Objavljeno: 29.1.2013

Uporaba mobilnega interneta se je podvojila

Podjetje Akamai je v sodelovanju z družbo Ericsson pripravila novo poročilo o uporabi interneta, ki razkriva nekaj zanimivih podatkov. Pozornost predvsem pritegne podatek, da se je količina internetnega prometa prek mobilnih naprav v obdobju od tretjega četrtletja 2011 do konca enakega obdobja 2012 praktično podvojila. V zadnjem času beležijo skok rasti uporabe mobilnega prometa okoli 16% na četrtletje, če gledamo povprečje po celem svetu.

Zanimiv je tudi pogled na rabo interneta skozi mobilne brskalnike, kar odraža uporabo različnih platform, ki stojijo za tem. Če pogledamo samo rabo prek mobilnih omrežij, so na prvem mestu naprave z Androidom s skupno 37,6% vsega spletnega mobilnega prometa. Skoraj enak delež (35,7%) ima Apple z napravami iOS. Zanimivo, da je na tretjem mestu brskalnik Opera Mini z nekaj manj kot 20% prometa, medtem ko imata RIM in Microsoft skupno manj kot 10% prometa. Toda če upoštevamo vse tipe dostopa do omrežja, ki ga zmorejo mobilne naprave (beri, vključno z Wi-Fi), je slika precej drugačna. V tem primeru Apple iOS pobere kar 60,1% vsega prometa, Android pa le 23,1%.

Zanimivo je spremljati tudi druge statistike, med drugim gibanje povprečne hitrosti prenosa podatkov po različnih regijah in državah. V Sloveniji se sodeč po družbi Akamai bližamo povprečni hitrosti 5 Mb/s.

http://www.akamai.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji