Teme - avtomobil

 • Tesla z Autopilotom v policijski avto

  Voznik Tesle S je v Kaliforniji trčil v policijski avto. V času nesreče je vozilo upravljal (pol)avtonomni sistem Autopilot.

  Objavljeno: 31.5.2018 09:00več
 • Video: Nissan Qashqai ProPilot

  V novi številki Monitorja smo preizkusili Nissanov Qashqai, opremljen s paketom asistenčnih sistemov ProPilot. Pri Nissanu pravijo, da gre za enega cenejših avtomobilov s tovrstnimi sistemi. V praksi nam sistemi pomagajo med vožnjo, a se na njih vseeno ne smemo preveč zanašati – v videu si lahko ogledate krajšo predstavitev, vmes smo tudi preizkusili, kaj se zgodi, če povsem spustimo volan iz rok:

  Objavljeno: 29.5.2018 09:00več
 • Uberjev avtonomni avtomobil prepustil zaviranje - vozniku

  Pred kratkim smo pisali o prvem primeru avtonomnega vozila, ki je do smrti povozilo peško. Šlo je za Uberjevo vozilo znamke Volvo, ki naj bi bilo sposobno avtonomne vožnje, a je pri tem za volanom tudi voznik, ki naj bi prevzel nadzor v primeru izrednih situacij. Nesreča se je sicer zgodila v večernih urah, peška je cesto prečkala okoli sto metrov od prehoda za pešce v neosvetljenem delu cestišča.

  Objavljeno: 25.5.2018 14:00več
 • Voznik Tesle kaznovan za vožnjo z AutoPilotom

  Anglež Bhavesh Patel je vožnjo Tesle v celoti prepustil sistemu za samodejno upravljanje vozila in ostal brez vozniškega dovoljenja.

  Objavljeno: 30.4.2018 07:00več
 • Avtonomno vozilo do smrti povozilo peško

  "Prevozniško" podjetje Uber od decembra 2016 preizkuša povsem avtonomna vozila, pred dnevi pa je bilo tako vozilo do smrti povozilo peško.

  Objavljeno: 20.3.2018 09:00več
 • Uberjevi avtonomni tovornjaki vozijo po ZDA

  Pri Uberju so potrdili, da njihovi samovozeči tovornjaki že nekaj mesecev uspešno dostavljajo blago po Arizoni, ZDA.

  Objavljeno: 7.3.2018 08:00več
 • Waymo pripravlja taksi službo brez voznika

  Waymo, hčerinska družba korporacije Alphabet, ki ima v lasti tudi Google, bo v kratkem začela opravljati taksi prevoze z samovozečimi vozili brez voznika. Prvo mesto, ki bo dobilo novo storitev je Phoenix v ameriški državi Arizona, kjer je Waymo že doslej intenzivno testiral delovanje nove storitve.

  Objavljeno: 8.11.2017 01:00več
 • Intel objavil predlog standarda za varnost avtonomnih vozil

  Intel je skupaj z nedavno pripojenim podjetjem Mobileye objavil predlog varnostnega standarda za ugotavljanje varnosti samovozečih avtomobilov.

  Objavljeno: 18.10.2017 08:00več
 • Mercedes razvija pametne žaromete

  Mercedes je na Frankfurtskem avtomobilskem sejmu prikazal delovanje nadgrajenega sistema pametnih žarometov Digital Light.

  Objavljeno: 22.9.2017 08:00več
 • Avtošola za samovozeča vozila

  Podjetje Waymo, v lasti korporacije Alphabet (Google), je javnosti razkrilo, kako s pomočjo realističnih računalniških simulacij učijo samovozeča vozila boljše vožnje v realnem svetu. Waymo je razvil svoj lasten simulator z imenom Carcraft, v katerem skoraj 25.000 navideznih samovozečih vozil opravlja samostojne vožnje v navideznem svetu, ki je sestavljen iz računalniških modelov, video posnetkov in meritev opravljenih v realnem svetu -  v mestih Austin, Phoenix in domačem Mountain Viewu.

  Objavljeno: 14.9.2017 01:00več
ph