Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Mitja Rutnik | Monitor Marec 2013 | Teme: android, brskalnik, google

Bodimo produktivni!

Za večino ljubiteljev mobilne tehnologije so danes aplikacije izjemnega pomena. Za vsako področje oziroma kategorijo jih je na voljo že zelo veliko, tako da uporabniku ni vedno najlaže poiskati najboljših. Pripravili smo seznam desetih zanimivih in koristnih aplikacij za povečanje produktivnosti.   

Evernote

Aplikacija Evernote je digitalna beležnica, namenjena predvsem tistim, ki nimajo popolnega spomina. V to skupino pa na žalost sodimo praktično vsi, kajne? Z njegovo pomočjo lahko preprosto in predvsem hitro shranimo različne vrste podatkov, pa naj bodo to razni zapiski, slike, glasovne datoteke in celo spletne strani, ki si jih želimo ogledati kasneje. Velika prednost Evernota pa je v tem, da so nam vsi ti podatki na voljo vselej in povsod, saj aplikacija omogoča sinhronizacijo med različnimi napravami. Evernote lahko torej uporabljamo tako na osebnih računalnikih kot tudi na različnih mobilnih platformah, med katere sodijo Android, iOS, BlackBerry in pa Windows Phone. Vsi shranjeni podatki so seveda dobro urejeni oziroma pregledni znotraj aplikacije, tako da boste ob kopici zapiskov, slik in drugih bolj in manj pomembnih informacij zlahka našli tiste, ki jih ob določenem času potrebujete. Pri tem so vam v pomoč tagi oziroma oznake, ki jih dodate podatkom,  in pa seveda iskalnik, ki bo na podlagi teh želene podatke laže našel. Med drugim  lahko ustvarite tudi do 250 različnih tako imenovanih Notebookov oziroma zvezkov, v katere lahko za še večjo preglednost shranjujete različne vrste informacij. Evernote je ena izmed najbolj priljubljenih aplikacij za produktivnost, saj jo po svetu uporablja že več kot 50 milijonov uporabnikov. Kot je mogoče razbrati iz njihovega slogana, z njegovo pomočjo nikoli več ne boste pozabili ničesar, to pa vam bo zagotovo olajšalo vsakdan.

Evernote

Digitalna beležnica

Kje: evernote.com/evernote

Cena: Brezplačno.

✓    Enostavno dodajanje in urejanje podatkov.

✗    Na trenutke (pre)počasno delovanje.

Dropbox

Aplikacija Dropbox rešuje težave, s katerimi se danes spoprijemlje veliko število uporabnikov. Nekateri od njih namreč uporabljajo več različnih računalnikov oziroma naprav, to pa v praksi pomeni, da nimajo vedno dostopa do vseh svojih podatkov, saj so ti razpršeni po veliko različnih napravah (službeni računalnik, domači računalnik, pametni telefon, tablica …). Spet drugim primanjkuje prostora v mobilnih napravah in morajo v želji, da bi si naložili najnovejšo različico igrice Angry Birds ali pa nov album Helene Blagne, sprejeti težko odločitev in izbrisati tiste podatke, ki jih najmanj potrebujejo. Aplikacija Dropbox uspešno rešuje omenjene težave, saj omogoča hitro in preprosto hrambo podatkov vseh različnih vrst kar v spletu. Dropbox lahko torej uporabite za shranjevanje glasbenih datotek, filmov, raznih poslovnih dokumentov in vseh drugih datotek, ki jih najdete v vašem računalniku in mobilni napravi. Seveda je poskrbljeno tudi za sinhronizacijo, saj lahko Dropbox poleg na osebnem računalniku uporabljate tudi na napravah z Androidom, iOS in BlackBerryjem. Vsi podatki, ki ste jih shranili v oblak, so vam tako na voljo praktično povsod, vendar morate imeti za dostop internetno povezavo. Dropbox je bil s strani medijev onstran luže označen kot eden izmed najbolj vročih start-up podjetij, po katerem je kazal apetite celo veliki Apple. Njihovo ponudbo za prevzem, vredno okoli 600 milijonov evrov, sta ustanovitelja zavrnila, a se je to kmalu zatem izkazalo za odlično potezo. Dropbox ima namreč danes že več kot 100 milijonov uporabnikov po vsem svetu. Ponujajo tako brezplačno (do 2 GB prostora in več) kot tudi nekaj plačljivih paketov (od 7,5 evra na mesec naprej) in čeprav jim 96 odstotkov uporabnikom za storitve ne plačuje, so leta 2012 vendarle ustvarili visokih 375 milijonov evrov prihodkov.

Dropbox

Storitev v oblaku.

Kje: www.dropbox.com/mobile.

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (od 7,5 EUR/mesec naprej).

✓    Podpira veliko različnih formatov.

✗    Dražji od konkurentov.

Any.DO

Tempo življenja je vedno hitrejši, saj skorajda ne mine dan, ko nas ne bi čakala kopica takih in drugačnih opravil. In če si slednjih ne zapisujete, se kar hitro zgodi, da katero izmed njih spregledate in ga zato ne opravite, potem pa nemalokrat sledijo tudi težave (opomin za položnico, prazen hladilnik, jezna žena …). Da bi se izognili neprijetnostim na tem področju, je pametno in predvsem produktivno uporabljati enega izmed organizatorjev opravil. Teh je sicer na voljo kar nekaj, med njimi pa iz množice definitivno izstopa predvsem Any.DO. V šali bi lahko rekli, da je največji problem večine organizatorjev opravil to, da za upravljanje različnih opravil porabimo več časa, kot pa za sama opravila, saj zaradi slabe zasnove teh aplikacij z njihovo rabo zgubimo veliko časa. Na tem področju se Any.Do razlikuje od večine, saj je dodajanje, urejanje in posledično tudi brisanje opravil nadvse enostavno in predvsem hitro. Opravila lahko poleg ročnega vnosa s pomočjo tipkovnice dodate tudi z glasovnim ukazom, kar definitivno še dodatno olajša uporabo aplikacije. Slednja je na voljo tako za operacijski sistem Android kot tudi iOS, brskalnik Chrome, možna pa je tudi integracija z vašim Gmail računom. Poskrbljeno je seveda tudi za sinhronizacijo, tako da boste vedno na tekočem s svojimi opravili, ne glede na to, katero napravo uporabljate ob določenem času. Any.DO je nadvse priljubljena in popolnoma brezplačna aplikacija, ki jo uporablja že več milijonov zadovoljnih uporabnikov z vsega sveta.

Any.DO

Organizator opravil.

Kje: www.any.do.

Cena: Brezplačno.

✓    Nadvse enostavna raba.

✗    Ni možnosti za ponavljajoča se opravila.

mSecure

Povprečen uporabnik interneta je registriran na veliko različnih spletnih straneh, ima vsaj en elektronski naslov in po možnosti uporablja še razne druge storitve, kot so na primer Paypal in podobne, kjer je varovanje osebnih podatkov še toliko pomembnejše. Za dostop do vseh omenjenih pa potrebujemo seveda lastno uporabniško ime in pa geslo, ki se večinoma tudi razlikuje od strani do strani. Razlogi za to so različni, saj je v osnovi to precej varneje, poleg tega imajo različne strani različne pogoje pri izbiri gesel (samo črke, črke in številke …). V praksi se tako nemalokrat zgodi, da določeno geslo pozabite, s tem pa vam je posledično dostop do želene strani oziroma storitve onemogočen. Seveda je pri večini teh na voljo tudi možnost spremembe oziroma resetiranje gesla, a to za uporabnika velikokrat ni najboljša rešitev. Na voljo je veliko boljša in preprostejša rešitev, ki prihaja v obliki aplikacije za shranjevanje gesel in drugih osebnih podatkih. Imenuje se mSecure in poskrbi, da boste imeli do vaših osebnih podatkov na čelu z različnimi gesli vedno dostop na različnih napravah in bodo dobro varovani pred nepridipravi. Aplikacija omogoča hranjenje občutljivih osebnih podatkov, ki jih lahko za večjo preglednost razporedite po različnih kategorijah, ki ste jih ustvarili po želji (osebni podatki, gesla, bančni podatki …). Za preglednost dodatno poskrbi še okoli 250 različnih ikon, ki jih lahko pripnete oziroma dodate želenim podatkom. Na voljo je tudi več različnih predlog za lažje in hitrejše vnašanje podatkov in še kopica drugih uporabnih in zanimivih funkcij. Sinhronizacija poskrbi, da boste do vseh teh podatkov imeli dostop povsod (iOS in Android OS), razen seveda, če izgubite geslo za aplikacijo mSecure.

mSecure

Shranjevanje osebnih podatkov.

Kje: msevensoftware.com.

Cena: 8 EUR.

✓    Odlična zaščita podatkov.

✗    Visoka cena.

PocketMoney

V današnjem času, ko svet pesti gospodarska kriza, je večina potrošnikov veliko previdnejša z denarjem. Vsak evro je pomemben in če jih želimo med mesecem ali letom prihraniti čim več, je priporočljivo voditi vse stroške gospodinjstva. Pomoč pri tem nam ponuja PocketMoney, aplikacija, ki jo lahko uporabljajo lastniki mobilnih naprav z Androidom in iOS. PocketMoney je aplikacija za spremljanje osebnih financ, s katero je lahko razbrati, koliko denarja smo zapravili med mesecem. Omogoča hiter in preprost vnos vseh stroškov, te pa lahko poljubno razdelimo v različne kategorije (položnice, hrana, zabava …) Na voljo je kar nekaj različnih predlog, po želji pa lahko seveda dodamo, oziroma ustvarimo popolnoma nove kategorije. Ob pomoči aplikacije PocketMoney lahko nastavite tudi mesečni proračun, da vas bo ob prekoračitvi obvestil. Ob pomoči grafov, ki jih aplikacija samodejno ustvari, lahko natančno razberete oziroma vidite stroške po kategorijah, to pride še kako prav. Vse podatke pa lahko med drugim tudi enostavno izvozite v različnih formatih in jih shranite v vašem računalniku. Seveda pa poleg stroškov omogoča tudi vnos vseh prihodkov, tako da vseskozi natanko veste, koliko denarja imate na bančnem računu ali pa v nogavici pod posteljo. PocketMoney je zelo uporabna aplikacija in na svojem področju tudi ena izmed najbolj priljubljenih. Žal ni brezplačna, saj boste morali zanjo odšteti 3,84 evra.

PocketMoney

Organizator osebnih financ.

Kje: www.catamount.com.

Cena: 3,84 EUR.

✓    Možnost dodajanja dodatnih profilov.

✗    Neprivlačno oblikovanje.

Documents To Go

Za vse tiste, ki imate veliko opraviti s takimi in drugačnimi dokumenti, je podjetje DataViz pripravilo odlično aplikacijo z imenom Documents To Go. Slednja omogoča uporabo in urejanje različnih dokumentov Microsoft Officea in pa PDFja, kjerkoli že ste. Je daleč najbolj priljubljena aplikacija za branje in urejanje dokumentov, saj jo poleg izjemne funkcionalnosti krasi odličen in predvsem preprost uporabniški vmesnik, ki uporabniku olajša delo z njo. Na voljo je za Android, iOS, BlackBerry in pa operacijske sisteme S60, ob pomoči aplikacije Windows pa omogoča tudi sinhronizacijo dokumentov med vašim osebnim računalnikom in mobilno napravo.  Aplikacija Document To Go je na voljo v dveh različicah, brezplačni in plačljivi. Brezplačna vam omogoča uporabo oziroma branje samo dokumentov za Word, PowerPoint in pa Excel; za dobrih deset dodatnih evrov, kolikor je treba odšteti za plačljivo različico, pa boste pridobili dodatne funkcionalnosti, ki vam bodo omogočile ustvarjanje novih dokumentov in pa urejanje tistih, ki jih že imate. Poleg tega plačljiva različica Documents To Go podpira tudi branje datotek PDF, le urejati jih,  pričakovano, ne morete. Trg sicer ponuja različne alternative teh aplikacij, a je ta med uporabniki deležna največ zaupanja. Enostavna raba in pa obilica odličnih funkcij sta ključni za uspeh Document To Go. Edina težava je sorazmerno visoka cena, 11,35 evra.

Documents To Go

Pregledovalnik/urejevalnik dokumentov.

Kje: www.dataviz.com/dtg_home.html.

Cena: 11,35 EUR.

✓    Podpira dokumente Officea in PDFja.

✗    Cena.

Flipboard

V internetu je vsak dan objavljena gora novih oziroma svežih novic za praktično vsako področje, ki vam pade na pamet. Uporabniki tako v želji po iskanju zanimivih in kvalitetnih novic za določeno področje (na primer računalništvo) večkrat na dan obiščejo velikansko količino različnih spletnih strani, da bi potešili svoje apetite po najnovejših in najzanimivejših vsebinah. Tako početje je precej zamudno, če to počnete prek tabličnega računalnika ali mobilnika, zna pa biti celo neprijetno, saj na žalost še veliko spletnih strani ni prilagojenih mobilnim napravam. Rešitev ponuja Flipboard, popolnoma osebna spletna revija, katere vsebino lahko vsak posameznik  prilagodi svojim željam. Flipboard je nadvse priljubljena aplikacija, ki se danes lahko pohvali že s 100 milijoni uporabnikov. Krasi jo nadvse dovršen in preprost uporabniški vmesnik, ki uporabniku ponuja izjemno in predvsem unikatno izkušnjo. Aplikacija deluje nadvse enostavno, saj si ob registraciji oziroma prijavi preprosto izberete teme, ki vas zanimajo (računalništvo, finance …), Flipboard pa vam nato prikaže najnovejše in najzanimivejše članke bolj ali manj znanih svetovnih založnikov z izbranega področja. Tako so vam vseskozi na voljo le vsebine, ki vas zanimajo, po tistih, na katere se požvižgate, pa vam ne bo treba brskati. Flipboard je na voljo vsem uporabnikom platforme Android in iOS, najbolje od vsega pa je to, da je aplikacija povsem brezplačna.

Flipboard

Osebna spletna revija.

Kje: flipboard.com.

Cena: Brezplačna.

✓    Odlična uporabniška izkušnja.

✗    Uporaba brez internetne povezave ni mogoča.

Pocket

Če ste eden izmed tistih, ki si zaradi pomanjkanja časa ali pa v nekaterih primerih tudi energije v danem trenutku ne morete natančno ogledati želene spletne strani, vam priporočamo uporabo aplikacije Pocket. Z njo preprosto shranite vse spletne strani, ki se vam zdijo zanimive, in do njih dostopate takrat, ko pač želite. Vse shranjene strani boste našli znotraj aplikacije Pocket v urejenem zaporedju, tako da vam ne bo treba izgubljati preveč časa z iskanjem tiste, ki si jo želite ogledati. Velika prednost te aplikacije je v tem, da se vse strani shranijo v vašo napravo. To pomeni, da lahko do njih pridete vselej, in to brez internetne povezave. Zelo pomemben element aplikacije, s katerim se na poti izognemo plačevanju prenosa podatkov po mobilnih omrežjih. Na voljo je za Windows (PC) in za naprave z Androidom in iOS, posledično pa je seveda dobro poskrbljeno za sinhronizacijo. Zanimivejše strani lahko zaradi še večje preglednosti dodatno označite kot pomembnejše in pa celo arhivirate, nadvse enostavno pa si jih lahko delite tudi s prijatelji v različnih družabnih omrežjih. Pocket je integriran tudi v veliko različnimi mobilnimi aplikacijami, med katere sodi tudi zgoraj opisani Flipboard. Med drugim bi lahko izpostavili še aplikacije, kot so Google Currents, Zite, Pulse, in pa brskalnik Dolphin. Pocket je popolnoma brezplačna aplikacija, ki se lahko pohvali z več kot sedem milijoni uporabnikov.

Pocket

Shranjevanje spletnih strani.

Kje: getpocket.com.

Cena: Brezplačna.

✓    Offline raba.

✗    Občasne napake pri prikazovanju slik.

Kayak

Čeprav je za marsikoga velik užitek že samo načrtovati naslednje potovanje, lahko to popotniku povzroči tudi stres, predvsem zaradi velike količine dela, ki ga mora v to vložiti. Najti najugodnejše letalske karte in pa ustrezen hotel, ki bo zadostil potrebam posameznika, je včasih naporno in dolgotrajno delo. V tej fazi načrtovanja popolnega dopusta je popotnikom v veliko pomoč aplikacija Kayak, ki je eden izmed vodilnih iskalnikov letalskih kart, hotelov, križarjenj … Uporabnik lahko s Kayakom, ki si ga lahko v svojo mobilno napravo naložijo uporabniki Androida in pa operacijskega sistema iOS, prihrani veliko časa, živcev in pa z malo sreče tudi denarja. Iskanje letalskih kart je nadvse enostavno, saj preprosto vnesete odhodno in prihodno letališče in pa želeni termin, Kayak pa bo na podlagi vaših podatkov prikazal lete različnih letalskih družb. Uporabnik lahko vse lete tudi enostavno filtrira po ceni, času odhodnega/prihodnega leta, številu postankov in podobnem. Izbrani let pa lahko preprosto rezervira kar znotraj aplikacije. Postopek je podoben, ko je govor o rezervaciji hotela in drugih turističnih storitev. Kayak namreč zbere vse ponudbe na enem mestu, tako da jih uporabniku ni treba iskati po več ducat različnih straneh. Aplikacija je tako zares nujna za vse popotnike, ki želijo hitro in učinkovito poiskati najugodnejše ponudbe. Seveda pa je njena raba popolnoma brezplačna za vse.

Kayak

Iskalnik turističnih storitev.

Kje: www.kayak.com/mobile.

Cena: Brezplačna.

✓    Vse na enem mestu (letalske karte, hoteli …).

✗    Premalo informacij o letih.

Podio

Vodenje različnih projektov znotraj podjetja ni enostavno. Še posebej, če je kak projekt obsežnejše narave in pri njem sodeluje večja skupina ljudi. Usklajevanje in komunikacija znotraj projektne ekipe, nadzor nad opravljenimi dejavnostmi in sama organizacija dela povzročata nemalo skrbi in težav ne samo vodji projekta, temveč tudi vsem drugim, ki sodelujejo pri njem. Zaradi tega podjetja vedno bolj uporabljajo različna orodja projektnega managementa, ki znatno olajšajo celotno delo projekta in omogoča hitro komunikacijo med člani projektne ekipe, preprosto deljenje oziroma izmenjavo raznih datotek in podobno. Eno izmed takih orodij se imenuje Podio, aplikacija, ki deluje na platformi Windows (PC) ter Android in pa iOS in seveda omogoča tudi sinhronizacijo. Delo lahko posledično poteka nemoteno tudi takrat, ko je eden ali več sodelujočih na poti. Podio je delo ameriškega podjetja Citrix, ki se lahko pohvali z velikim številom uspešnih izdelkov, med katerimi sta bolj znana GoToMeeting in pa GoToWebinar. Prav tako se je za velik uspeh izkazal Podio, ki je postal nepogrešljivo orodje kar nekaj velikih in malih podjetij. Med njihove uporabnike in stranke sodi tudi kar nekaj svetovno prepoznavnih podjetij, ko so BMW, Alcatel-Lucent in pa Twitter. Uporaba orodja in aplikacije Podio ni brezplačna, saj zahteva mesečno plačilo. Slednje pa glede na prednosti, ki jih ponuja, niti ni pretirano, saj stane okoli 7,5 evra na uporabnika.

Podio

Projektni management.

Kje: company.podio.com/mobile.

Cena: 7,5 EUR/mesec na uporabnika.

✓    Preprost za uporabo.

✗    Malenkost prepočasno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji