Objavljeno: 25.3.2014 06:00

Vircurex potonil, Bitstamp in Kraken odlično prestala revizijo

Po fiasku internetne borze za trgovanje z bitcoini Mt.Gox, ki še vedno pogreša 650.000 bitcoinov v vrednosti dobrih 400 milijonov dolarjev in je v postopku prisilne poravnave, je naslednja žrtev hekerskih napadov Vircurex.

Sicer borza butične velikosti, ki pa je trgovala tudi z drugimi kriptovalutami (litecoin, feathercoin, terracoin), je ugotovila, da je insolventna, zato je onemogočila trgovanje in izplačila kriptovalut, ki jih imajo njeni uporabnikih na svojih računih. Vircurex je bil v preteklosti žrtev hekerskih napadov, v katerih so izgubili znatno število bitcoinov. Izgube uporabniki niso občutili, ker so izgubljene bitcoine nadomeščali iz lastnih rezerv. Toda hekerskih napadov je bilo več, visoki zahtevki za izplačila v zadnjih dneh pa so rezerve izčrpali, zato Vircurex ni mogel drugače kakor objaviti insolventnost.

Vseeno imajo uporabniki trohico več upanja kot pri Mt.Goxu, saj Vircurex načrtuje vrnitev vseh sredstev. Manjkajoča sredstva so označili kot zamrznjena, sproščali pa jih bodo postopoma. Denar za poplačilo naj bi dobili iz provizij iz poslovanja. Seveda ta predpostavka temelji na dejstvu, da bo Vircurex pridobil nove uporabnike ali pa vsaj sveža vplačila trenutnih uporanikov. To pa še zdaleč ni nujno.

Zaradi nedavnih incidentov so velike borze začele dokazovati, da imajo kritje za vse deponirane bitcoine. Borzi Kraken in slovenski Bitstamp sta opravila neodvisno revizijo, ki je potrdila, da imata v svojih denarnicah vse bitcoine, ki so jih njuni uporabniki deponirali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji