Testi - Laserski tiskalniki / Avtor - Jure Forstnerič

  • HP Laserjet M1132MFP

    Večopravilni laserski tiskalniki so načeloma domena večjih pisarn, a kar nekaj je tudi takih, ki so namenjeni majhnim, če ne celo domačim pisarnam. Tak je tudi Laserjet M1132MFP, ki v dokaj kompaktnem paketu in po dokaj nizki ceni prinaša poleg laserskega tiskalnika še kopirni stroj ter optični barvni bralnik (ni pa faksa). Naprava je pravokotne, škatlaste oblike, ohišje pa je iz kakovostne črne plastike. Na levi je majhen zaslon stanja in nekaj funkcijskih tipk, tako zaslon kot tipke so na konzoli, ki jo lahko nagnemo navzgor.

  • HP P1606DN

    Hpjev novi tiskalnik, model P1606DN, lepo kaže trend padanja cen oziroma filtriranje zmogljivosti vse nižje na cenovnih lestvicah. Gre za tiskalnik, namenjen manjšim pisarnam ali pa zahtevnejšim domačim uporabnikom, ki vključuje kar nekaj uporabnih dodatkov, ki smo jih večinoma vajeni šele pri dražjih modelih.

  • HP P1102 in P1102w

    Hpjevi majhni laserski tiskalniki so že nekaj časa preproste in cenovno ugodne naprave. Taka ostajata tudi modela P1102 in P1102W. Oblikovanje je že nekaj let stalnica, oblika teh tiskalnikov se ni spremenila že kar nekaj let, čeprav so se oznake (in zmogljivosti) menjavale. Še vedno gre za lične majhne škatle, kjer je P1102W črne, P1102 pa bele barve. Sicer gre za popolnoma enak tiskalnik, s tem da ima model s črko 'W' v imenu vgrajen še brezžični omrežni vmesnik, oba pa imata seveda tudi vmesnik USB.

  • Konica Minolta Bizhub 20

    Od Konice Minolte smo tokrat dobili dve napravi s presenetljivo podobnim imenom - Bizhub 20 in Bizhub 20P. Načeloma bi si mislili, da gre za praktično enako napravo, a ni tako. Bizhub 20P je srednje velik klasični črno-beli laserski tiskalnik, naprava brez črke 'P' v imenu pa je večja, gre za večopravilno napravo, ki ima še optični bralnik in faks. Verjamemo pa, da je kljub opazni razliki v videzu in dodatku optičnega bralnika ter faksa tiskalni del praktično enak. Na prvi pogled je videti, kot bi na obstoječo Bizhub 20P preprosto dodali zgornji del, ki ima bralnik in samodejni podajalnik.

  • Konica Minolta Bizhub 20p

    Naprave Bizhub podjetja Konica Minolta so že od nekdaj razmeroma veliki, poslovno naravnani tiskalniki. Poslovno naravnan je tudi novi Bizhub 20p, čeprav je po merah presenetljivo majhen in lahek. Na prvi pogled skoraj bolj spominja na kak malo večji laserski tiskalnik za domačo rabo. Resnico pa še najbolj razkrije največja priporočena zmogljivost tiska na mesec - do 30.000 strani, kar vsekakor ni teritorij domačih naprav. Gre torej za srednje zmogljiv črno-beli laserski tiskalnik, ki meri na manjše pisarne.

  • Brother DCP-9010CN

    Brother nam je poslal na preizkus novo večnamensko napravo, model DCP-9010CN. Gre za eno izmed bolj osnovnih barvnih laserskih večopravilnih naprav, ki pa ima kljub temu kar nekaj funkcionalnosti. Poleg tiskalnega dela imamo še optični barvni bralnik, tako da lahko naprava deluje tudi kot kopirni stroj. So pa izpustili faks (ki ga, roko na srce, potrebuje vse manj uporabnikov). Bistveno bolj uporaben je samodejni podajalnik papirja, ki prenese do 35 listov naenkrat.

  • Lexmark X264dn

    Lexmarkov novi X264dn je srednje velik večopravilni črno-beli laserski tiskalnik - naprava, kakršnih najdemo po pisarnah na tisoče. V vseh pogledih je opazno zmogljivejši od domačih naprav (tudi cenovno se od njih loči), a po priporočeni mesečni zmogljivosti in naprednih funkcijah in dodatkih zaostane za največjimi napravami (kakršna je sorodni X736de). V primerjavi z njimi je tudi nekajkrat cenejši in je tako dobra izbira za manjše pisarne (ali take, ki jim je gospodarska kriza zmanjšala proračun za take naprave).

  • Lexmark X736de

    Lexmark X736de je ena izmed večjih naprav, ki smo jih v zadnjem času gostili v našem laboratoriju. Že sama embalaža je komaj šla v dvigalo naše stolpnice - počivala pa je na leseni paleti. Gre torej za velik in zmogljiv tiskalnik, namenjen večjim pisarnam. Načeloma je previsok za navadne mize (v višino meri skoraj 80 cm), tudi teža ni majhna (44 kilogramov), če naročimo še dodatne predale, pa je lahko načeloma tudi samostoječ. Teh predalov je lahko kar veliko, saj je največja teoretična zmogljivost 3200 listov. Zgoraj je velik podajalnik, ki nam pomaga pri kopiranju, optičnem branju ali faksiranju daljših dokumentov. Pod tem je odlagalni prostor, kjer se naberejo natisnjeni listi (do 250 listov). Na levi strani proti zadku pa so vratca, pod katerimi se skrivata USB in omrežni vmesnik, ki je na teh napravah seveda obvezen. Spredaj pa ne moremo spregledati razmeroma velikega zaslona LCD, občutljivega za dotik. Ta se dobro izkaže in olajša delo z napravo.

  • Brother HL-3040CN

    Od Brotherja smo tokrat dobili na preizkus tiskalnik, ki se sicer lahko povsem primerja z laserskimi, a to ni. Namesto laserja so tu v uporabi diode LED. No, hudih praktičnih razlik nismo opazili, ne pri hitrosti ne pri kakovosti, tudi po porabi energije je primerljiv z drugimi barvnimi laserskimi tiskalniki tega cenovnega razreda.

    Objavljeno: 19.2.2010 13:22 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi
  • Xerox WorkCentre 3210

    Večopravilne naprave predstavljajo na področju brizgalnih tiskalnikov zelo velik del prodaje. Povsem drugače je v nižjem cenovnem razredu pri laserskih napravah. Te so praviloma dražje kot brizgalniki, zato jim izdelovalci bolj redko dodajajo optični bralnik in z njim povezane zmogljivosti. Xeroxov WorkCentre 3210 predstavlja novo lasersko večopravilno napravo, ki se uvršča med najcenejše tovrstne stroje.

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji