Objavljeno: 7.7.2000

Sun StarOffice 5.2

Sun še vedno namerava biti prvi, ki bo pisarniške programe ponudil kot spletne programe. Po tem, ko so lani kupili podjetje StarOffice, so v minulem letu močno razvijali novo različico, ki bo delovala prek spleta kot program v javi znotraj spletnega brskalnika. Program bo dostopen v novi različici prek spletnega servisa StarPortal, kjer se bodo nahajali programi, proti plačilu pa tudi varno shranjeni in zaščiteni podatki posameznega uporabnika.

Nova spletna različica bo prišla na vrsto kmalu za predstavitvijo osvežene namizne različice programa StarOffice, ki nosi odslej oznako 5.2. V novi različici so se programerji osredotočili na optimizacijo kode, s čimer so dosegli precej hitrejše delovanje, večjo stabilnost, predvsem pa boljšo združljivost z Microsoftovimi pisarniškimi programi. StarOffice 5.2 je poleg tega prvi pisarniški paket, ki zna dokumente prebirati in zapisovati v spletnem zapisu XML, kar pomeni, da je združljiv z množico XML združljivih programov, dokumente pa je tudi lažje predstaviti v spletni obliki. V paketu so tako kot doslej urejevalnik besedil, preglednica, program za izdelavo predstavitev, zbirka podatkov, risarski program, odjemalec za elektronsko pošto, brskalnik in koledar. Še naprej pa je na voljo za različne operacijske sisteme, med drugim za Windows, Linux in Solaris. Program je na voljo brezplačno na Sunovem spletnem strežniku.

Podobne izdelke pripravljajo tudi pri Microsoftu, ki je med tem najavil Office.Net, ter pri Lotusu, ki namerava svoj SmartSuite v kratkem ponuditi v spletu. V ta namen so se povezali z družbo Into Networks, ki bo tržila storitev. Cena najema bo 3 dolarje za 48 ur rabe programov. Lotusova rešitev je tehnično manj učinkovita od Sunove, saj uporablja prek spleta okenske programe in terminalski dostop do dela.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji