Objavljeno: 22.2.2018 22:00

Venezuela izdala kriptovaluto petro

Obubožana Venezuela je uresničila napovedi s konca minulega leta in izdala svojo kriptovaluto petro. Da bi se izvlekli iz primeža inflacije, ekonomske krize in gospodarskih sankcij pripravljajo petro z emisijo 100 milijonov enot, ki so po uradnem tečaju vredne šest milijard dolarjev. Ta teden je stekla predprodaja, ki pa so jo zaznamovale težave, nedorečenosti in improvizacija.

Čeprav se je predsednik Maduro pohvalil, da so že prvi dan zbrali 735 milijonov dolarjev, so poznavalce sila skeptični. Izjave venezuelskih oblasti so namreč kontradiktorne, opozicija opozarja na nedovoljeno emisijo paralelne valute, iz tujine pa grmijo opozorila o izigravanju sankcij. Venezuelske oblasti medtem vztrajajo, da je petro, ki ima zaslombo v velikanskih naftnih rezervah, prihodnost in da bo v prihodnosti še pridobival vrednost. Obljubljajo, da bo v njem mogoče plačati davke, kar bi mu lahko prineslo legitimnost.

V predprodaji naj bi šlo na trg 38,4 milijona petrov, čeprav veriga blokov (blockchain) še sploh ni vzpostavljena. Ljudje lahko dobijo žetone, ki jih bo aprila mogoče zamenjati za dejanski petro. Prvotne specifikacije (whitepaper) so opisovale petro kot žeton na platformi ERC20, ki je popularna platforma na Ethereumu. Potem pa so tik pred začetkom predprodaje ti dokumenti izginili, prav tako tudi vsaka omemba ERC20; petro naj bi bil po novem na NEM-u. Spreminjanje pogojev igre in nedorečenost celo ob samem začetku prodaje gotovo ne vliva zaupanja potencialnih kupcev.

Na NEM-u se je dejansko pojavil žeton petro.presale, ki pa še ni menjal lastnikov. Pričakovali bi, da bodo ljudje menjali trdne kriptovalute za petro, a sodeč po aktualni verigi blokov je Venezuela še vedno lastnik vseh petrov. Tako ni jasno, kako je Venezuela naračunala prodajo za 735 milijonov dolarjev v prvem dnevu. Morda gre za obljube in pogodbe, definitivno pa transakcije še niso bile realizirane.

Tako ostaja glavno vprašanje, ali bo blockchain za petro res zaživel. Drugo vprašanje je, ali in za kaj bo mogoče petro porabiti. Če se v Venezueli zamenja oblast, petro prav lahko ostane zgolj ničvreden zapis v blockchainu. In četudi so se projekta lotili z dobrimi imeni, je izvedba površna in neresna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji