Objavljeno: 10.4.2017 01:00

Uber pregnan iz Italije, v ZDA obtožen prevar v programski opremi

Podjetje Uber, ki je še nedavno predstavljalo simbol nove internetne ekonomije, se sooča s čedalje večjim naborom problemov, celo škandalov. V Italiji je sodišče v Rimu prepovedalo delovanje storitve tovrstnega ponujanja javnega prevoza in ugodilo tožbi združenja taksistov. V ZDA pa so proti podjetju podali skupinsko tožbo, kjer Uber obtožujejo prevar tako strank, kot voznikov prek sofisticiranega sistema za vrednotenje prevozov.

Uber ima v Italiji zgolj 10 dni za prekinitev svojih storitev oziroma pritožbo, ki pa bo po mnenju večine v najboljšem primeru zgolj odložila razsodbo za okoli 2 meseca, kolikor je tipično prizivni rok. V kolikor Uber ne bo spoštoval razsodbe, lahko pričakuje kazen v višini okoli 10.600 dolarjev za vsak dan kršitve.

V ZDA medtem skupina uporabnikov trdi, da Uber uporabnikom storitve načrtno prikazuje dražje storitve, kot jih vidijo vozniki. Trik je menda v temu, da uporabnikom prikazujejo ponudbo za strošek prevoza na osnovi poti, ki je daljša in držaja od tiste, ki jo naročijo vozniku. Uber voznikom nato izplačuje nižji znesek, kot so upravičeni. Posamezni primeri to prikazujejo, vendar bodo tožniki morali še predstaviti dokaze o namernosti.

Na prvi pogled se zdi, da so to le manjše nevšečnosti za družbo, katere tržna vrednost se menda vrti okoli 70 milijard dolarjev. Toda strokovnjaki menijo, da se spisek pritožb zelo hitro daljša, Uber pa v resnici ne ustvarja pričakovanih dobičkov. Ravno nasprotno, v letu 2016 je izgubil več kot milijardo dolarjev.

Podjetje sicer čaka še tožba, kjer Googlova družba Waymo trdi, da je Uber ukradel njihovo tehnologijo samovozečih vozil, ter pritožbe voznikov okoli načina plačevanja, kjer lastniki Uberja zadržijo zase po njihovem mnenju nepravično vsoto zaslužka. Ali bodo po vsem tem vlagatelji še naprej zaupali čudežni družbi nove ekonomije?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji