Teme - brskalnik

 • Microsoftov Spartan na voljo za preizkus

  Microsoft je v najnovejšo posodobitev predogleda Windows 10 vključil tudi povsem nov spletni brskalnik Spartan. Kot je znano, nov brskalnik temelji na povsem novih temeljih in je po Microsoftovih besedah pripravljen za spletno izkušnjo v dobi mobilnih naprav.

  Objavljeno: 31.3.2015 01:00več
 • (Ne)Zasebno brskanje z Macom

  Spletna stran MacIssues je razkrila, da zasebni način brskanja s spletnim brskalnikom Safari ne deluje. Naslovi obiskanih spletišč se namreč kljub izrecni prepovedi z uporabniške strani še vedno shranjujejo na lokalni disk. Baza neželenih podatkov se nahaja na področju ~/Library/Safari/WebpageIcons.db. Gre za datoteko, ki jo zlahka odpremo s slehernim pripomočkom SQLite. Preprost postopek nam razkrije seznam vseh obiskanih spletnih naslovov, ne glede na to, ali smo nanje zajadrali v varnem ali običajnem načinu pohajkovanja po spletu. V kolikor želimo, da naše spletno početje ostane skrito, imamo zaenkrat zgolj dve možnosti, uporabo drugega spletnega brskalnika ali redno brisanje datoteke WebpageIcons.db.

  Objavljeno: 18.3.2015 08:00več
 • Microsoftov brskalnik Spartan mogoče pride na Windows 7

  Pri Microsoftu pospešeno delajo na prihajajočem operacijskem sistemu Windows 10, ob njem pa tudi na novem spletnem brskalniku, trenutno imenovanem Spartan. S tem se želijo oddaljiti od brskalnika Internet Explorer, ki je za mnogo uporabnikov na slabem glasu. Začele pa so se pojavljati govorice, da bo brskalnik Spartan na voljo tudi za starejše sisteme, konkretno za Windows 7, ki trenutno predstavlja največji delež med uporabljanimi operacijskimi sistemi. Velja omeniti, da bo v Windows 10 še vedno na voljo tudi Internet Explorer, a predvsem zaradi združljivosti za nazaj, po privzetem pa se bo uporabljalo novi brskalnik.

  Objavljeno: 28.1.2015 15:00več
 • Novi spletni brskalnik izpod prstov ustanovitelja Opere

  Jon von Tetzchner, so-ustanovitelj spletnega brskalnika Opera (in tudi podjetja enakega imena), je predstavil razvojno različico novega brskalnika, trenutno imenovanega Vivaldi. Jon je sicer podjetje Opera zapustil leta 2011, pravi pa, da ta hip ni brskalnika, ki bi bil namenjen zahtevnim uporabnikom.

  Objavljeno: 27.1.2015 13:00več
 • Veliki test: Spletni brskalniki

  Od dne, ko so računalniki postali tudi komunikacijske naprave, so spletni brskalniki med najbolj rabljenimi kosi programja. Ne le na namizju, spletni brskalnik je nepogrešljiv spremljevalec tablic in pametnih telefonov. Večinoma je pravzaprav kar brskalnik tisto, kar naredi neko tradicionalno napravo – pametno.

  Objavljeno: 24.6.2014 | Kategorija: Veliki testveč
 • Bo Chrome odpravil URL-je?

  V najnovejši verziji brskalnika Chrome Canary je Google odstranil enega izmed najosnovnejših sestavnih delov interneta – spletni naslov (URL). Kaj to pomeni?

  Objavljeno: 6.5.2014 06:00več
 • Firefox z novim vmesnikom

  Mozilla je objavila novo različico spletnega brskalnika Firefox, ki vsebuje največ sprememb v uporabniškem vmesniku od leta 2011. Dotaknili so se domala vseh elementov, začenši z videzom zavihkov, ki so zdaj bolj elegantni, hitrejši pri odpiranju, ob neuporabi pa se pomaknejo v ozadje.

  Objavljeno: 30.4.2014 01:00več
 • Opera z novo aplikacijo za varčevanjem s prenosom podatkov

  Podjetje Opera, najbolj znano po istoimenskem brskalniku, je konec lanskega leta začela s preizkušanjem beta različice aplikacije Max, sedaj pa so začeli s predhodno registracijo javne preizkusne različice za uporabnike sistema Android. Aplikacija Opera Max je namenjena varčevanju s podatki, ki jih prenašamo preko mobilnih omrežji, saj stiska podatke, ki jih večina aplikacij vleče s spleta. Sem spadajo tudi videi, fotografije in besedila. Njihov brskalnik že več let opravlja tovrstno stiskanje, z novo aplikacijo pa bodo to tehnologijo očitno še razširili.

  Objavljeno: 19.2.2014 10:00več
 • Mobilni Chrome proti Firefoxu

  Bitka med spletnimi brskalniki se seli z namizja med mobilne naprave. Ker Apple in Microsoft svojemu operacijskemu sistemu prilagata spodobna brskalnika in obenem otežujeta delo tekmecem (Google je taktiko povzel šele nedavno), je boj najsrditejši na področju Androida. V spopadu se pomerita znani imeni.

  Objavljeno: 24.9.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Opera Next z novim temeljem

  Majhno neodvisno norveško podjetje Opera je objavilo povsem novo generacijo spletnega brskalnika z imenom Opera Next, ki temelji na povsem drugačnem jedru kot doslej. Uporabljajo namreč odprtokodni projekt Chromimum oziroma njegovo jedro Blink (osnova za Googlov Chrome), opustili pa so doslej lastno jedro Presto.

  Objavljeno: 29.5.2013 01:00več