Objavljeno: 14.5.2000

Svetla prihodnost AMD-ja

Po nekaj letih finančnih težav je podjetje AMD končno zlezlo iz rdečih številk. Po zaslugi odlične prodaje procesorjev Athlon in dobre prodaje procesorjev K6 za prenosne računalnike je AMD lansko rekordno izgubo spremenil v dobiček, ki so ga delničarji podjetja že težko pričakovali. Razen pri procesorjih je AMD zelo uspešen tudi pri pomnilniških vezjih Flash RAM, katerih povpraševanje zaradi priljubljenosti digitalnih fotoaparatov, predvajalnikov digitalne glasbe in ročnih računalnikov vse bolj narašča. AMD namerava letos skupaj s partnerjem Fujitsu močno razširiti proizvodne zmogljivosti na tem področju.

Z dobro prodajo procesorjev ima AMD danes okrog 17 % svetovnega tržišča mikroprocesorjev, združljivih z arhitekturo x86. To je bistveno bolje kakor pred dvema letoma, ko je Intel imel nadzor nad skoraj celotnim tržiščem. Toda za AMD je to šele začetek. Že konec letošnjega leta nameravajo tržni delež povečati na kar 30 %, kar bodo dosegli s povečanjem proizvodnje obstoječih modelov in predstavitvijo nekaterih novih izdelkov. Pri tem računajo zlasti na svojo novo tovarno v Dresdenu, iz katere prav v tem trenutku prihajajo prve večje količine 900 in 1000 MHz procesorjev. Po sedanjih načrtih naj bi do januarja 2001 dosegli celo hitrosti okrog 1,5 GHz.

V pripravi je tudi nov procesor z delovnim imenom Duron, ki bo tekmoval z Intelovimi procesorji Celeron. Duron bo zasnovan na jedru, znanem iz procesorjev Athlon, imel bo drugostopenjski predpomnilnik, podporo za nabor ukazov 3Dnow! in najbrž tudi podporo za 200 MHz sistemsko vodilo. Po nekaterih podatkih naj bi ga uradno predstavili še pred poletjem. V nadaljevanju letošnjega leta nameravajo napasti tudi strežnike in zmogljive delovne postaje, med drugim s prvim 64-bitnim procesorjem z delovnim imenom Sledgehammer. Do konca leta bodo predstavili še procesor z delovnim imenom Mustang (včasih tudi imenovan Corvette), ki bo različica procesorjev Athlon, namenjena prenosnim računalnikom.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji