Objavljeno: 15.4.2000

Veritas kupuje podjetje Seagate

V zadnjih letih smo videli kar nekaj velikih nakupov in združitev med računalniškimi podjetji. V takih primerih gre večinoma za poslovne poteze, pri katerih večji kupi manjšega ali pa močnejši šibkejšega. Le redko pa se zgodi, da manjši kupi večjega. Prav to pa je storilo podjetje Veritas, ki je konec marca objavilo novico, da skupaj s partnerji kupuje podjetje Seagate, enega od največjih proizvajalcev diskov na svetu. Spomnimo se tudi tega, da je Seagate soustanovil Alan Sughart, avtor prvega diska Winchester, predhodnika današnjih diskov.

Veritas se je za velikopotezni met odločil skupaj s partnerji iz investicijske skupine, ki jo tvorijo še finančne družbe Silver Lake Partners in Texas Pacific Group, zanimivo pa tudi vodstvo podjetja Seagate. Vrednost ponudbe ocenjujejo kar na 20 milijard dolarjev, kar je sodi med višje zneske v zadnjih letih (spomnimo se, da je Compaq kupil družbo Digital za "borih" 9,1 milijarde dolarjev), dobršen del tega pa bo celo v gotovini. Zanimivo je tudi to, da bo Veritas s to transakcijo odkupil tudi delež v lastni družbi, ki ga je imel doslej Seagate kot manjšinski lastnik. Poleg tega nameravajo odkupiti še vse obveznosti in lastnino družbe Seagate, vključno z deleži, ki jih ima ta v družbah SanDisk, Gadzoox Networks, CVC in Dragon Systems. Po končani transakciji naj bi imelo podjetje Veritas okrog tretjino delnic nove družbe, preostanek pa si bodo razdelili finančni partnerji in vodstvo družbe Seagate.

Še nekaj besed o družbi Veritas, ki zagotovo marsikomu ni preveč znano ime. Veritas Software je eden od vodilnih ponudnikov programske opreme in rešitev za zaščito podatkov, omrežne naprave NAS in podatkovna omrežja SAN. Po hitri rasti v zadnji letih so lani naredili veliki korak in prav od družbe Seagate odkupili družino programskih izdelkov za arhiviranje podatkov, ki ga je razvijal oddelek Seagate Software (nekoč družba Arcada).

http://www.veritas.com

http://www.seagate.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji