Objavljeno: 28.2.2000

Združitev podjetij Corel in Inprise/Borland

V začetku februarja je vnovično prišlo do velike združitve med računalniškimi podjetji. Tokrat sta namero o združitvi oznanila kanadski Corel, znan po grafičnih in pisarniških paketih, v zadnjem času pa tudi po veliki podpori Linuxu, ter ameriško podjetje Inprise (skupaj z oddelkom Borland), znano po razvojnih orodjih in strežniških izdelkih. Podjetji sta že doslej tesno sodelovali, saj je Corel prav od Borlanda pred leti odkupil izdelke, kot sta Quattro Pro in Paradox, danes sestavna dela pisarniške zbirke WordPerfect Office.

Glavni razlog za tokratno združitve pa je prizadevanje obeh podjetij, da bi zavzeli vodilno mesto na nastajajočem tržnem segmentu programske opreme za operacijski sistem Linux. Corel je jeseni predstavil svojo distribucijo Linuxa, nedavno pa je tudi prenesel glavna izdelka, WordPerfect Office in Corel Draw, v okolje Linux. Podobno so nedavno naredili tudi pri Borlandu, kjer so objavili brezplačno različico razvojnega okolja JBuilder za Linux, pripravljajo pa še prevajalnike C++ Builder in Delphi za Linux.

Podjetji ocenjujeta, da je vrednost združitve okrog 2,44 milijarde dolarjev, novo podjetje pa se bo imenovalo Corel. Borland (ime Inprise bodo menda ukinili) bo deloval kot samostojna enota znotraj družbe Corel. Corelov dosedanji direktor Michael Cowpland bo zadržal vodstvo in mesto predsednika družbe, medtem ko bo Borlandov direktor Dale Fuller zasedel mesto predsednika novega upravnega odbora družbe. Obe družbi sta skupaj v lanskem letu ustvarili 418 milijonov dolarjev prometa, na voljo pa imata tudi približno 200 milijonov dolarjev gotovine.

Nova družba ima za glavni cilj zasesti vodilno mesto med ponudniki izdelkov za Linux, pri katerih pričakujejo več kakor 25 % letno rast prodaje. Obenem pa dosedanjim kupcem obljubljajo, da bodo obdržali podporo in razvoj tudi za druge operacijske sisteme, zlasti Microsoft Windows in Sun Solaris.

http://www.corel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji