Objavljeno: 6.8.2023 12:00 | Teme: Tesla

Tesla je pri ocenjenem dometu vozil pretiravala

Tesla je pri ocenjenem dometu svojih električnih vozil tako pretiravala, da so jih zasule pritožbe uporabnikov. Reuters poroča, da so, da bi se izognili množicam servisnih pregledov, ustanovili kar posebno skupino, ki je imela eno samo nalogo – prepričati kupce, da je z vozilom vse v najlepšem redu, in se izogniti servisnemu pregledu.

Reuters poroča, da so pri Tesli ocenjeni domet vozil namenoma napihnili in to kar za dvakrat. Dokler je baterija sorazmerno polna, je algoritem za ocena dometa pretirano optimističen in šele pod 50 % napolnjenosti se začne približevati realnejšim ocenam. Kar pomeni, da ocenjen domet kar naenkrat začne zelo hitro kopneti. To je tako očitno, da so številni kupci poklicali v podjetje in zahtevali popravilo, sa da je z avtomobilom nekaj narobe. A v resnici je šlo za namerno obnašanje, z vozilom ni bilo nič narobe, le algoritem prikaza je bil "optimiziran".

Reklamacijskih klicev je bilo tako veliko da so pri Tesli ustanovili posebno skupino zaposlenih, ki so na vozilih pognali oddaljeno diagnostiko in voznikom nato zatrdili, da z vozilom ni nič narobe – ter preklicali njihov obisk servisa. Podjetje je z vsakim odpovedanim obiskom privarčevalo okoli 1000 dolarjev, so vodje oddelkov povedali zaposlenim.

Pri Tesli so želela ljudi prepričati, da je nakup električnega vozila primerljiv s klasičnim in da morebiten manjši domet pri odločitvi o nakupu ne more biti ključen. V resnici je oglaševani domet tudi pri klasičnih vozilih pretiran, a ne tako ekstremno kakor pri Tesli. V številnih primerih je bil ta precenjen za 90 odstotkov, česar Tesla ne more razložiti zgolj z načinom vožnje, reliefom, vetrom ali temperaturo. Pri Tesli so lagali.

Zaradi zavajanja je na primer Južna Koreja podjetje že kaznovala. Tudi neodvisni preizkusi so pokazali, da med vsemi proizvajalci električnih vozil Tesla najbolj pretirava.

Teslina skupina za preklicevanje obiskov na servisu je tedensko preprečila več kot tisoč obiskov, dokler leta 2022 niso prenehali izvajati oddaljene teste. Reuters ni uspel ugotoviti, koliko časa je trajala ta praksa. Iz Tesle navedb ne komentirajo.

Reuters

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji