Oglasno sporočilo
Objavljeno: 17.4.2023

Videonadzorni sistemi: varnost in marketing v enem

Povsem običajno je, da prostore ali območja poslovne dejavnosti opremimo z varnostnimi kamerami. Omogočajo nam nadzor nad stanjem, varnostne službe pa s spremljanjem posnetkov v živo lahko hitro odreagirajo ob morebitnem nepooblaščenem vstopu na območje nadzora ali pa s hitrim posredovanjem ustavijo nepridiprave še pred izvedbo protipravnega dejanja. Preberite kako lahko sistemi za videoanalitiko takšne procese olajšajo in nadgradijo na način, ki poleg zagotavljanja varnosti omogoča tudi bolj učinkovito sprejemanje poslovnih odločitev.

Nadzor prodajaln in trgovskih središč

Učinkovit sistem nadzora trgovskih središč zahteva ustrezno postavljene videokamere z možnostjo zajema slike v visoki resoluciji, omogočati pa mora celovit pregled infrastrukture v vseh svetlobnih pogojih. Prava dodana vrednost pa se ustvarja v sobi za videonadzor, kjer pogosto ni dovolj, da sliko prek zaslonov le predvajamo nadzorni ekipi.

Specialistom za nadzor trgovskih središč so pogosto v pomoč pametna orodja za videoanalitiko, ki prepoznajo in sama izpostavijo potencialne grožnje infrastrukturi ali lastnini. Podjetje Stelkom je predstavnik vodilnih svetovnih ponudnikov programske opreme za videoanalitiko in biometrijo, kot so denimo NEC, Axxonsoft, Milestone, Briefcam in Saimos.

Pametni sistemi za videoanalitiko lahko prepoznajo spol, starost in določene telesne značilnosti uporabnikov infrastrukture, obenem pa prek kompleksnih algoritmov razumejo vedenjske vzorce in kretnje ter se nanje avtomatsko odzovejo. Dvig rok prodajnega osebja ob morebitnem ropu lahko denimo avtomatsko obvesti policijo, sistem pa je sposoben prepoznati vedenjske vzorce žeparjev in jih v videonadzornem centru »označiti« za lažji nadzor odgovornih oseb.

Ob razmisleku o tovrstni infrastrukturi se pogosto pojavi tudi skrb glede zasebnosti tako zaposlenih kot tudi uporabnikov trgovskih centrov. Strokovnjaki podjetja Stelkom v sodelovanju z naročnikom zagotovijo skladnost z veljavno zakonodajo o varovanju zasebnosti in ugodijo morebitnim željam po višji zasebnosti od tiste, ki jo določa zakonodaja.

Nadzor telekomunikacijske in elektro distribucijske infrastrukture

Če nadzor trgovskih centrov predstavlja izziv zaradi velikega števila ljudi na sorazmerno veliki površini, pa je nadzor telekomunikacijske ali elektro distribucijske infrastrukture izziv čisto posebne vrste: zagotoviti je treba jasen pogled na posamične, a med seboj pogosto zelo oddaljene točke energetskih postaj, oddajnikov in podobnega. Prav zaradi odmaknjenosti je takšna infrastruktura pogosto tarča tatov ali vandalov oz. lahko poškodbe nastajajo zaradi drugih dejavnikov.

Stelkom v sodelovanju s podjetjem Senstar zagotavlja varnostne rešitve za nadzor celotnega območja kritične infrastrukture s senzorji za ograje, nadzornimi kamerami za oddajnike in komunikacijske postaje in sistemom videonadzora, ki ga je mogoče uporabljati tudi za oddaljeno spremljanje stanja opreme na varovanih točkah.

S pomočjo termo kamer lahko vzdrževalnim ekipam omogočimo stalen vizualen vpogled v delovanje baterij, generatorjev in druge opreme ter tako zagotovimo dolgoročne prihranke tako pri nadzoru kot tudi pri vzdrževanju kritične infrastrukture za telekomunikacije.

Varnost in uporabniška izkušnja z roko v roki

Učinkovit sistem varovanja zagotavlja varnost infrastrukture, posledično pa tudi tistih, ki infrastrukturo uporabljajo. Za upravitelje in odločevalce lahko takšni sistemi ustvarjajo dodano vrednost tudi pri zagotavljanju optimalne uporabniške izkušnje na podlagi objektivnih podatkov: videonadzorni sistem pretvorijo v orodje za spremljanje poslovnih informacij – Business Inteligence.

Sistemi za videoanalitiko lahko prepoznavajo t. i. vroče točke in denimo trgovcem omogočijo optimizirano postavitev izdelkov na najbolj smiselna mesta. Na cestah lahko prepoznajo vožnjo v napačno smer in takoj obvestijo voznika ali pristojne organe ali pa prek različnih algoritmov prepoznajo ustvarjanje gneče, še preden ta dejansko nastane. V notranjih prostorih s takšnim načinom enostavno zagotovimo idealne pogoje za uporabo, v prometu lahko avtomatizirano prilagodimo delovanje signalizacijske infrastrukture in se tako izognemo prometnim zamaškom.

Z uporabo naprednih sistemov videoanalitike lahko podjetja poenostavijo nadzor prisotnosti na delu, razporejanje delovne sile na ustrezne lokacije ob najbolj primernem času ter določen del odločitev v zvezi z upravljanjem infrastrukture tudi strojno predvidijo in se tako nanje pravočasno odzovejo.

www.stelkom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji