Teme - avtomobil

 • Bosch in Nvidia za samovozeča vozila

  Le nekaj dni za tem, ko je Intel najavil nakup družbe MobilEye, proizvajalca rešitev za računalniški vid in samodejno vožnjo, za zajetnih 15,3 milijard dolarjev, je na vidiku nova velika poslovna povezava na področju samovozečih vozil. Bosch in Nvidia sta napovedala partnerstvo, ki bo tehnologijo samodejne vožnje prinesla v običajne, tudi cenejše avtomobile.

  Objavljeno: 19.3.2017 01:00več
 • Intel vstopa na področje samovozečih vozil

  Intel je sklenil dogovor o nakupu izraelskega podjetja Mobileye N.V., ki razvija tehnologijo računalniškega vida za pomoč pri vožnji in za samodejno vožnjo. Velikan s področja elektronskih vezij bo za izraelskega inovatorja odštel kar 15,3 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 14.3.2017 01:00več
 • VW kupil razvijalca mobilnih aplikacij

  Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen se z zadnjim prevzemom širi na področje mobilnih aplikacij. Pri VW so kupili kanadsko podjetje PayByPhone, ki je zaslovelo z istoimensko mobilno aplikacijo za lažje parkiranje. Aplikacija, ki olajša plačevanje parkirnine v večjih svetovnih mestih, je lani opravila več kot 300 milijonov ameriških dolarjev plačil. Koliko so Nemci za Kanadčane plačali ni znano, kot tudi ne razlog za nakup. Poleg lažjega parkiranja bodo lastniki nemških avtomobilov v prihodnosti s pomočjo kanadske pameti in s spletom povezanega vozila najverjetneje kupovali najrazličnejše storitve in izdelke, ki jih bo v sodelovanju s ponudniki prodajal Volkswagen.

  Objavljeno: 28.12.2016 08:00več
 • Uber in ameriški zakoni

  Uber ima zadnje dni težave (tudi) z ameriškimi predpisi. Že nekaj časa po kalifornijskih cestah vozijo njihovi avtomobili, ki se kitijo z oznako »Self-driving«, torej samovozeči, vendar za to nimajo državnega dovoljenja. Podjetja, ki po kalifornijskih cestah vozijo samovozeče avtomobile (npr. Google in menda še okoli dvajset drugih družb), morajo za to pridobiti dovoljenje regulatorja, DMV (Department of Motor Vehicles).

  Objavljeno: 19.12.2016več
 • Predlogi za standard prenosa podatkov med avtomobili

  Ameriška agencija za transport (Department of Transportation) je predlagala pravilo za standard, ki bi skrbel za prenos podatkov med avtomobili. Standard, imenovan V2V (vehicle to vehicle), bi uporabljal brezžični prenos podatkov na kratki razdalji DSRC, ki se trenutno uporablja predvsem za elektronsko cestninjenje. Podatke naj bi avtomobili objavljali do desetkrat na sekundo, med njimi bi bile predvsem lokacija, smer in hitrost vožnje, kasneje pa tudi drugi podatki. Po ocenah agencije bi lahko s tem preprečili okoli 80% nesreč, predvsem v križiščih in v primeru prehitevanj.

  Objavljeno: 18.12.2016 12:00več
 • Nvidia razvija avtonomna vozila

  Na cestah Kalifornije se je začelo pojavljati vozilo v znanih barvah družbe Nvidia, ki je dobilo dovoljenje pristojnih oblasti za testiranje tehnologije samodejne vožnje v rednem prometu. Čeprav se zdi, da gre le še za enega od vse številnejših projektov s področje avtonomnih vozil, ima Nvidia morda izdelek, ki je še najbližji konkretni rabi v vsakdanjih vozilih.

  Objavljeno: 11.12.2016 01:00več
 • Apple posredno potrjuje usmeritev v samovozeča vozila

  V zadnjih mesecih smo bili priča številnim ugibanjem in domnevnim dokazom, da se Apple podaja tudi na področje avtomobilov, bolj specifično pa področja samodejne vožnje. Govorice so šle najprej v smeri tega, da Apple pripravlja svoje vozilo, do kasnejših ugibanj, da bodo za prihodnje avtomobile nudili samo tehnologijo s temeljem na umetni inteligenci. Toda Apple doslej prav ničesar ni javno komentiral, kaj šele potrdil ali zanikal.

  Objavljeno: 5.12.2016 01:00več
 • Evropski proizvajalci avtomobilov načrtujejo omrežje hitrih polnilnic

  Električna vozila so vedno zmogljivejša in posledično razširjena. Poleg številnih prednosti imajo tudi precej napak. Ena večjih je počasno polnjenje velikih baterij. Proizvajalci avtomobilov v Evropi se težav očitno zavedajo. BMW, Daimler, Ford in skupina Volkswagen načrtujejo izgradnjo omrežja hitrih in zmogljivih polnilnic ob evropskih avtocestah. Polnilnice bodo s 350 kW močjo kar trikrat hitrejše od Teslinih, ki so trenutno najmočnejše/najhitrejše na svetu. Izgradnja omrežja se bo pričela takoj. V letu 2017 bo postavljenih 400 polnilnic, do 2020 na tisoče. Obenem bodo proizvajalci električnih avtomobilov poenotili vtičnice, ki so bile doslej zaradi različnosti ena izmed cokel razvoja in prodaje okolju prijaznih vozil. Teslinih avtomobilov na načrtovanih polnilnicah ne bo mogoče polniti.
  Za primerjavo - običajne polnilnice pri nas trenutno zmorejo okoli 11 kW, za "hitre" pa veljajo tiste, ki imajo moč 50 kW. Take so Petrolove, na avtocestnem križu, BMWja i3, ki je na zgornji sliki, pa do 80% napolnijo v približno pol ure.
  O električnih avtomobilih v Monitorju sicer redno pišemo, v aktualni številki smo npr. preizkusili domačo ponudbo električnega "deljenja avtomobilov" Avant2Go.

  Objavljeno: 30.11.2016 08:00več
 • Android Auto za vsakogar

  Google je pred dvema letoma predstavil razširitev za pametne telefone Android, ki omogoča prikaz in krmiljenje izbranih aplikacij prek združljivega "infotainment" sistema v avtomobilih. Od tedaj je tehnologija Android Auto na voljo že v več kot dvesto različnih modelih avtomobilov, še več pa jih je v pripravi za naslednje leto.

  Objavljeno: 8.11.2016 01:00več
 • Električni Up!

  Na cestah se počasi le začenjajo množiti električni avtomobili. Pred časom se jih je lotil tudi Volkswagen, zato smo tokrat preizkusili njihov model e-up!, enega cenejših in zato zanimivejših električnih modelov.

  Objavljeno: 27.9.2016 | Kategorija: Dosjeveč