Teme - avtomobil

 • Huawei in Audi z avtonomnimi vozili za kitajski trg

  Huawei in Audi sta oznanila sodelovanje pri razvoju tehnologije, ki bo omogočala popolnoma avtonomno vožnjo vozil, namenjenih kitajskemu trgu.

  Objavljeno: 13.10.2018 09:00več
 • Ford predlaga univerzalni jezik za samovozeče avtomobile

  Kljub temu, da so pravila obnašanja v prometu jasno določena s prometnimi predpisi, je v praksi še vedno precej dogajanja odvisnega od neverbalne komunikacije, denimo med voznikom avtomobila in pešcem, oziroma kolesarjem. Pešec tipično pogleda voznika v vozilu, ta pa mu zelo pogosto s kimanjem ali roko da vedeti, da mu daje prednost. Takih napol podzavestnih signalizacij je več, kot si morda prestavljamo.

  Objavljeno: 5.10.2018 09:00več
 • Audi stavi na elektriko

  Nemški proizvajalec avtomobilov Audi je v San Franciscu predstavil svoje prvo električno vozilo, namenjeno potrošnikom.

  Objavljeno: 18.9.2018 11:00več
 • BMW bo imel svojega digitalnega pomočnika

  Sprva je bilo videti, da bodo glavni ponudniki informacijskih rešitev imeli vsak svojega digitalnega pomočnika (Alexa, Siri, Cortana, Google Assitant, Bixby), ostali proizvajalci pa bodo pretežno posvojili eno od teh rešitev in se usmerili zlasti v dodatke in integracije za te platforme.

  Objavljeno: 7.9.2018 08:00več
 • Huda kri zaradi počasnih avtonomnih vozil

  V mestu Chandler se stanovalci pritožujejo nad avtonomnimi vozili podjetja Waymo (ta je sicer v lasti Alphabeta), češ, da so počasna in zadržujejo promet. Waymo ima v tem arizonskem mestu svojo pisarno, sosedje pa pravijo, da ta vozila enostavno sovražijo. Vozila so namreč sprogramirana za počasno, defenzivno vožnjo, in imajo kar nekaj težav z določenimi križišči. Vozniki te prepočasne avtomobile na trenutke kar obvozijo, nesreč sicer še ni bilo.

  Objavljeno: 30.8.2018 10:00več
 • Tesla razvija svoj čip za umetno inteligenco

  Podjetje Tesla je v svojem nedavnem poslovnem poročilu mimogrede razkrilo, da že dve leti razvija svojo lastno procesorsko tehnologijo za umetno inteligenco, strojno učenje in računalniški vid, ki jih bodo uporabljali prvenstveno v svojih prihodnjih avtomobilih.

  Objavljeno: 8.8.2018 10:00več
 • Prihajajo BMWji z Amazonovo Alexo

  BMW bo v naslednjih dneh začel s prodajo avtomobilov, opremljenih z Amazonovo digitalno asistentko Alexo.

  Objavljeno: 30.7.2018 12:00več
 • Nissan zavajal kupce električnih avtomobilov

  Kupci avtomobila Leaf v Angliji so sprožili preiskavo podjetja Nissan, zaradi domnevnega zavajanja kupcev.

  Objavljeno: 2.7.2018 09:00več
 • Tesla z Autopilotom v policijski avto

  Voznik Tesle S je v Kaliforniji trčil v policijski avto. V času nesreče je vozilo upravljal (pol)avtonomni sistem Autopilot.

  Objavljeno: 31.5.2018 09:00več
 • Video: Nissan Qashqai ProPilot

  V novi številki Monitorja smo preizkusili Nissanov Qashqai, opremljen s paketom asistenčnih sistemov ProPilot. Pri Nissanu pravijo, da gre za enega cenejših avtomobilov s tovrstnimi sistemi. V praksi nam sistemi pomagajo med vožnjo, a se na njih vseeno ne smemo preveč zanašati – v videu si lahko ogledate krajšo predstavitev, vmes smo tudi preizkusili, kaj se zgodi, če povsem spustimo volan iz rok:

  Objavljeno: 29.5.2018 09:00več
ph