Objavljeno: 14.1.2021 07:00 | Teme: Intel, poslovanje

Zamenjava na čelu družbe Intel

Družba Intel se v zadnjih letih sooča s številnimi težavami, tako na področju tehnološkega kot poslovnega vodenja. Nekdanji nesporni kralj mikroprocesorjev močno izgublja na ugledu in tržnem deležu proti družbam AMD, Nvidia, Qualcomm in celo Apple. Težave so sodu izbile dno, kar je pripeljalo do odločitve o zamenjavi vodstva.

S položaja direktorja se po samo dveh letih poslavlja Robert Swan, ki je bil sedmi direktor v zgodovini družbe Intel. Zamenjal ga bo nekdo z zelo zvenečo preteklostjo. Na mesto generalnega direktorja se v Intel vrača Pat Gelsinger, ki je bil v preteklosti že direktor tehnološkega razvoja (CTO), podpredsednik in vodja oddelka za poslovne rešitve. Med drugim je zaslužen za nastanek znamenitih procesorjev Intel 80486, tehnologij USB in Wi-Fi. V družbi Intel je doslej preživel 30 let svoje kariere.

Gelsinger ima v tehnološki industriji zelo visok ugled in se vrača v Intel kot dosedanji direktor družbe VMware. Tam je pristal prek položaja v družbi EMC, kamor je šel ob prvem odhodu iz družbe Intel leta 2009. Gelsinger je bil po slovesu Steva Ballmerja v letu 2012 celo eden od najresnejših kandidatov za glavnega direktorja družbe Microsoft.

Zamenjava v vrhu se bo zgodila hitro. Gelsinger bo postal direktor že 15. februarja. Nalogo ima, da družbo spet popelje na vrh visokotehnološke industrije, kar namerava narediti z vlaganjem v razvoj na številnih področjih. Intel mora osvojiti učinkovitost pri razvoju in proizvodnji elektronskih vezij s 7-nm arhitekturo, pospešiti mora integracijo različnih funkcij (grafika, varčna procesna jedra, strojno učenje) v svoje osrednje izdelke, prav tako pa želi povrniti interes velikih kupcev za podatkovne centre, kjer se vse več proizvajalcev odloča za razvoj lastnih izdelkov (Amazon, Google, Apple).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji