Objavljeno: 22.5.2006

Svetovni rekord pri hrambi na trak

IBM je v sodelovanju z družbo Fuji Photo Film prikazal prototip tračne enote, ki lahko shrani na kvadratni palec traku kar 6,67 milijard bitov, kar je 15-krat več kot današnja najzmogljivejša tehnologija na tem področju. IBM-ov raziskovalni center Almaden v Kaliforniji je razvil skupaj z japonskim partnerjem poseben dvoslojni nanos magnetnega materiala, ki omogoča precej višjo gostoto zapisa kot doslej. Hkrati s tem so izboljšali tudi bralno-pisalne glave (GMR, podobna tehnologija kot pri glavah magnetnih diskov), ki lahko zapisujejo sledi debele le desetino prostora uporabljanega doslej. Svoje je prispeval tudi razvojni oddelek iz Zuricha, ki je razvil nov algoritem za kodiranje, ki omogoča natančnejše prebiranje podatkov.

Pri IBMu pričakujejo, da bi lahko ena kaseta omogočala hrambo kar 8 TB podatkov, kar je precej tudi za današnje pomnilniško potratne čase. Za ilustracijo doseženega rekorda so se pri IBM-u spomnili domiselne primerjave. V tračno kaseto, ki je manjša od tipičnih kaset VHS naj bodo lahko shranili podatke kar 8 milijonov knjig, kar bi v papirnati obliki zasedlo 92 kilometrov knjižnih polic. Seveda pa nova tehnologija še ni povsem nared. Pri IBM-u pričakujejo, da bi jo lahko ponudili trgu v roku petih let.

Nova tehnologija (slika na levi) omogoča do desetkrat več podatkov na istem prostoru kot dosedanja tehnologija zapisovanja na trakove (slika na desni).

http://www.ibm.com

http://www.fuji.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji