Teme - avtomobil

 • Teslini tovornjaki s kratkim dometom

  Reuters razkriva, da bodo aprila oznanjeni Teslini električni tovornjaki imeli dokaj kratek domet, z enim polnjenjem bodo dosegli od 300 do 500 kilometrov.

  Objavljeno: 25.8.2017 08:00več
 • Apple bo zaposlene prevažal z avtonomnimi vozili

  Novinar časnika The New York Times, Daisuke Wakabayashi razkriva, da Apple pripravlja avtonomno vozilo, ki bo zaposlene prevažalo od starega delovnega mesta v Palo Altu do novega v središču Infinite Loop.

  Objavljeno: 23.8.2017 12:00več
 • Bosch napoveduje korenite spremembe v urbanem transportu

  Podjetje Bosch je eden od glavnih dobaviteljev elektronskih in računalniških komponent za avtomobilsko industrijo, ob tem pa tudi pomemben inovator na tem področju. Zato je zanimivo spremljati njihovo vizijo, ki napoveduje korenite spremembe v načinu, kako se bomo prevažali v naslednjih desetih letih. Samovozeča vozila so sodeč po Boschu le temelj za te spremembe, še bolj pa bodo pomembne bodoče pametne aplikacije, ki bodo uporabnikom ponujale več udobja in manj stresa, kot današnja prevozna sredstva.

  Objavljeno: 12.7.2017 01:00več
 • Hitrejše testiranje avtonomnih vozil

  Raziskovalci univerze v Michiganu so odkrili hitrejši način za testiranje avtonomnih vozil. Tisoč kilometrov testne vožnje po novi metodi bo enako tristo tisočim ali celo stotim milijonom prevoženih kilometrov po stari.

  Objavljeno: 29.5.2017 12:00več
 • Android vstopa globlje v avtomobile

  Google je uradno oznanil, da bosta Audi in Volvo uporabila operacijski sistem Android kor osnovni operacijski sistem v prihodnjih modelih vozilih. Za razliko od dosedanjega sistema Android Auto, ki za delovanje potrebuje povezavo z mobilnim telefonom in bolj ali manj samo preslikuje vsebino zaslona (redkih) telefonskih programov na zaslon v vozilu, bo nova rešitev delovala povsem samostojno in krmilila tudi druge funkcije vozila, kot so upravljanje klimatske naprave, odpiranje oken in sončne strehe.

  Objavljeno: 17.5.2017 01:00več
 • Tesla po tržni vrednosti prehitela Forda

  Proizvajalcu električnih avtomobilov gre v zadnjem času kar dobro – z dvigom vrednosti delnic je Tesla po tržni vrednosti prehitela ameriškega Forda. Vrednost podjetja Tesla je 49 milijard ameriških dolarjev, vrednost Forda pa 46 milijard dolarjev. Seveda je pri delnicah vedno prisoten tudi vpliv špekulacije, a vseeno gre za zanimiv pokazatelj, kako pomembno postaja področje električnih avtomobilov. Tesla je v prvem četrtletju dostavila 25.000 avtomobilov, to je 70% več kot v enakem obdobju lani, a ni niti kaplja v morju v primerjavi z Fordom – ta na letni ravni proda slabih 7 milijonov vozil, Tesla jih je lani izdelala 76.000.

  Objavljeno: 4.4.2017 09:00več
 • Uber ustavil avtonomna vozila

  Avtonomno vozilo podjetja Uber je bilo v ameriški zvezni državi Arizona udeleženo v prometni nesreči, zaradi katere so sodobni taksisti nemudoma ustavili vse teste z avtomobili brez voznika.

  Objavljeno: 26.3.2017 10:00več
 • Bosch in Nvidia za samovozeča vozila

  Le nekaj dni za tem, ko je Intel najavil nakup družbe MobilEye, proizvajalca rešitev za računalniški vid in samodejno vožnjo, za zajetnih 15,3 milijard dolarjev, je na vidiku nova velika poslovna povezava na področju samovozečih vozil. Bosch in Nvidia sta napovedala partnerstvo, ki bo tehnologijo samodejne vožnje prinesla v običajne, tudi cenejše avtomobile.

  Objavljeno: 19.3.2017 01:00več
 • Intel vstopa na področje samovozečih vozil

  Intel je sklenil dogovor o nakupu izraelskega podjetja Mobileye N.V., ki razvija tehnologijo računalniškega vida za pomoč pri vožnji in za samodejno vožnjo. Velikan s področja elektronskih vezij bo za izraelskega inovatorja odštel kar 15,3 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 14.3.2017 01:00več
 • VW kupil razvijalca mobilnih aplikacij

  Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen se z zadnjim prevzemom širi na področje mobilnih aplikacij. Pri VW so kupili kanadsko podjetje PayByPhone, ki je zaslovelo z istoimensko mobilno aplikacijo za lažje parkiranje. Aplikacija, ki olajša plačevanje parkirnine v večjih svetovnih mestih, je lani opravila več kot 300 milijonov ameriških dolarjev plačil. Koliko so Nemci za Kanadčane plačali ni znano, kot tudi ne razlog za nakup. Poleg lažjega parkiranja bodo lastniki nemških avtomobilov v prihodnosti s pomočjo kanadske pameti in s spletom povezanega vozila najverjetneje kupovali najrazličnejše storitve in izdelke, ki jih bo v sodelovanju s ponudniki prodajal Volkswagen.

  Objavljeno: 28.12.2016 08:00več
ph