klasičnega sinhroniziranja Dropbox hrani še stare različice, kar je zelo uporabno za vse, ki z računalnikom ustvarjajo in občasno potrebujejo vpogled v zgodovino dokumenta. V kategorijo družabnih omrežij smo ga uvrstili zato, ker je zelo enostavno posamezne datoteke ali mape deliti z drugimi. Dropbox se izkaže tudi, ko želimo na mobilniku potrebno datoteko, kot je slika za ozadje ali pa program, ki ni na voljo na tržnici.

28.Delicious

Eno izmed večjih družabnih omrežij, ki (še?) nimajo uradnega programa, je Delicious. K sreči so na voljo programi drugih razvijalcev in omogočajo udobno shranjevanje zaznamkov in seveda tudi brskanje in iskanje po njih. Eden izmed boljših brezplačnih programov za Delicious je Bookmarking for Delicious.

Omrežja

29.Wifi Analyzer

Wifi Analyzer olajša iskanje javnih in odprtih brezžičnih omrežij. Na zanimiv in uporaben način prikazane podrobnosti o najdenih omrežjih pa so uporabne tudi, ko bomo želeli preveriti delovanje, nastavitve in varnost lastnega omrežja.

30.Remote RDP Lite

Če ste skrbnik računalnika ali pa se bi kdaj preprosto radi povezali na domači računalnik z Okni, vam lahko pri tem opravilu pomaga program Remote RDP Lite, ki zelo zvesto posnema protokol RDP. Delo z oddaljenim namizjem je na telefonu sicer precej nerodno, toda v trenutkih, ko je posredovanje nujno, je lahko tak dostop praktično od koderkoli zelo dobrodošel. Na žalost je v brezplačni različici mogoče vnesti le en profil nastavitev za priklop.

31.PdaNet free edition

Klasični aparati GSM že od nekdaj delujejo tudi kot priložnostni modemi, ki jih priključimo na računalnik, največkrat prenosni. Pametni telefoni so to sposobnost začuda povečini izgubili, k sreči pa so na voljo programi, kot je PdaNet free edition, ki to kljub vsemu zmorejo. Torej, če se znajdete kje, kjer ni internetnih omrežij, pri roki pa imate telefon, se lahko prek telefona z Androidom povežete v splet prek mobilnega omrežja, kot bi imeli USB GSM model. Če imate najnovejšo različico Androida (2.2, FroYo), boste to, in še več, opravili tudi brez posebnega programa.

Brskanje in iskanje

32.Opera Mini

Čeprav je v Android vgrajeni brskalnik precej zmogljiv in ni veliko stvari, ki bi mu jih očitali, se na trgu kljub temu najde kopica alternativnih brskalnikov, ki vsak po svoje poskušajo izboljšati brskalno izkušnjo. Med njimi omenimo zdaj že skoraj legendarni brskalnik Opera Mini, ki teče na vseh mogočih napravah, kako ne bi tudi na Androidu. Gre za nadvse zmogljiv in dober brskalnik s kopico možnosti in nastavitev. Med vsemi je verjetno prav Opera najbolj podobna brskalnikom, ki smo jih vajeni z računalnikov polne velikosti.

33.Dolphin Browser HD

Med novinci pa precej dobro kaže brskalniku Dolphin Browser HD, ki brskalniku dodaja tiste zmožnosti, ki jih na mobilniku potrebujemo ali pogrešamo. Ena takih je povečevanje in pomanjševanje z več dotiki (česar nekateri "tovarniški Androidi" ne zmorejo) in druge zvijače, ki jih lahko izvajamo na zaslonu na dotik, na voljo pa so celo vtičniki, na primer vtičnik za zaporo spletnih reklamnih sporočil.

34.Barcode Scanner

Zelo uporabni so tudi programi za prebiranje črtnih kod. Med njimi je posebej priljubljen Barcode Scanner, ki prepozna tudi kode QR, o katerih več pišemo na začetku, kjer je govor o nameščanju programov. Ta enostavni program omogoča prebiranje številnih vrst črnih kod in preprosto rabo njihove vsebine. Tako lahko preberemo podatke o stiku in ga nato shranimo v imenik, spletni naslov ali telefonsko številko ali pa kar črtno kodo poljubnega izdelka ali ISBN kodo knjige ali revije, ki jo nato le s klikom najdemo v spletu ali pa celo neposredno v spletnih trgovinah.

35.IMDB

Na voljo je tudi kopica namenskih programov, ki olajšajo iskanje po posameznih spletiščih in izboljšajo uporabniško izkušnjo, ki je do uporabnika bolj prijazna kot le spletna stran. Ena takih programov je IMDB, ki se povezuje z istoimensko spletno stranjo, ki ponuja vsemogoče informacije o filmih.

Glasba

36.3

Android že vsebuje povsem spodoben predvajalnik glasbe, ki pa ga izboljšuje množica programov. Eden izmed njih je 3. Ne, ne gre za tiskarsko napako! Ime programa je čisto zares znak za tretjo potenco, to pa posledično povzroči, da ga je precej nerodno najti v spletu ali na Androidovi tržnici. Zato je včasih ime programe tudi 3 (aka Cubed Music Player). Kakorkoli, gre za ličen in zmogljiv predvajalnik glasbe, ki vas utegne očarati s svojimi funkcijami.

37.Shazam

Kolikokrat ste se med vožnjo v avtu in med poslušanjem radia spraševali, kdo izvaja skladbo ali kakšen je njen naslov? S pomočjo programe Shazam so odgovori na takšna vprašanja na voljo v nekaj sekundah. Le pridržite telefon tako, da bo snemal glasbo (tudi drugi zvoki v prostoru ga ne motijo), in že boste izvedeli naslov in izvajalca. Če si boste skladbo zaželeli kupiti, pa vas od tega loči le še klik!

38.gStrings

Kitaristi in drugi, ki moramo uglaševati svoje inštrumente, bomo veseli programa gStrings. Omogoča uglaševanje raznih inštrumentov in menda uporablja za to prav imenitne metode. Avtor je izdelal minimalističen, a učinkovit uporabniški vmesnik, ki ga je enostavno uporabljati.

39.Mobile Metronome

Še en pripomoček za glasbenike, ki ni ravno priročen za nošnjo naokrog, je metronom. Tudi v to se zna spremeniti telefon z Androidom ob pomoči programa Mobile Metronome.

Fotografija

Tudi fotografi lahko mobilni telefon koristno uporabijo pri svojem delu oz. konjičku. Čeprav programi za fotografom zaenkrat še niso tako številčni in dobri kakor tisti za iPhone, se jim nedvomno obeta svetla prihodnost.

40.Retro Camera

Ena vrsta programov je namenjena neposrednemu delu s fotoaparatom, vgrajenim v telefonski aparat. Taki programi posnete slike obdelajo z različnimi učinki in filtri. Eden bolj priljubljenih in posrečenih je Retro Camera, ki ponuja navidezno fotografiranje s štirimi legendarnimi starinskimi fotoaparati in slike obdela v slogu aparata.

41.Photoshop.com Mobile

Urejevalnikov slik je veliko, če ne drugega, moramo že zaradi silno slovitega imena omeniti Photoshop.com Mobile, ki na mobilni telefon prinaša osnovno urejanje fotografij in je še posebej primeren za urejanje fotografij, posnetih s telefonom. Pa ne pričakujte preveč!

42.Photo Tools

Photo Tools vsebuje kopico orodij, ki jih potrebujejo boljši oz. zahtevnejši fotografi. Tako lahko izračunamo globinsko ostrino, čase osvetlitve pri podanih pogojih in podobne reči. Primeren je tako za lastnike digitalnih kot tudi analognih fotografskih aparatov.

43.Golden hour

Vsak malce bolj izkušen fotograf pozna termin "zlata ura", ko je sončna svetloba še prav posebej primerna za fotografiranje. Golden hour je uporaben kalkulator, ki nam za izbrani kraj izračuna, kdaj nastopi obdobje dneva, ko je sončna svetloba najprijetnejša. Zelo uporabno za boljšo dopustniško fotografijo.

Pisarna in besedilo

44.Astrid Task/Todo List

Glede na to, da imamo telefon vedno pri sebi, je lahko idealno orodje za zapisovanje beležk, raznih seznamov in drugega kratkega besedila. Tržnica ponuja goro programov v te namene, eden najbolj priljubljenih pa je Astrid Task/Todo List. Verjetno največja prednost v primerjavi s konkurenco je to, da se zna povezati z odlično in nadvse priljubljeno spletno storitvijo Remember The Milk, ki sicer ponuja tudi svojo rešitev za zapisovanje nalog, a je ta plačljiva.

45.PDF Viewer

Čeprav je večina zaslonov telefonov premajhna za resnejše branje, je kljub temu koristno, če lahko občasno odpremo kakšno datoteko PDF, ki smo jo prejeli po elektronski pošti. To nalogo povsem solidno opravlja PDF Viewer, za silo pa lahko z njim preberemo tudi kakšno enostavnejšo knjigo.

46.Kindle for Android

Za resnejše bralce, ki so kupci elektronskih knjig na Amazonu, je na voljo tudi uradni program Kindle for Android, ki deluje podobno kot tisti za PC ali napravo Kindle. Na Amazonu je tudi kopica brezplačnih knjig, s katerimi lahko preizkusite delovanje programov in predvsem način branja na zaslonu mobilnega telefona.

47.Aldiko

Aldiko je še en program za navdušene bralce, ki še najbolj spominja na Applove bralnike knjig. Odlično oblikovan ponuja pester izbor brezplačnih in plačljivih knjig, enostaven prenos in udobno branje. Zbirko knjig v telefonu lahko uredimo in brskamo po različnih kriterijih, mogoče pa je tudi iskanje po knjigah. Seveda lahko dodamo tudi lastne knjige, če jih imamo na računalniku (npr. v formatu PDF).

Slovenski izdelki

Tudi slovenski razvijalci pridno izdelujejo zanimive programe za platformo Android. Nekateri so namenjeni zgolj slovenskim uporabnikom, oziroma so uporabni za tiste, ki živimo v Sloveniji, najdemo pa tudi takšne, ki so zanimivi in sprejeti na globalnem trgu.

48.Toshl

Eden takšnih je program Toshl, ki omogoča, da na telefonu zapisujemo porabo sredstev. Podatki se ne shranjujejo samo v telefon, temveč so na željo porabnika varno preneseni tudi v osrednji strežnik, tako da jih lahko pregledujemo in obdelujemo tudi z računalnika. Tam so na voljo različnih pregledi in grafične analize, podatke pa lahko na različne načine izvozimo.

49.OdpiralniČasi

Zmagovalna program Si.mobilovega natečaja za programe Android OdpiralniČasi se povezuje z istoimensko spletno storitvijo in prikazuje odpiralne čase in kontaktne podatke za trgovine, lokale, brezplačna brezžična omrežja in druge zanimive lokacije. Zanimiva je možnost, da v fizičnem svetu poiščemo cilj tako, da telefon z vklopljeno kamero usmerimo po ulici, program pa nas bo usmeril v smeri iskane lokacije.

50.Vreme SLO

Vremenski programi so zelo razširjeni in priljubljeni tako na namiznih in prenosnih računalnikih kot tudi telefonih. Pričakovano smo tudi Slovenci dobili vremenski program za platformo Android, poimenovano Vreme SLO. Ta omogoča pregled trenutnih vremenskih podatkov, napovedi v sliki in besedi in radarske slike padavin. Poleg celozaslonskega programa je na voljo tudi namizni dodatek, ki na majhnem delčku zaslona prikazuje trenutno vreme na izbrani lokaciji ali pa na kraju, kjer smo, in prikazuje tudi vremenska opozorila, ki so (vsaj za voznike) najbolj aktualna prav v poletnem času.

51.Trola

Trola je praktičen program, namenjen uporabnikom ljubljanskega potniškega prometa, saj omogoča iskanje bližnjih avtobusnih postaj, pregled prog s seznama ali na karti, pregled predvidenih prihodov avtobusov za posamezne postaje in celo podatke o obvozih in posebnostih. Program je res skrbno izdelan, navdušujejo nekatere podrobnosti, kot je ta, da s tresenjem telefona programu signaliziramo, da želimo prenesti osvežene podatke.

Nenavadni programi

Izbira nenavadnih programov je precejšnja. Eni so povsem neuporabni, drugi so uporabni zgolj v teoriji, med njimi pa najdemo tudi kak biser.

52.

Najpogostejša vrsta programa za telefone je verjetno svetilka v takšni ali drugačni izvedbi. Gre za program, ki ne počne drugega, kot prikazuje povsem belo sliko čez ves zaslon in po možnosti nastavi največjo možno svetlost zaslona. Ena takih je enostavno poimenovani Flashlight. Koristno, če vaš androidni telefon tovrstnega programa še nima.

53.Bubble

Sodobni pametni telefonu so naphani z množico različnih tipal. In z nekaj domišljije lahko ta tipala uporabimo za precej nepričakovane namene. Telefon lahko spremenimo v "libelo" in z njegovo pomočjo izmerimo, ali miza, slika ali kaj podobnega res stoji, kot se spodobi. Tudi takih programov je na voljo cel kup, omenimo program Bubble, ki je eden enostavnejših, a še vedno povsem uporaben.

54.Compass

V kategorijo posebnežev smo uvrstili tudi vse programe, ki tako ali drugače izkoriščajo v telefone vgrajene digitalne kompase. Ti z nekaj kalibracij omogočajo dokaj zanesljivo ugotavljanje smeri neba. Izmed številnih omenimo Compass, ki podobno kot drugi do zdaj opisani programi v kategoriji, ni preveč obtežen z nepotrebnimi možnostmi in nastavitvami.

55.Rotary Dialer

Se vam zdi izbiranje z imenika ali tipkanje telefonske številke preveč dolgočasno? Pogrešate dobre stare čase, ko niste marali klicati ljudi, ki so imeli v telefonski številki visoke številke ali ničle? Potem je Rotary Dialer prava stvar za vas. Na zaslonu, občutljivem za dotik, simulira dobro, staro vrtljivo telefonsko številčnico, skupaj z zvokom povratnega vrtenja.

56.Google Googles

Pri Googlu imajo očitno čas, da poleg razvijanja sistema Android tudi eksperimentirajo z nenavadnimi zamislimi. Prvi izmed dveh "posebnih" programov se imenuje Google Googles in omogoča, da skozi fotoaparat telefonskega aparata "pogledamo" stvari, objekt ali človeka, program pa poskuša najti podatke o tem, kar gledamo. Googlanje slovenskih znamenitosti se ne konča vedno z uspehom, vsekakor pa program nakazuje prihodnost iskanja.

57.Google Sky Map

Če vam pogled zanese v nebu, pa nimate pojma, kaj je tam zgoraj, priskoči na pomoč Google Sky Map. Ko zazna našo lokacijo in ugotovi usmerjenost telefona, na zaslonu izrisuje nebo z vrisanimi in označenimi planeti, zvezdami, ozvezdji in še marsičim.

58.Remote for PowerPoint

Telefon lahko uporabimo tudi kot pripomoček za predstavitve. S programom Remote for PowerPoint postane vaš telefon podaljšek PowerPointa. Tako lahko z njim menjate "diapozitive", skačete med njimi, z drsenjem po zaslonu telefona se premikate po projekciji, telefon pa lahko prikazuje zabeležke ali samo predstavitev.

Igre

Igre so, pričakovano, ena izmed bolj množičnih kategorij. Med nepregledno množico se bodo našli kratkočasniki za vsakogar, tako za zaprisežene igračarje kot tudi za tiste, ki sicer igric ne povohajo.

59.Paper Toss

Ena izmed najbolj priljubljenih iger na Androidovi tržnici je Paper Toss. Gre za t. i. igro vrste "zapravljalnik časa", v kateri s potegom prsta po zaslonu poskušamo vreči zmečkan papir v koš za smeti. Da ni povsem enostavno, nam je v napoto sobni ventilator, ki pri vsakem poskusi piha nekoliko drugače in preusmerja naš met. Kot velja skoraj za vsak priljubljen program na tržnici, je na voljo kopica podobnih programčkov.

60.Labyrinth Lite

Če prejšnja igra na inovativen način izkorišča zaslon, občutljiv za dotik, potem lahko za Labyrinth Lite brez slabe vesti rečemo, da inovativno izkorišča tipalo naklona, ki je vgrajeno v sodobne pametne telefone. Igra simulira lesen zabojček s pregradami, skozi katerega s spreminjanjem naklona premikamo kovinsko žogico in jo mimo ovir poskušamo spraviti do cilja. Izjemno grafično podobo in odlično zamisel dopolnjuje še avtentičen zvok, zato lahko rečemo, da gre za res dober izdelek. V brezplačni različici je na voljo deset ugank, za doplačilo jih je na voljo še 1000.

61.Abduction

Tudi Abduction je lahkotnejša igra, ki izkorišča tipala sodobnih telefonov. Zgodba je enostavna - ste prikupna kravica in vesoljci so ugrabili vaše prijatelje. Vi ste njihovo edino upanje in s skakanjem po nekakšnih poličkah, ki jih dosežete z nagibanjem telefona in pobiranjem nagrad, jih lahko osvobodite. Primerno tudi za otroke, saj je na voljo več zahtevnostnih stopenj.

62.Frozen Bubble

Frozen Bubble je klasika, ki jo lahko igramo na množici naprav. Gre za odprtokodno igro zbiranja istobarvnih kroglic, ki hitro zasvoji. Ima 100 stopenj, na voljo pa je tudi urejevalnik, s katerim lahko ustvarjamo svoje.

63.Jewels

Tudi Jewels je igra, ki jo v podobnih izvedbah najdemo na številnih napravah. Tudi tu zbiramo kroglice istih barv. Zaradi enostavnosti začetnih stopenj pa bo navdušila tudi manj spretne igralce.

64.Empires Online

Pocket Empires Online je zelo priljubljena igra za več igralcev, v kateri upravljamo svoje kraljestvo in se borimo proti drugim igralcem. Za igranje potrebujete nekaj več časa, potrpljenja in tudi znanja, za "nagrado" pa boste ugotovili, da se vaše življenje vrti samo še okrog vašega kraljestva, Ja, vladanje ni enostavno!

Nekaj za otroke

Novodobni starši smo pripravljeni narediti marsikaj za par minutk miru. Tudi majhnim otrokom potisniti v roke pregrešno drag telefon. In da malčki ne bodo le z zobmi preizkušali trdnost telefona, lahko namestimo program, ki jih bo zabaval.

65.Toddler Lock

Eden takih, namenjenih najmlajšim, je Toddler Lock, ki v popolnosti zasede zaslon in zaklene vse tipke. Pritiski in potegi po zaslonu izrisujejo like in črte, zaslišijo pa se otrokom všečni zvoki. Težava je le, če prikazano otročička razjezi. Prekiniti igre ne bo znal, lahko se le znebi telefona.

66.MagicMarker

Programček MagicMarker omogoča enostavno risanje s prsti. Izberemo barvo in že lahko po zaslonu rišemo svetleče črte. Ne dvomimo, da risarsko nadarjenim omogoča, da izdelajo male umetnine, drugi pa bomo slike pač zadržali zase.

Namestimo jih enostavno

QR kode za vse programe, ki smo jih opisali v tem članku, najdete na naslovu

www.monitor.si/Android_66

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji