Objavljeno: 20.8.2000

Za 22 milijard dolarjev letnih prevar v telekomunikacijah

Rezultati britanske analitske skupine Chorleywood Consulting kažejo, da imajo telekomunikacijski operaterji zaradi prevar letno 22 milijarde dolarjev izgube, vsako naslednje leto pa bodo imeli še za 2 milijardi dolarjev več izgub.

Prave vrednosti je pogosto težko natančno opredeliti, ker operaterji včasih prijavijo komaj tretjino resničnih izgub. Avtor poročila meni, da veliko novih operaterjev zanemarja probleme prevar, saj nimajo dovolj izkušenj, vsa svoja prizadevanja pa usmerijo le na čim hitrejše zagotavljanje omrežja strankam. Veliko zlorab in prevar nastane kar znotraj samega operaterja, zato je pomembna izbira kadrov in vzpostavitev sistema, kjer >>nihče ne bo vedel preveč<<. Operaterji morajo zanesljivo ugotoviti istovetnost strank, vse preveč pogosta pa so pooblaščena prodajna mesta, ki tega postopka ne opravljajo dosledno.

Večji del zlorab utrpijo operaterji stacionarnih omrežij (nekaj čez 18 milijard dolarjev), mobilni operaterji pa štirikrat manj. Največ težav so na nastajajočih trgih Afrike, kjer so zaradi pomanjkanja sredstev naložbe v omrežno varnost praviloma nižje, in v azijskih državah, kjer večinoma ne obstajajo referenčne baze o boniteti podjetij in posameznikov.

http://www.chorleywood.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji