Teme - avtomobil

 • Uber in ameriški zakoni

  Uber ima zadnje dni težave (tudi) z ameriškimi predpisi. Že nekaj časa po kalifornijskih cestah vozijo njihovi avtomobili, ki se kitijo z oznako »Self-driving«, torej samovozeči, vendar za to nimajo državnega dovoljenja. Podjetja, ki po kalifornijskih cestah vozijo samovozeče avtomobile (npr. Google in menda še okoli dvajset drugih družb), morajo za to pridobiti dovoljenje regulatorja, DMV (Department of Motor Vehicles).

  Objavljeno: 19.12.2016več
 • Predlogi za standard prenosa podatkov med avtomobili

  Ameriška agencija za transport (Department of Transportation) je predlagala pravilo za standard, ki bi skrbel za prenos podatkov med avtomobili. Standard, imenovan V2V (vehicle to vehicle), bi uporabljal brezžični prenos podatkov na kratki razdalji DSRC, ki se trenutno uporablja predvsem za elektronsko cestninjenje. Podatke naj bi avtomobili objavljali do desetkrat na sekundo, med njimi bi bile predvsem lokacija, smer in hitrost vožnje, kasneje pa tudi drugi podatki. Po ocenah agencije bi lahko s tem preprečili okoli 80% nesreč, predvsem v križiščih in v primeru prehitevanj.

  Objavljeno: 18.12.2016 12:00več
 • Nvidia razvija avtonomna vozila

  Na cestah Kalifornije se je začelo pojavljati vozilo v znanih barvah družbe Nvidia, ki je dobilo dovoljenje pristojnih oblasti za testiranje tehnologije samodejne vožnje v rednem prometu. Čeprav se zdi, da gre le še za enega od vse številnejših projektov s področje avtonomnih vozil, ima Nvidia morda izdelek, ki je še najbližji konkretni rabi v vsakdanjih vozilih.

  Objavljeno: 11.12.2016 01:00več
 • Apple posredno potrjuje usmeritev v samovozeča vozila

  V zadnjih mesecih smo bili priča številnim ugibanjem in domnevnim dokazom, da se Apple podaja tudi na področje avtomobilov, bolj specifično pa področja samodejne vožnje. Govorice so šle najprej v smeri tega, da Apple pripravlja svoje vozilo, do kasnejših ugibanj, da bodo za prihodnje avtomobile nudili samo tehnologijo s temeljem na umetni inteligenci. Toda Apple doslej prav ničesar ni javno komentiral, kaj šele potrdil ali zanikal.

  Objavljeno: 5.12.2016 01:00več
 • Evropski proizvajalci avtomobilov načrtujejo omrežje hitrih polnilnic

  Električna vozila so vedno zmogljivejša in posledično razširjena. Poleg številnih prednosti imajo tudi precej napak. Ena večjih je počasno polnjenje velikih baterij. Proizvajalci avtomobilov v Evropi se težav očitno zavedajo. BMW, Daimler, Ford in skupina Volkswagen načrtujejo izgradnjo omrežja hitrih in zmogljivih polnilnic ob evropskih avtocestah. Polnilnice bodo s 350 kW močjo kar trikrat hitrejše od Teslinih, ki so trenutno najmočnejše/najhitrejše na svetu. Izgradnja omrežja se bo pričela takoj. V letu 2017 bo postavljenih 400 polnilnic, do 2020 na tisoče. Obenem bodo proizvajalci električnih avtomobilov poenotili vtičnice, ki so bile doslej zaradi različnosti ena izmed cokel razvoja in prodaje okolju prijaznih vozil. Teslinih avtomobilov na načrtovanih polnilnicah ne bo mogoče polniti.
  Za primerjavo - običajne polnilnice pri nas trenutno zmorejo okoli 11 kW, za "hitre" pa veljajo tiste, ki imajo moč 50 kW. Take so Petrolove, na avtocestnem križu, BMWja i3, ki je na zgornji sliki, pa do 80% napolnijo v približno pol ure.
  O električnih avtomobilih v Monitorju sicer redno pišemo, v aktualni številki smo npr. preizkusili domačo ponudbo električnega "deljenja avtomobilov" Avant2Go.

  Objavljeno: 30.11.2016 08:00več
 • Android Auto za vsakogar

  Google je pred dvema letoma predstavil razširitev za pametne telefone Android, ki omogoča prikaz in krmiljenje izbranih aplikacij prek združljivega "infotainment" sistema v avtomobilih. Od tedaj je tehnologija Android Auto na voljo že v več kot dvesto različnih modelih avtomobilov, še več pa jih je v pripravi za naslednje leto.

  Objavljeno: 8.11.2016 01:00več
 • Električni Up!

  Na cestah se počasi le začenjajo množiti električni avtomobili. Pred časom se jih je lotil tudi Volkswagen, zato smo tokrat preizkusili njihov model e-up!, enega cenejših in zato zanimivejših električnih modelov.

  Objavljeno: 27.9.2016 | Kategorija: Dosjeveč
 • Tesla z novimi napovedmi

  Elon Musk, šef ameriškega proizvajalca Tesla je napovedal, da bodo od sedaj dalje vsi avtomobili Tesla strojno dovolj dobro opremljeni za popolno avtonomno vožnjo. To med drugim vključuje tudi 8 kamer, ki bodo vgrajenemu računalniku (ta bo veliko zmogljivejši, kot je v dosedanjih modelih) znale prikazati popolno 360-stopinjsko okolico avtomobila.

  Objavljeno: 20.10.2016 11:00več
 • Nemčija Tesli prepovedala uporabo imena Autopilot

  Nemško ministrstvo za transport je ameriškemu proizvajalcu avtomobilov Tesla prepovedala avtomobilske asistenčne sisteme poimenovati Autopilot, kakor so znani v ZDA. Besedna zveza Autopilot naj bi namreč bila zavajajoča, saj sistem avtomobila nikakor ne zna voziti sam, ampak vozniku le pomaga, podobno kot to počne še množica avtomobilov drugih znamk.

  Objavljeno: 17.10.2016 11:00več
 • Električno veselje na štirih kolesih

  Potrošniki se danes navdušujemo nad svojimi digitalnimi in električno gnanimi pomočniki in igračkami – pametnimi telefoni, tablicami, ultraprenosniki, nekateri celo nad avtomobili. Električnimi avtomobili v merilu 1 : 1, ne malimi radijsko vodenimi igračkami, da se razume. Je morebiti napočil čas digitalne/električne preobrazbe avtomobilske industrije?

  Objavljeno: 30.8.2016 | Kategorija: Fokusveč
ph