Objavljeno: 13.4.2022 13:19 | Teme: splet, zasebnost

Umetna inteligenca bo potrjevala pogovorna okna o piškotkih

Pogovorna okna, ki nas sprašujejo po dovoljenjih okoli piškotov, so v zadnjih letih postala izredno nadležen del brskanja po spletu.

Ekipa iz univerze v Wisconsinu v sodelovanju z Googlom je predstavila projekt razvoja umetne inteligence, ki bi lahko avtomatizirala potrjevanje vnaprej določenega tipa piškotkov. Spletišča morajo po določenih zakonodajah (tudi EU) pokazati razmeroma obsežno pogovorno okno in uporabniku ponuditi, katere piškotke želi dovoliti (če sploh). Večina uporabnikov tako brez pomisleka potrdi vse piškotke, saj se le želijo znebiti pogovornega okna. To je sicer slabo za zasebnost, hkrati pa proti načelom, zaradi katerih je EU sploh začela zahtevati omenjeno okno.

Projekt naj bi ponudil dodatek za brskalnike, imenovan CookieEnforcer, ta se naj bi naučil in izbral uporabo le nujnih piškotkov. Sliši se trivialno, a je težava v tem, da imajo spletišča zelo različna pogovorna okna, marsikatero pa izbiro skrije čim bolj globoko. Razvijalci omenjenega dodatka pravijo, da naj bi v povprečju uporabniki potrebovali kar 12 klikov, da potrdijo le obvezne piškotke na določenem spletišču.

Obstajajo sicer že dodatki, ki to počnejo, recimo SuperAgent, a je njihova uspešnost ravno zaradi različnih sistemov lahko zelo vprašljiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji