Objavljeno: 5.3.2000

Symbian in brezžična omrežja

Podjetje Symbian, skupni projekt družb Nokia, Ericsson, Motorola, Panasonic in Psion, je februarja v Santa Clari, sredi Silicijeve doline, priredilo razvojno konferenco, na kateri so napovedali prve konkretne izdelke za niz prenosih naprav, kot so ročni računalniki in brezžični telefoni. Symbian, ki razvija operacijski sistem in arhitekturo za prenosne naprave naslednjega rodu, je tako za drugo polovico letošnjega leta napovedal prve specifikacije in standarde, ki jih skupno imenujejo Device Family Reference Design. Sprva načrtujejo tri specifikacije: Quartz za žepne računalnike brez tipkovnice, Crystal za žepne računalnike s tipkovnico in Pearl za brezžične telefone. Naprave bodo podpirale dostop do podatkov, varno elektronsko poslovanje, delo s finančnimi programi in niz elektronskih komunikacij.

Predstavniki Symbiana so se osredotočili na izvedbo Quartz, ki bo, kakor kaže, prva na vrsti. Sistemi Quartz bodo podpirali prepoznavanje pisave, snemanje zvoka, uro in računalo. Naprave bo mogoče programirati z jezikoma C++ in java, med drugim pa bodo podpirali najnovejše brezžične protokole, kakršen je WAP. Sistem Quartz bo predvidoma pripravljen sredi leta, prve izdelke pa lahko pričakujemo konec leta.

Symbian je na srečanju tudi javno oznanil dogovor z družbo IBM, po katerem bosta partnerja skupaj razvila programe za operacijski sistem EPOC in žepne računalnike ter pametne telefone. Med programi bodo tako tudi lahka različica zbirke podatkov DB/2 Everywhere in podpora za transakcije prek modula MQSeries Everywhere. Čeprav javno ni bil napovedan, vse kaže, da partnerja pripravljata tudi odjemalec za paket Lotus Notes, ki bo deloval na sistemu EPOC. IBM pripravlja tudi brezžične programe za vertikalna tržišča, kot so transport in podpora za prodajo na terenu.

http://www.symbian.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji