Objavljeno: 10.5.2000

WinHEC 2000

Tehnične konference velikih proizvajalcev strojne in programske opreme si sledijo druga za drugo. Microsoft je konec aprila priredil že tradicionalno konferenco Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) 2000, ki je namenjena predvsem partnerjem in proizvajalcem strojne opreme, ki želijo izdelke prilagoditi Microsoftovim izdelkom in razvoju. Tudi letos zanimivih informacij ni manjkalo.

Microsoft je na konferenci prvič uradno spregovoril o operacijskem sistemu z delovnim imenom Whistler, ki bo, kakor kaže, naslednik nedavno predstavljenega sistema Windows 2000 in sistema Windows Millenium Edition (Windows ME). Po besedah predstavnikov Microsofta bo Whistler razmeroma majhna nadgradnja sedanjega sistema in ne tako velik skok kakor v primeru Windows 2000. Na voljo bo v strežniških različicah (enakih kakor je Windows 2000), v različici Professional za delovne postaje in v različici za rabo doma ter različici za vgradne sisteme -- predvsem internetne terminale. Whistler bo omogočal hitrejši zagon sistema, podporo za standard Universal Plug & Play (UPnP), brezžične vmesnike Bluetooth, USB 2.0, odpravil pa bo podporo za nekatere zastarele standarde, kot so kartice ISA. Vseboval bo tudi številne novosti, ki jih bo s sabo prinesel Windows ME (Millenium Edition).

Po sedanjih načrtih je Whistler načrtovan za drugo četrtletje leta 2001, po mnenju družbe Gartner Group pa bo večina uporabnikov (po ocenah okrog 70 %) okolja Windows NT zaradi tega preskočila sedanji Windows 2000 in počakala na Whistler -- zlasti v strežnikih. Microsoft je tudi potrdil, da bodo konec leta predstavili 64-bitno različico okolja Windows 2000, ki bo na voljo približno sočasno s predstavitvijo Intelovega procesorja Itanium.

Na WinHECu je začel Microsoft tudi uradno tržiti še zadnjo različico okolja Windows 2000 DataCenter Server, ki ga bodo tržili družno z več kakor desetimi partnerji. Med temi so Compaq, IBM, HP, NEC, Fujitsu, Hitachi in Dell.

Poleg programske opreme je bilo seveda govora predvsem o strojni opremi. Velik poudarek je bil na odjemalcih z računalniško zasnovo, ki niso računalniki. Microsoft je predstavil prednosti svojega pred letom oznanjenega standarda Universal Plug & Play (UP&P) v obliki konceptnega internetnega terminala z bogatimi avdio-vizualnimi funkcijami. Prototip je naredilo teksaško podjetje Panja.

Na srečanju so pri Microsoftu oznanili tudi prihod (okoli junija) operacijskega sistema Windows CE 3.0 za žepne računalnike in vgradne sisteme, ki se bo pridružil nedavno predstavljeni različici za ročne računalnike Pocket PC. Pri Microsoftu so se tudi odločili združiti dosedanje oddelke za razvoj operacijskih sistemov za vgradne sisteme Windows CE (Embedded) in Windows NT Embedded (pozneje tudi Windows 2000), ki bodo delovali bolj usklajeno in sistematično.

http://www.microsoft.com/winhec

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji