Objavljeno: 2.10.2007

Telekom začel (?) izgubljati

Upravno sodišče Republike Slovenije je prejšnji teden objavilo sodbo, v kateri je zavrnilo tožbo Telekoma Slovenije proti Uradu za varstvo konkurence (UVK) iz leta 2004. V njej je Telekom izpodbijal delno odločbo UKVja iz istega leta o Telekomovi zlorabi prevladujočega položaja pri prodaji ISDN paketov (v katerih je Telekom prodajal samo SIOLov CD-ROM za priklop na internet). Ta odločba je sicer podlaga za odškodninsko tožbo podjetja ABM proti Telekomu Slovenije.

Gre za prvo sodbo Upravnega sodišča, ki je potrdilo eno od dosedanjih štirih odločb Urada za varstvo konkurence o Telekomovih zlorabah, s čemer se vzpostavlja slovenska praksa varstva konkurence, po kateri se bodo lahko ravnale prihodnje odločbe UVKja oziroma sodbe sodišč v podobnih situacijah, ko je Telekom z diskriminacijo SIOLovih konkurentov (na podlagi svoje monopolne infrastrukture) tako ali drugače usmerjal povpraševanje strank po internetnih storitvah k svoji hčerinski družbi SiOL (n.pr. v tožbah podjetij T-2 in Tuš Telekom).

Tovrstna praksa varstva konkurence je sicer že uveljavljena v tujini, kar je razvidno tudi iz nedavne sodbe Evropskega sodišča prve stopnje v zadevi Microsoft. To je potrdilo odločbo Evropske komisije o Microsoftovi zlorabi, ki je ugotovila podobno nezakonito usmerjanje povpraševanja k lastnim izdelkom (Microsoft je v paketu prodajal operacijski sistem Windows in svoj predvajalnik Windows Media Player).

www.telekom.si

www.uvk.gov.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji