Objavljeno: 15.10.2013 09:00

Warrior v boj  z ARM in Intelom

Prvi procesor MIPS britanskega podjetja Imagination Technologies, ki bo predstavljen pred koncem leta, bo zasnovan 32-bitno in s šestimi jedri.

Pri Imagination Technologies so lani ravno z namenom vstopiti v procesorsko industrijo, prevzeli tedaj upehano podjetje MIPS Technologies, že prej pa so bili znani njihovi grafični čipi PowerVR, ki so vgrajeni v prenekatero napravo, denimo televizorje in set-top boxe, pa tudi v pametne telefone in tablice (tako Android kot iPhone/iPad) ter v omrežne naprave, kot so usmerjevalniki in stikala. Mimogrede, med delnimi lastniki podjetja sta tako Intel kot Apple.

Podjetje se s procesorji usmerja tudi v strežnike z nizko porabo energije ter tudi v širši nabor mobilnih naprav, zlasti pa ciljajo na trg pametnih telefonov in tablic na platformi Android. Njihovi  procesorji MIPS serije 5 ali s kodnim imenom Warrior, naj bi tako tekmovali z ARM in Intelom, ter na ta način nekoliko izostrili pehajočo konkurenco na tem področju.  

MIPS P5600 bo zgrajen na 32-bitni arhitekturi, s šestimi jedri in taktom okoli 2 GHz in bo po zmogljivosti približno dvakrat zmogljivejši od dosedanjih primerljivih MIPOS-ovih izdelkov. Kljub 32-bitni zasnovi, pa bo procesor lahko naslavljal do 40 bitov pomnilnika.

Predstavniki podjetja so še povedali, da bo procesor s svojo zasnovo omogočal tudi strojno virtualizacijo, kar bo zlasti izboljšalo varnost, saj bo na njem lahko teklo več vzporednih operacijskih sistemov, brez da bi ti med sabo izmenjevali podatke.

Imagination podobno kot ARM procesorjev ne izdeluje v lastni proizvodnji, pač pa svoje dizajne licencirata zunanjim izdelovalcem. Postopek oddajo licenc za MIPS P5600 pravkar poteka, kar po izkušnjah pomeni, da se bo v izdelkih pojavil v približno poldrugem letu.

Še več dobrih novic naj bi bili iz Imagination Technologies deležni že bližnji prihodnosti, saj nameravajo izdati še nekaj Warriorjevih bratcev, prve menda že naslednje leto, med njimi pa naj bi se pojavil tudi že prvi 64 bitnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji