Objavljeno: 18.6.2022 11:00 | Teme: internet

Ukrajinski internet na vzhodu že prek Rusije

V okupiranih delih Ukrajine so ruske sile že začele preusmerjati internetni promet skozi Rusijo, kar spominja na dogodke po zasedbi Krima pred osmimi leti. Tedaj je Rusija v treh letih zgradila podmorske kable pod Kerško ožino in prek novega podjetja Miranda Media internetni promet s Krima speljala v Rusijo. V Hersonu in mestih v Donbasu se zgodba ponavlja.

Ponudniki dostopa do interneta so konec maja začeli preusmerjati internetni promet v Miranda Media. Ta je nadaljnje povezana z Rostelecomom, ki potem skrbi za potovanje paketkov skozi Rusijo. V Rusiji je internet pod nadzorom oblasti, ki lahko blokirajo nesprejemljive spletne strani in nadzorujejo komunikacijo in brskanje uporabnikov interneta. Na ta način se z rusifikacijo ukrajinskega interneta vzpostavlja monopol nad dostopom do informacijo in cenzura.

Druga fronta so mobilna omrežja, kjer je prav tako možen dostop do interneta. V okupiranih regijah so začeli delovati ruski mobilni operaterji, pojavile so se tudi neoznačene kartice SIM, ki imajo ruske številke (+7). Rusija se zaveda, da je nadzor nad telekomunikacijami in informacijami ključni aspekt vojne, zato dejanja niso presenetljiva. Kažejo pa, da so ruski načrti dolgoročnejši.

Cloudflare

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji