Objavljeno: 1.5.2001

Veliki računalniki kraljujejo na Wall Streetu

Veliki računalniki so še vedno ključni za delovanje nekaterih najbolj zahtevnih informacijskih sistemov na svetu. Finančne institucije in borza na Wall Streetu v New Yorku še vedno uporabljajo in nadgrajujejo svoje velike računalnike za procesiranje finančnih transakcij. Podjetje Depository Trust je tako v začetku leta kupilo IBMov sistem G6 z zmožnostjo obdelave 25 milijonov transakcij na dan, do konca leta pa so s procesorskimi nadgradnjami zmogljivost povečali na 40 milijonov transakcij dnevno. Za konec letošnjega leta načrtujejo nadgradnjo sistema za sposobnost procesiranja 60 milijonov transakcij na sekundo, ob vsem skupaj pa imajo v uporabi povsem redundančni sistem, ki je odporen na napake.

Nadgradnje potekajo kljub temu, da je bila doslej največja zabeležena količina transakcij okoli 19 milijonov v posameznem dnevu, toda operaterji morajo biti pripravljeni na precej bolj dejavno delovanje na finančnih tržiščih. Poleg velikih količin podatkov morajo tudi skrbeti tudi za primerno odzivnost pri procesiranju, kar zahtevajo vse večje potrebe borznih in drugih finančnih delavcev. Na začetku so večino transakcij procesirali konec dneva, zdaj pa to opravljajo večkrat na dan, načrtujejo pa cel niz storitev v realnem času.

Sama borza Nasdaq za procesiranje uporablja sisteme Unisys za spremljanje cen delnic ter največji Tandemov sistem S7400 za obdelavo naročil in poročanje. Po novih ocenah se bližajo zgornji meji zmogljivosti teh strežnikov, poleg tega pa so omejeni glede možnosti razširitev samih sistemov. Zato načrtujejo nov nabor porazdeljenih sistemov, ki bo omogočal večanje zmogljivosti z dodajanjem velikih računalnikov. Wall Street bo zato še naprej ostal priljubljeno mesto za proizvajalce velikih sistemov, pa tudi tesni poligon za promocijo novih tehnologij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji