Objavljeno: 26.1.2019 09:00

Z letalniki nad onesnaženostjo zraka

V Bangkoku na Tajskem so namerili izredno visoko stopnjo onesnaženosti zraka, nad njo pa so se spravili tudi s pomočjo letalnikov/dronov.

Nivoji delčkov PM2,5 (delčki, majhni do 2,5 mikronov, ki lahko prodrejo globoko v pljuča) so dosegli 185 mikrogramov na kubični meter, karkoli nad 150 je škodljivo, že vrednosti pod 50 pa naj bi bile ravno dobre. Droni so v zrak slabo uro pršili vodo, s čemer naj bi znižali nivo delčkov v povprečju za okoli 10 µg/m3. Po besedah uradnikov naj bi bil preizkus v tem uspešen.

Tudi v Evropi se dogaja, da nekatera mesta presegajo omenjeno mejo, a je celoletno povprečje bistveno boljše kot v najslabših mestih, ki so večinoma v Indiji, Savdski Arabiji in na Kitajskem. Najslabšo povprečje je sicer v mestu Zabol v Iranu (217 µg/m3), v Evropi pa v Tetovu v Makedoniji (81 µg/m3). V Slovenskih mestih se ta vrednost večinoma drži pod 50 µg/m3. Trenutno stanje svetovne zračne onesnaženosti lahko spremljamo preko spletne strani Waqi.info.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

z.novak49 | 27.1.2019 | 12:56

Napačen podatek za Makedonijo. V Prilepu je na novo postavljena merilna aparatura pokazala 1016 mikrogr/m3, kar so oblasti sicer zanikale, češ da aparatura še ni kalibrirana.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji