Objavljeno: 16.8.2000

Transmeta -- novi procesorji in prvi prenosniki

Za podjetje Transmeta se bliža trenutek, ko bodo na tržišče prišli prvi prenosniki z njihovimi procesorji Crusoe. Kot vse kaže, je bilo podjetje pri iskanju partnerjev precej uspešno, saj so poleg lepega števila tajvanskih proizvajalcev med podpornike pridobili tudi nekaj zvenečih imen. Na sejmu PC Expo je IBM tako predstavil prototip svojega mini prenosnika ThinkPad 240, ki ga je poganjal procesor naslednje generacije, Crusoe 5600.

Novi procesor bo deloval z višjimi hitrostmi (med 500 in 700 MHz), izdelan bo v 0,18 mikronski arhitekturi (doslej 0,22 mikronska), poleg tega pa bodo podvojili velikost drugonivojskega predpomnilnika, na 512 KB. Kljub temu da je večji od sedanjega modela Crusoe 5400, bo za delovanje porabil za okoli 5 do 15% manj energije. Toda za ta prenosnik še ni povsem jasno, ali ga bo IBM pospremil tudi v redno proizvodnjo. V marsičem je odvisno od tržne cene in sposobnosti podjetja Transmeta, da zagotovi pravočasno dovolj veliko količino izdelkov. Po sedanjih vesteh je mogoče pričakovati, da bo Transmeta začela procesorje dobavljati v začetku jeseni.

Transmeta je navezala uspešne poslovne stike tudi s številnimi japonskimi proizvajalci, kot so Fujitsu, NEC in Hitachi. Transmeti poleg tega močno pomagajo dobri odnosi z nekaterimi ključnimi tajvanskim proizvajalci prenosnik računalnikov, kot je družba Qunta (ta ima celo delež pri družbi Transmeta), ki med drugim za družbo IBM izdeluje prenosnike ThinkPad 240, poleg tega proizvajajo tudi nekatere izdelke za družbe Compaq, Hewlett Packard in Dell. Zato ni izključena možnost, da bi Crusoe nekega dne lahko videli tudi v izdelkih teh družb. Med velikimi podporniki je tudi tajvanska družba FIC (znana po svojih prenosnikih Leo), ki je junija prikazala prototip bodočega peresnika z imenom Aque 3200, ki bo uporabljal najmanjši Transmetin procesor in operacijski sistem Mobile Linux.

Trenutni procesorji Crusoe 5400 delujejo s hitrostmi med 300 in 600 MHz. Toda čeprav je procesorje Crusoe podjetje Transmeta pozicioniralo na spodnji del cenovne in zmogljivostne lestvice, pa se kot kaže ukvarjajo tudi z možnostjo, da bi s svojimi izdelki posegli v razred najzmogljivejši prenosnikov. Tako menda pripravljajo močnejši procesor Crusoe 5800, ki bo prvi izdelek, narejen v 0,13 mikronski arhitekturi.

Po sedanjih načrtih naj bi deloval s hitrostmi med 800 MHz in 1 GHz, kar ga uvršča med najhitrejše mobilne procesorje na tržišču, s čimer bi ulovil izdelke družb AMD in Intel. Procesor naj bi imel 1 MB velik drugonivojski predpomnilnik, kljub vsemu pa bi deloval z zelo nizko napetostjo -- le 1,2 volta. Po vsej verjetnosti naj bi procesor podpiral sistemsko vodilo s hitrostjo 200 MHz in pomnilnike DDR DRAM. Pred tem pa bodo pri Transmeti predstavili cenovno zelo privlačen procesor s hitrostjo 533 MHz, ki bo vseboval 256 KB velik drugonivojski predpomnilnik in podporo za sistemsko vodilo s hitrostjo 133 MHz. Po vesteh iz krogov blizu družbe naj bi cenovno zlahka premagal Intelove in AMDjeve modele.

Transmeta načrtuje tudi osvežitev svojih najmanjših modelov Crusoe 3xxx. Tudi novi modeli Crusoe 3300 in Crusoe 3400 bodo narejeni v sodobnejši 0,18 mikrosnki tehnologiji, imeli pa bodo tudi večje predpomnilnike. Model 3300 bo tako imel 128 KB velik predpomnilnik (sedanji model 3200 ima 96 KB), model 3400 pa bo imel 256 KB velik predpomnilnik. Povečale se bodo tudi hitrosti. Namesto 333 MHz do 400 MHz, kolikor zmore model 3200, bodo novi procesorji delovali s hitrostmi med 400 in 500 MHz.

http://www.transmeta.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji