Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Brother DCP-9010CN

Brother nam je poslal na preizkus novo večnamensko napravo, model DCP-9010CN. Gre za eno izmed bolj osnovnih barvnih laserskih večopravilnih naprav, ki pa ima kljub temu kar nekaj funkcionalnosti. Poleg tiskalnega dela imamo še optični barvni bralnik, tako da lahko naprava deluje tudi kot kopirni stroj. So pa izpustili faks (ki ga, roko na srce, potrebuje vse manj uporabnikov). Bistveno bolj uporaben je samodejni podajalnik papirja, ki prenese do 35 listov naenkrat.

Večopravilne laserske naprave so praviloma razmeroma velike, DCP-9010CN pa ostaja še kar kompakten - kljub temu tehta dobrih 22 kilogramov. Delovanje je za lasersko napravo povprečno glasno. Ker gre za pisarniški stroj, je omrežni vmesnik praktično obvezen - poleg klasičnega USBja, seveda. Spodaj imamo predal, ki lahko drži do 250 listov, poleg njega imamo še podajalnik za posamezne liste. Ker gre za bolj vstopni model (vsaj med barvnimi napravami), nimamo možnosti dodatnih predalov oziroma podajalnikov. Natisnjeni dokumenti se zbirajo na zgornjem pladnju, tam se jih lahko nabere do 100.

Ločljivost tiskanja je povsem povprečnih 600 DPI, programsko pa jo lahko dvignemo na 2400 DPI (čeprav so razlike razmeroma majhne). Kakovost ni nič posebnega, tekst je odličen, grafika pa povprečna. Barve delujejo nekoliko sprane in niso najbolj pravilne - a za razne grafikone in podobno bo tisk več kot dovolj dober.

Brother pri tiskalniku oglašuje 16 strani na sekundo, ne glede na to, ali tiskamo barvno ali črno-belo. Ta številka se z našimi meritvami povsem ujema (no, če smo natančni, smo izmerili 15,7 strani na minuto pri črno-belem tisku). Je pa opazno počasnejši pri uporabi barv - naše poslovno poročilo na devetih straneh je tiskal minuto in pol, kar da rezultat le še šest strani na minuto. Prva stran se natisne solidno hitro, pri ogreti napravi v desetih sekundah, pri daljšem premoru pa po 27 sekundah. To se morda sliši veliko, a so tudi naprave, ki potrebujejo po daljšem času tudi minuto in več.

DCP-9010CN tako ne prinaša nič novega in nobenih presenečenj. Cena je še kar dobra, manj pa smo bili navdušeni nad ceno izpisa, tako črno-belega kot barvnega. Pri prvem velja ena stran 3,2 centa, pri drugem pa 17,7 centa.

Brother DCP-9010CN

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 4.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 6.

Velikost (razred): A4 (osnovni barvni).

Vmesniki: USB, omrežni.

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, 128 MB pomnilnika.

Prodaja: Partenrji Brother, www.brother.si.

Cena: 420 EUR (cena natisnjene ČB strani 2,3 centa, cena natisnjene barvne strani 17,7 centa).

Za: Cena naprave.

Proti: Hitrost fotokopiranja, cena na izpisano stran.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji