Objavljeno: 22.6.2023 07:00 | Teme: ChatGPT, umetna inteligenca, avtomobil

Mercedes bo ponujal ChatGPT v avtomobilih

Verjetno je bilo le vprašanje časa, kdaj bo tehnologija generativne umetne inteligence uporabljena tudi v avtomobilih. Prvi bo kot kaže Mercedes, ki namerava že kmalu ponuditi prve storitve na temelju tehnologije ChatGPT v svojih izbranih vozilih.

Mercedes bo pri tem uporabil storitve v oblaku Microsoft Azure OpenAI Services, ki nudijo še dodaten nivo zaščite, predvsem pa ustrezno zmogljivost za sodelovanje z digitalnim pomočnikom, ki je že vgrajen v najnovejša Mercedesova vozila.

ChatGPT v Mercedesih ne bo znal le bolje razpoznati govorjene ukaze, na primer za vklop ali nastavitev hlajenja, temveč bo uporabnikom omogočal naravno glasovno pogovarjanje na poljubno temo. Mercedes tudi razmišlja, da bi za ChatGPT pripravil specifične dodatke, ki bodo omogočali dejanske aktivnosti na podlagi pogovorov, na primer rezervacije restavracij ali prodajo vstopnic.

Glavni cilj kljub temu ostaja predvsem omogočiti pomoč voznikom, brez da bi pri tem ogrozili varnost vožnje. Tehnologijo v vozilu želijo popeljati v smeri, ko uporabniku ne bo treba več poseči po telefonu. Junija bodo tako že začeli s preizkusnim (beta) obratovanjem, najprej samo v ZDA in samo z izbranim naborom vozil. Jeseni naj bi nato sprejeli odločitve, kako naprej.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji