Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Konica Minolta Bizhub 20

Od Konice Minolte smo tokrat dobili dve napravi s presenetljivo podobnim imenom - Bizhub 20 in Bizhub 20P. Načeloma bi si mislili, da gre za praktično enako napravo, a ni tako. Bizhub 20P je srednje velik klasični črno-beli laserski tiskalnik, naprava brez črke 'P' v imenu pa je večja, gre za večopravilno napravo, ki ima še optični bralnik in faks. Verjamemo pa, da je kljub opazni razliki v videzu in dodatku optičnega bralnika ter faksa tiskalni del praktično enak. Na prvi pogled je videti, kot bi na obstoječo Bizhub 20P preprosto dodali zgornji del, ki ima bralnik in samodejni podajalnik.

Kakorkoli že, po velikosti sodi nekje v sredino večopravilnih laserskih naprav. Zgornji del krasi samodejni podajalnik listov, ki ga uporabljamo za kopiranje in faksiranje daljših dokumentov. Zelo pohvalno je tudi to, da so vgradili enoto za tiskanje na obe strani. Zadaj nas pričakajo poleg faksa še trije vmesniki - omrežni, vzporedni in USB. V pisarnah nam pride še najbolj prav prvi, medtem ko se vzporedni vse manj uporablja. V predal bomo lahko pospravili do 250 listov, zraven pa je še podajalnik, v katerega gre do 50 listov. To lahko povečamo s predali po 250 listov, odlagalnik pa lahko drži hkrati 150 listov.

Bizhub 20 naj bi po besedah Konice Minolte tiskal s hitrostjo 32 strani na minuto. Mi lahko to nazivno hitrost potrdimo - pri našem preizkusu smo dobili praktično enak rezultat, kar je najhitreje v razredu večopravilnih črno-belih laserskih naprav. Tudi druge naše preizkusne datoteke so se zelo hitro natisnile. Omenimo le čas, ki ga potrebuje za izpis prve strani - devet sekund je tu zelo dober rezultat. Tudi kopiranje in branje je solidno hitro, pri prvem je tudi uporaba samodejnega podajalnika zelo hitra. Nič nas ni presenetilo, da je tisk grafike zgolj povprečen. Je pa zato besedilo čisto in natančno - kot se za pisarniške laserske naprave spodobi.

Bizhub je zelo dobra izbira za pisarne, ki potrebujejo vsestransko napravo, hkrati pa ne potrebujejo ali ne želijo barvnega tiska. Največja priporočena zmogljivost na mesec je 30.000 listov in to je za večino manjših pisarn povsem dovolj. Cena izpisa je ugodna, manj ugodna pa je cena same naprave.

Konica Minolta Bizhub 20

Kaj: Laserski tiskalnik, kopirni stroj, optični barvni bralnik, faks.

Vmesniki: USB, omrežni, vzporedni, faks.

Velikost (razred): A4 (dražji ČB).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 32 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, PostScript, 62 MB pomnilnika.

Cena: 600 evrov.

Cena natisnjene ČB strani: 1,4 centa.

Prodaja: Gorenje Point, Likopris

Za: Hitrost izpisa, hitrost fotokopiranja, cena izpisa.

Proti: Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji