Objavljeno: 30.4.2001

Sto dni Ministrstva za informacijsko družbo

Po stotih dneh dela je Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) predstavilo že uresničene načrte in vizijo razvoja informatike v Sloveniji. Ob ustanovitvi ministrstva so zoper njega leteli kupi očitkov in dvomov v tovrsten način >>informatizacije države<<, po stotih dneh dela pa minister Gantar in državna sekretarja Kalin ter Gjörkös teh dvomov še niso povsem odpravili.

Največ dela je imelo novoustanovljeno ministrstvo z Zakonom o telekomunikacijah, ki je že dalj časa predmet polemik. Parlament je v začetku aprila zakon sicer sprejel, vendar pa bo na tem področju potrebnega še veliko dela, predvsem ustanovitev zares neodvisne Agencije za telekomunikacije in priprava zakona o vračanju vlaganj v telekomunikacijsko omrežje, v pristojnost MID pa sodi tudi privatizacija Telekoma Slovenije. Glede slednjega je državni sekretar dr. Tomaž Kalin nekoliko spremenil svoje stališče izpred prihoda na ministrstvo, da >>mora Telekom pasti kot zrela hruška<<; sedaj meni, da se mora najprej prestrukturirati v gospodarsko družbo, v kateri bo država še zmerom imela pomemben delež, saj odprodaja Telekoma zaradi razmer na svetovnem telekomunikacijskem tržišču trenutno ni smotrna. Kljub temu pa je sekretar Kalin trenutno stanje, ko je država lastnik Telekoma, hkrati pa mu skuša zmanjšati monopolni položaj, označil kot >>shizofreno<<.

Sekretar dr. József Gjörkös je predstavil druge projekte, s katerimi se ukvarja MID. Med prednostne sodi sodelovanje v programu Evropske Unije eEvropa+, ki priporoča državam kandidatkam, kako državljanom omogočiti dostop do interneta, vzpodbuditi rabo digitalnih komunikacijskih tehnologij in izobraževanja. Po Gjörkösevih besedah Slovenija aktivno sodeluje v tem programu, predvsem s predlogi drugim državam kandidatkam.

Nekoliko bolj bistvene narave pa je projekt MID, ki so ga poimenovali E-prostor za vsakogar. Cilji tega projekta so dokaj podobni ciljem eEvrope+, glede same izvedbe, pa se na MID nekoliko naslanjajo na propadel projekt bivšega Ministrstva za gospodarske dejavnosti e-mesto. Ena izmed osnovnih rešitev >>zmanjševanja digitalne ločnice<<, kot na MID imenujejo napredek k informacijski družbi, je omogočanje brezplačnega elektronskega naslova in nekaj prostega prostora na strežniku vsakemu državljanu. Na MID pričakujejo, da bo njihov sistem nekakšno >>jedro<<, okrog katerega bodo na osnovi >>odprtih temeljev<< podjetja in drugi ponudniki spletnih storitev pričeli >>graditi širok sistem elektronskega poslovanja<<. Vsak državljan bo lahko do >>svojega e-prostora<< dostopal od koderkoli, tudi preko >>infomatov<<, ki jih do začetka decembra nameravajo postaviti po vsej državi, in spletnih kavarn, ki jih zaradi očitno premajhnega interesa poslovne sfere namerava sponzorirati država.

Eden izmed osnovnih doprinosov, ki jih državljani pričakujemo od MID, je vsekakor informatizacija državne uprave, ki bi lahko pripomogla k znatno lažjim in manj bolečim upravnim postopkom. Na MID delajo tudi na tem in, kot je minister Gantar odgovoril na novinarsko vprašanje, bomo lahko naslednje leto zagotovo že oddajali napoved dohodnine po internetu, po njegovih predvidevanjih pa naj bi do leta 2004 bilo tako možno opraviti večino upravnih storitev, nekatere bolj zapletene postopke, kot je denimo pridobitev gradbenega dovoljenja, pa bo tudi takrat treba opraviti osebno. Trenutni razvoj se osredotoča predvsem na povezovanje raznih zbirk podatkov znotraj države in državne uprave, ki bodo omogočale učinkovitejše delo uradnikov, kmalu pa naj bi lahko razne takse plačevali tudi s plačilnimi karticami.

http://www.gov.si/mid

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji